Πηνελόπη Εμμανουήλ

Ελληνες λογοτέχνες
Η Πηνελόπη Εμμανουήλ γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Γαλάτσι.
Τελειώνοντας το λύκειο και τις Τεχνικές Επαγγελματικήες Σχολές Ειδικής Αγωγής, όπου σπούδασε οδοντοτεχνική, έκανε και τα πρώτα της συγγραφικά βήματα, περνώντας δύο φόρες από τη Βουλή των Εφήβων με θέματα την ποικιλόμορφη παιδική εκμετάλλευση και την παιδική βία και εγκληματικότητα.
Η “Ασυμβίβαστη” αποτέλεσε το πρώτο της μυθιστόρημα. Έναν χρόνο μετά, το παραμύθι της “Η Δανάη και ο Γιώργος στη Ζαχαρούπολη”, ενώ το 2013 κυκλοφόρησε το λαογραφικό βιβλίο της, σε συνεργασία με την Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου, “Ελλάδα σ’ αγαπώ – Παράδοση και Αναμνήσεις”.
Το “Προξενιό” αποτελεί το δεύτερο μυθιστόρημα που εκδίδει.

Η ασυμβίβαστη – Πηνελόπη Εμμανουήλ
Η Μαριλένα είναι ασυμβίβαστη… Ένα κορίτσι που δεν θέλει να μπει σε καλούπια σαν τις άλλες κοπέλες. Κυνηγά το όνειρό της: να σπουδάσει, να κάνει καριέρα και να είναι ελεύθερη… Παρά την ευφυΐα της και την εργατικότητά της θα συναντήσει πολλές ατυχίες στις επιδιώξεις της αυτές.

Γιατί, παράλληλα, σαν όλες τις γυναίκες, θέλει δίπλα της έναν άντρα να την αγαπάει και να την επιθυμεί πραγματικά. Κυνηγάει και τα δυο της όνειρα με την ίδια ζέση. Μα η ευτυχία μοιάζει άπιαστο πουλί…

Είναι νέα, ωραία, μορφωμένη, έξυπνη, λογική. Θα καταφέρει με όλα αυτά της τα προσόντα να συναντήσει το άλλο της μισό, έναν αληθινό σύντροφο;

Ο έρωτας της χτυπά την πόρτα κάμποσε φορές αλλά τις περισσότερες φέρνει μαζί του τόσα εμπόδια και αντιξοότητες που μοιάζει να είναι μια αυταπάτη, μια ψεύτικη ελπίδα. Είναι αλήθεια αυτό; Θα καταφέρει να επιμείνει, να αντέξει και να κερδίσει στο παιχνίδι της ζωής;

Μυθιστόρημα, Αρσενίδης, 2010, 168 σελ.

Η Δανάη και ο Γιώργος στη Ζαχαρούπολη – Πηνελόπη Εμμανουήλ

“Σε μια εποχή όπου τα πάντα μοιάζουν πεζά και χωρίς φαντασία, η ανάγκη για παραμυθένια ασημόσκονη μεγαλώνει. Αυτό που πρέπει να χαρίσουμε στα παιδιά μας αλλά και να διασώσουμε στους δύσκολους και πικρούς καιρούς μας, είναι το όνειρο και η ομορφιά της παιδικότητας.
Ένα κόσμο μαγικό όπου όλα είναι δυνατά και που οι δυσκολίες ξεπερνιούνται με θέληση και τόλμη.
Ένα τόπο γλυκό, χρωματιστό, με αγάπη και αλληλεγγύη.
Σε ένα τέτοιο τόπο ταξιδεύει η Δανάη και ο Γιώργος και γεύονται όλη τη γλύκα του παιδικού ονείρου. Αλήθεια, πως θα ήταν ο κόσμος των μεγάλων αν είχε μια νεράιδα ζαχαρένια και έναν Μπόμπο ζαχαροπλάστη;
Λένε πως όπου κοιτάς εκεί θα πας στο ταξίδι της ζωής… Ας αφήσουμε τα παιδιά μας να έχουν για προορισμό το καραμελοδάσος, για όσο αυτό θα υπάρχει στη φαντασία τους και ίσως να ταξιδεύαμε και εμείς καμιά φορά προς τα εκεί. Σίγουρα θα γινόμασταν γλυκύτεροι!”

Είναι ένα απο τα πολλά παραμύθια της συγγραφέως και προσφέρει στα παιδιά ένα ταξίδι στον κόσμο των γλυκισμάτων, περνόντας παράλληλα μηνύματα ζωής.

Παιδική λογοτεχνία, Τα Νέα του Γαλατσίου, 2011

Το προξενιό – Πηνελόπη Εμμανουήλ
Στην Αθήνα του 1937, λίγο πριν από τον πόλεμο και την Κατοχή, γεννιέται ένα αγόρι, ο Κωνσταντίνος. Πέντε χρόνια αργότερα έρχεται στον κόσμο ένα κοριτσάκι στον Πύργο Ηλείας, η Ειρήνη. Ο καιρός περνά και τα δυο παιδιά μεγαλώνουν το καθένα με τις δικές του εμπειρίες, ώσπου θα τους φέρει κοντά ένα προξενιό. Οι δυο τους θα δημιουργήσουν μια όμορφη οικογένεια, τα απανωτά χτυπήματα της μοίρας όμως, θα ταρακουνήσουν τα θεμέλιά της. Σε όλη αυτή την πορεία, η Ειρήνη, στυλοβάτης της οικογένειας και συνδετικός κρίκος των μελών της, καλείται να στηρίξει εκείνους που τη χρειάζονται, παραγκωνίζοντας με δύναμη ψυχής τις δικές της ανασφάλειες και ανάγκες.
Μια ιστορία βγαλμένη από τη ζωή, που αποδεικνύει ότι με άξονα την αγάπη μπορούν να αντιμετωπιστούν ακόμα και οι πιο δύσκολες καταστάσεις, και ανεξάρτητα από την έκβαση, το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει σε βάθος χρόνου την ανιδιοτελή προσφορά και την αυταπάρνηση.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πνοή, 2018, 130 σελ.

Μυθιστορήματα
Η ασυμβίβαστη (2010), Αρσενίδης
Το προξενιό (2018), Εκδόσεις Πνοή

Παιδική λογοτεχνία
Η Δανάη και ο Γιώργος στη Ζαχαρούπολη (2011), Τα Νέα του Γαλατσίου

Συλλογικά έργα
Ελλάδα σ’ αγαπώ – Παράδοση και Αναμνήσεις (2013)
Παράδοση και αναμνήσεις (2013), Όστρια Βιβλίο

Πηγές: Biblionet, Αρσενίδης, Εκδόσεις Πνοή