Πασχάλης Κατσίκας

Πασχάλης Κατσίκας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Πασχάλης Κατσίκας του Πέτρου γεννήθηκε στο Reutlingen της Γερμανίας το 1971.
Από το 1977 ζει στην Κομοτηνή. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης (1989-93). Εργάστηκε ως βιβλιοθηκονόμος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής (1996-98). Από το 1998 εργάζεται στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ταυτόχρονα σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δ.Π.Θ. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί στα ηλεκτρονικά περιοδικά “Ποιείν”, “Poeticanet”, “Εξιτήριον”, “Φρέαρ”, “Θράκα”, “Νότες Λογοτεχνίας”, στο λογοτεχνικό περιοδικό “Μανδραγόρας” και στην εφημερίδα της Κομοτηνής “Παρατηρητής της Θράκης”. Η ποιητική συλλογή “Τεταρτημόρια” είναι το πρώτο του ποιητικό βιβλίο.
Ποίηση
Ρετάλια (2020), Γράφημα
Τεταρτημόρια (2019), Παρατηρητής της Θράκης

Ρετάλια – Πασχάλης Κατσίκας

Ρετάλια


«Ρετάλια»
Εισέπνευσα τη ζωή
Εισέπνευσα και θάνατο
Στα δυο πνευμόνια μου κατοικούν
Νυχθημερόν κονταροχτυπιούνται
Μα εγώ ο ειρηνιστής
Φουσκώνω
πολύχρωμα μπαλόνια
Να υψώνονται
στη στρατόσφαιρα
Σε καταφύγια παιχνιδότοπων
σας μεταφέρω
Που ο κρότος τους δεν φτάνει.

Ποίηση, Γράφημα, 2020, 62 σελ.

Τεταρτημόρια – Πασχάλης Κατσίκας

Τεταρτημόρια


Η ποιητική συλλογή “Τεταρτημόρια” είναι η πρώτη εκδοτική απόπειρα του Πασχάλη Κατσίκα, και περιλαμβάνει 50 και πλέον ποιήματα. “Η σύγκρουση που ακολουθεί”, διαβάζοντάς την, είναι “κοσμογονική”, μιας και “η φαντασία” μας συχνά “παράλογες εικόνες γεννά”, εγκιβωτίζοντας ένα ηφαίστειο συναισθημάτων.

“Ποιήματα σαν τα “Τεταρτημόρια” γράφονται μέσα μας, στη λυρική αποθήκη του αρχετυπικού μας βίου. Από κει ο δημιουργός τους, Πασχάλης Κατσίκας, άντλησε και δημιούργησε τη δική του λογοτεχνική αφήγηση. Οι ποιητικές πράξεις που αποδίδονται στο βιβλίο αυτό είναι συγχρόνως εκρηκτικές και στοχαστικές και μας καλούν η καθεμιά τους σε αναγνωστικές συναντήσεις γόνιμες, απολαυστικές, συγκινητικές ή και αποκαλυπτικές. Συναντώντας τα ποιήματα των “Τεταρτημορίων” άλλοτε παρασύρεσαι στον λυρισμό τους και άλλοτε έλκεσαι σε μέρη νηφάλια και στοχαστικά, ειρωνικά και κριτικά, που σου θυμίζουν ότι ο ποιητικός λόγος δεν είναι απλώς έκφραση συναισθημάτων. Η ποίηση είναι ένα πεδίο πυκνό και σημασιολογικά αποδοτικό. Και οι ποιητές αλλά και οι αναγνώστες τους έχουν γίνει σήμερα απαιτητικότεροι και έχουν πλέον συνείδηση ότι ζούμε σε έναν πολιτισμό κειμένων.

Γραμμένα με τόλμη, κυρίως όταν συνδυάζουν το υψηλό ύφος με την αγοραία επίθεση και τον σαρκασμό, τα “Τεταρτημόρια” είναι ένα βιβλίο συγκινητικό και δραματικό. Προκαλεί αισθητικά ολοκληρωμένες συγκινησιακές εντάσεις, από τη μεγαλύτερη τρυφερότητα και τον χαριτωμένο σαρκασμό έως την πιο μνημειακά μεγαλειώδη θλίψη, από την παιγνιώδη ελαφρότητα έως τον κίνδυνο του πιο μεγάλου αποχωρισμού”

Ελισάβετ Αρσενίου (Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας)

Ποίηση, Παρατηρητής της Θράκης, 2019, 80 σελ.

Πηγές: Biblionet, Παρατηρητής της Θράκης, Γράφημα

Please wait...