Παύλος Παπαδόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Παύλος Παπαδόπουλος γεννήθηκε πριν από χρόνια στην πόλη της Δράμας.
Σαν ανήσυχο πνεύμα ταξίδεψε… στην Θεσσαλονίκη για να βρει την τύχη του… την οποία μετά από χρόνια και παντρεύτηκε. Γράφει από νεαρή ηλικία καθαρά από ένστικτο και έργα του κυκλοφορούν παράνομα σε όλη την πόλη. Είναι λάτρης της αλκοόλης, της σκληρής και περίεργης μουσικής καθώς και των γρήγορων ποδηλάτων. Εργάζεται και ζει ενίοτε, και το αντίστροφο, στη Θεσσαλονίκη.
Νουβέλες
Κάρλα (2015), Εκδόσεις Μολύβι

Ποίηση
Οι νωθροί εμείς (2017), Εκδόσεις Μολύβι

Οι νωθροί εμείς – Παύλος Παπαδόπουλος
Πρόκειται για ένα ευφυές ποιητικό σχεδίασμα, σε ασπρόμαυρο φόντο, με διάσπαρτες παρεμβολές μικροαφηγήσεων. Το κείμενο είναι ρέον και ζωντανό, προκαλώντας έναν αέναο διάλογο ο οποίος στήνεται κάθε φορά στα πιο απίθανα σκηνικά που μπορεί να σκεφτεί ο ποιητής και στα οποία -ακούσια ή εκούσια- παρασύρεται ο αναγνώστης.

Ο Παύλος Παπαδόπουλος δημιουργεί αποκλειστικά για τους αναγνώστες του μία δυστοπία στην οποία καταφέρνει και μας εισάγει με αριστοτεχνικό τρόπο. Στην ποίησή του υπάρχουν όλα: φανταστικοί ήρωες, κρυμμένα μηνύματα, δυνατές περιγραφές, αλληγορίες , σύμβολα που καλείται να ερμηνεύσει και να αποκωδικοποιήσει, μέσα από τις δικές του εμπειρίες, ο αναγνώστης.

Οι αναγνώστες μαγνητίζονται και παραμένουν «δέσμιοι» ενός τραγικού κόσμου που γίνεται ακόμη ποιο τρομερός καθώς, αργά ή γρήγορα, συνειδητοποιούν ότι ο κόσμος αυτός είναι πραγματικός. Απωθημένες σκέψεις, θολές αναμνήσεις, κατακρεουργημένα όνειρα, στημένες ιστορίες που έρχονται στο προσκήνιο για να ταρακουνήσουν το παρόν και προϊδεάζοντας για ένα παρακινδυνευμένο μέλλον.

Ο ποιητής, μέσα από ακατάληπτες κραυγές, συναισθήματα απελπισίας ή άλλοτε απρόσμενης ελπίδας και ενός αδιόρατου χιούμορ, μας προσκαλεί να ξεφύγουμε από τη νωθρότητα, περιγράφοντάς την στην πιο ακραία της έκφραση.

Τελικά, το «Οι νωθροί εμείς» είναι το επίκαιρο ερώτημα που αναζητά εναγωνίως μία πειστική απάντηση από όλους εμάς: Είμαστε έτσι όπως είμαστε από καθαρή τύχη ή από προσωπική επιλογή; Η νέα ποιητική συλλογή του Παύλου Παπαδόπουλου κυκλοφορεί σε μία ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση, με πρωτότυπη γραφιστική επιμέλεια της “Thessprint” και επιμέλεια κειμένων της Νταούκα Κατερίνας.

Ποίηση, Εκδόσεις Μολύβι, 2017, 36 σελ.

Κάρλα – Παύλος Παπαδόπουλος
Εμμονή. Άδεια οικόπεδα, βρώμικα δωμάτια ξενοδοχείων, τρεμάμενες λάμπες φθορίου… Ο απέραντος έρημος δρόμος κι εκείνα τα σκουριασμένα πολεμικά αεροπλάνα. Η χαμένη γυναίκα, ο βρώμικος αέρας σε παράνομα δωμάτια κυνομαχιών.
Όλα αυτά συνθέτουν την ανθρώπνη σκόνη που μαζεύται πάνω σε ένα παρμπρίζ αυτοκινήτου που περιμένει τη βροχή για να ξεπλυθεί, να λυτρωθεί. Και μετά;

Νουβέλα, Εκδόσεις Μολύβι, 2015, 84 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Μολύβι