Πασχάλης Μαγγίδης

Πασχάλης Μαγγίδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Πασχάλης Μαγγίδης γεννήθηκε στο Χαϊδευτό του νομού Καβάλας.
Τελείωσε το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διορίστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του έλαβε δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον τομέα της Δημόσιας Οικονομίας. Εξήλθε από την υπηρεσία με το βαθμό του Διευθυντή.
Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα από τις εκδόσεις “Ιωλκός” με το μυθιστόρημα “Δεύτερη ευκαιρία” (εκδόσεις Ιωλκός) το 2010.
Μυθιστορήματα
Δεύτερη ευκαιρία (2010), Ιωλκός
Στη χάση του φεγγαριού (2011), Ιωλκός
Όταν το παρελθόν επιστρέφει (2013), Ιωλκός
Καταχνιά και ηλιοφάνεια (2014), Ιωλκός
Το τίμημα (2015), Ιωλκός
Προσδοκίες (2017), Ιωλκός

Προσδοκίες – Πασχάλης Μαγγίδης

Προσδοκίες


Προσδοκίες και αγώνας πολύς για επιτυχία, που άλλοτε είναι επαγγελματική κι άλλοτε είναι μόνο στην προσωπική ζωή. Συνήθως όχι και στους δυο τομείς, γιατί η επίτευξη της μιας γίνεται σε βάρος άλλης

Αυτό συνέβη και με τους δύο φίλους, Θέμη και Αλέκο. Έρωτας, πάθη, απογοητεύσεις σκίαζαν τη χαρά της επαγγελματικής τους επιτυχίας. Και δυστυχώς, η θλίψη δεν ήταν μόνο δική τους, αλλά και όλων των δικών τους ανθρώπων, αφού η ζωή του καθενός επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής, άλλων μεν έμμεσα και άλλων άμεσα και καθοριστικά.

Σε καμιά περίπτωση, όμως, ο πόνος και η δυστυχία δεν πρέπει να οδηγούν στην απόγνωση. Η ζωή είναι τροποποιήσιμη ως την τελευταία της ώρα.

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2017, 349 σελ.

Το τίμημα – Πασχάλης Μαγγίδης

Το τίμημα


Στο μυθιστόρημα ξετυλίγεται η ιστορία ενός νέου ανθρώπου, του Δημήτρη, ο οποίος εξαιτίας ενός περιστατικού για το οποίο μόνο τυπικά ήταν υπεύθυνος και υποτιμώντας τη δύσκολη κατάσταση από την επερχόμενη οικονομική κρίση, υπέβαλε την παραίτησή του στην επιχείρηση που εργαζόταν.
Η αιφνίδια απώλεια των κεκτημένων, η έλλειψη προοπτικής και το πολύμηνο καθημερινό άπραγο κυνήγι αναζήτησης δουλειάς, τον οδηγούσαν στην απόγνωση. Και δεν ήταν και μόνος. Είχε ήδη δώσει υπόσχεση σε μια κοπέλα που, λόγω των νέων συνθηκών, αδυνατούσε να εκπληρώσει. Η ψυχολογία του καθημερινά χειροτέρευε και πεισιθάνατες σκέψεις μπαινόβγαιναν στο μυαλό του.
Απρόσμενα ένα τηλεφώνημα από μια φίλη του στην Αμερική, του έδωσε ελπίδα με τον ξενιτεμό του.
Άραγε θα τον πλανέψει ο ξένος τόπος ή θα νικήσει ο πόθος του για επιστροφή στην πατρίδα και στην αγαπημένη του;

Και ποιο θα είναι τελικά το τίμημα της παρορμητικής αντίδρασής του να παραιτηθεί από τη δουλειά του;

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2015, 335 σελ.

Καταχνιά και ηλιοφάνεια – Πασχάλης Μαγγίδης

Καταχνιά


Με τον έρωτα, την πιο μεγάλη δύναμη στη ζωή, οι άνθρωποι ξεπερνούν πολλές δυσκολίες κι αντιξοότητες. Υπάρχουν, όμως, κάποια περιστατικά που αν συμβούν, τον σκοτώνουν. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στη σχέση του Στέφανου με τη Μαργαρίτα που αγαπιούνταν από παιδιά.
Στη συνέχεια ο Στέφανος χάνει τη μητέρα του κι αυτό γίνεται το προδρομικό γεγονός μιας βαθιάς κατάθλιψης που τον οδηγεί μέχρι και σε σκέψεις αυτοκτονίας. Το πρόσκαιρο της ζωής κι η αιωνιότητα της μετά θάνατον ανυπαρξίας τον συγκλονίζουν. Προσφεύγει σε σκέψεις φιλοσόφων αναζητώντας να βρει ένα λόγο να κρατηθεί στη ζωή, γιατί κατά βάθος ξέρει ότι κάτι πρέπει να υπάρχει, για να μπορούν οι άνθρωποι να ξεπερνούν την τραγικότητα της μοίρας τους.
«Όχι, ένα, αλλά πολλά “ατού” έχει η ζωή» του έλεγε ο φίλος του Γρηγόρης, ο συγγραφέας. Θα βρει, όμως, αυτό το κάτι για να κρατηθεί στη ζωή κι αν ναι, ποιο θα είναι; Και για τη Μαργαρίτα οι συνθήκες της δικής της ύπαρξης στη ζωή θα γίνουν παράδειγμα για να πάρει τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον της;
Ο Πασχάλης Μαγγίδης στο μυθιστόρημά του «Καταχνιά και ηλιοφάνεια» περπατά στις δαιδαλώδεις κι αδιέξοδες διαδρομές του μυαλού που γεννούν τα έντονα υπαρξιακά προβλήματα του ανθρώπου και με το χαρακτηριστικό του τρόπο παρασέρνει τον αναγνώστη να βηματίσει στα δικά του χνάρια.

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2014, 367 σελ.

Όταν το παρελθόν επιστρέφει – Πασχάλης Μαγγίδης

Όταν το παρελθόν


Στο βιβλίο “Όταν το παρελθόν επιστρέφει” δυστυχή περιστατικά έφεραν κοντά τον Αλέξη και τη Ναυσικά. Στη σύνταξη ο Αλέξης, νεότερη η Ναυσικά παλεύει, ξενοδουλεύοντας για να ζήσει και να μεγαλώσει το κοριτσάκι της. Η σχέση τους με τον καιρό γίνεται περισσότερο από φιλική, αλλά διάφορα γεγονότα αναστέλλουν την εξέλιξή της.

Στη συνέχεια ο δεσμός τους δοκιμάζεται σοβαρά, καθώς εμφανίζονται στη ζωή τους άλλοι με τους οποίους στο παρελθόν είχαν ζήσει το μεγάλο έρωτα. Η αναζωπύρωση των αναμνήσεων της νιότης, δημιουργεί διλήμματα και αμφιταλαντεύσεις που κλονίζουν τη σχέση τους.

Είναι ο καιρός, που, σταθμίζοντας τα γεγονότα και τις ειδικές για τον καθένα συνθήκες ζωής, πρέπει να κάνουν τις οριστικές τους επιλογές.

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2013, 363 σελ.

Στη χάση του φεγγαριού – Πασχάλης Μαγγίδης

Στη χάση του φεγγαριού


Η τυχαία γνωριμία δύο ανδρών -των πρωταγωνιστών του μυθιστορήματος-, του Νίκου και του Παύλου και η ταύτιση των πνευματικών τους ενδιαφερόντων βοηθάει να ξεπεράσουν επώδυνα προσωπικά βιώματα και να δεθούν με τα δεσμά αληθινής φιλίας.

Τίποτα, όμως, δεν κρατάει πολύ. Η ζωή δεν αγαπάει τη μονοτονία και δεν αργεί να ρίξει τη σκιά της επάνω τους. Συνταρακτικά γεγονότα στερούν από το Νίκο τη συντροφιά και τη χαρά της φιλίας του Παύλου και τον βυθίζουν πάλι στη θλίψη και την απογοήτευση.

Θα βρει άραγε ο Νίκος τη θέληση και το κουράγιο για να ξαναμπεί στη ζωή; Και ποιο θα μπορούσε να είναι αυτήν τη φορά εκείνο που θα του κινούσε το ενδιαφέρον για να συνεχίσει;

“Η ζωή πάντως είναι τροποποιήσιμη μέχρι την τελευταία μας στιγμή”. Πολλά εξαρτώνται από μας τους ίδιους, αλλά και πολλά από τις συγκυρίες.

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2011, 352 σελ.

Δεύτερη ευκαιρία – Πασχάλης Μαγγίδης

Δεύτερη ευκαιρία


Γενέθλιος τόπος του πρωταγωνιστή Ορέστη είναι ένα χωριό κοντά στο Ηράκλειο Κρήτης. Εκεί βιώνει τις πρώτες του εμπειρίες, που είναι πολύ τραυματικές λόγω της ορφάνιας του. Η δυστυχία τον ωριμάζει γρήγορα, αλλά η επίγνωση της κακής του μοίρας επηρεάζει τη σκέψη και τη συμπεριφορά του.

Παραμερίζει το Θεό και στη μοναξιά του αναζητάει τον άνθρωπο. Έναν άνθρωπο δικό του, για να δεθεί με τη ζωή. Κάνει δυνατές σχέσεις φιλικές, ερωτικές. Αλλά και τότε η ζωή δεν είναι με το μέρος του. Η συζυγική απιστία και η προδοσία του φίλου του τον οδηγούν στην απόγνωση.

Όμως, άλλα γεγονότα, πιο επώδυνα και φοβερά στους ανθρώπους γύρω του τού δίνουν το μέτρο σύγκρισης για τη σωστή εκτίμηση των δικών του προβλημάτων. Και για τη δυνατότητα ύπαρξης μιας “δεύτερης ευκαιρίας” πείθεται απρόσμενα από το παράδειγμα της ζωής ενός φιλικού προσώπου με τα ίδια βιώματα. Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στον Ορέστη, η Μυρτώ, ο πρώτος του έρωτας, δεν παύει να ελπίζει, αφού το μέλλον είναι μεταβλητό ως την έσχατη στιγμή μας.

Ένα μυθιστόρημα για τη ζωή και τη στάση των ανθρώπων προς αυτήν. Με φόντο τη σύγχρονη Ελλάδα, ο συγγραφέας χαρτογραφεί τον έρωτα, τη φιλία, την καθημερινότητα και την ανάγκη κάθε ανθρώπινου όντος για τη “δεύτερη ευκαιρία”.

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2010, 303 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ιωλκός