Μποέμ
Τους είδα προχτές κατασκηνωμένους σ ένα χωράφι. Γι αφτούς παντού βρίσκεται μια σπιθαμή λέφτερης γης για να στήσουν τις μικρές λεφκές πυραμίδες τους χωρίς να μεσολαβήσει κανένα μεσιτικό γραφείο εγκαταστάσεων. Κι όσο για ένα κομμάτι ψωμί κι ένα κρασάκι ας είναι καλά η περιέργειά μας:
– Πώς γνέφουν στην πλατέα τα παλληκάρια στα κορίτσα, Μαρίκα; Ρωτά τη μαϊμού ο νεαρός ατσίγγανος.
Και η μαϊμού παραχρήμα αναπαραστάνει το γεγονός.
– Πώς βάζουν κοκκινάδι οι κοπέλες Μαρίκα;
Και το ντέφι αναποδογυρίζεται και οι περίεργοι ρίχνουν μέσα τις δραχμούλες. Και το βραδάκι η τσιγγανοπαρέα γυρνάει στο τσαντίρι με τις δραχμές μεταβλημένες σε ψούνια.
Απ την άλλη μεριά η θηλυκή παρτίδα τα καταφέρνει πιο φίνα με τις παλάμες των γυναικών:
– Εσένα μερακλήντικο είσαι. Τρώγει, πίνει το καρντιά ντε συντείνει. Κουπάτος άντρας αγαπάει εσένα. Μα κακοκέφαλο είσαι και ντε πιστέβει κ.τ.λ.
Ο Σταχτοπούτας
Κι άλλα αιγαιοπελαγίτικα παραμύθια
Ο Σταχτοπούτας περνούσε τη μέρα του μέσα στο σπίτι ανακατεύοντας τις στάχτες. Όλοι τον κορόιδευαν και τον περιφρονούσαν για την τεμπελιά του.
Ομως, έπαιζε το σουραύλι του τόσο όμορφα, που όποιος τον άκουγε μαγευόταν!
Μια μέρα τον άκουσε και η βασιλοπούλα…
Ο Σταχτοπούτας, η Μυρσινιώ, η Ροδοπαπούδα, η Μαρί, ο δράκος και οι δέκα σπανοί…
Όμορφα παραμύθια του λαού μας, έτσι όπως ξέρουν να τα διηγούνται στα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά μας!
Ταξίδι μνήμης και ονείρου
Tο “Tαξίδι μνήμης και ονείρου” της Πέπης Δαράκη είναι ένα χρονικό, όπου η μνήμη της συγγραφέως ανασκαλεύει ιστορικά γεγονότα, λογοτεχνικά στιγμιότυπα, κοινωνικές αναφορές, συνυφασμένα όλα αυτά με την πνευματική της δραστηριότητα και την κοινωνική της δράση. Kαλύπτει μια μεγάλη περίοδο της Nεοελληνικής Iστορίας από το 1912 μέχρι τις μέρες μας.
Mέσα από τις σελίδες αυτού του έργου, περιδιαβαίνει ο αναγνώστης μαζί με τη συγγραφέα τις παιδικές της μνήμες στο χωριό της, την Aγία Παρασκευή Λέσβου, τις εικόνες από την απελευθέρωση της Λέσβου το 1912, τους βαλκανικούς πολέμους, την πνευματική ζωή στο χωριό της, τη μετανάστευση. Aνατρέχει κανείς στις κοινωνικές αντιθέσεις, στα αποκριάτικα έθιμα του χωριού της. Όπως στον κινηματογράφο εκτυλίσσονται σκηνές από τον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τις σπουδές της στο Aρσάκειο, τη δικτατορία του Πάγκαλου, τις καλλιτεχνικές της γνωριμίες, τη γνωριμία με το σύζυγό της τον Λουκά Δαράκη, την Kατοχή, την EAMική Eθνική Aντίσταση, την Aπελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά, τον εμφύλιο πόλεμο, την εκτέλεση του Nίκου Mπελογιάννη, τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, τη χούντα, τη μεταπολίτευση.
Eκτενείς αναφορές συναντάμε για τη δράση της συγγραφέως στο χώρο της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, του Γυναικείου Kινήματος και του πολιτισμού.
Ολες αυτές οι αναφορές, αν και βιωματικά δοσμένες, αποτελούν σημαντικούς σταθμούς της σύγχρονης Nεοελληνικής Iστορίας, σταθμούς κοινωνικής αυτοσυνείδησης, όπου ανατρέχουμε χάρις σ’ αυτό το ταξίδι μνήμης. Ενα ακόμη αξιόλογο βιβλίο της βραβευμένης από την Aκαδημία Aθηνών, για το σύνολο του συγγραφικού της έργου, Πέπης Δαράκη.
Τα χρυσοΰφαντα όνειρα της Ροδόκλειας
Πηγή έμπνευσης των πρώτων δεκατεσσάρων διηγημάτων του βιβλίου αυτού είναι η μετεμφυλιακή εποχή, το τραυματικό αυτό γεγονός της νεότερης ιστορίας μας. Είναι κυρίως οι συγκλονιστικές εμπειρίες της συγγραφέα, μέσα από τους αγώνες της και τις αγωνίες της, κάνοντας αυτοψίες στους προσφυγικούς συνοικισμούς και στις φτωχογειτονιές, στην πολύχρονη θητεία της, ως Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο της Αθήνας.
Στο σύνολό τους τα διηγήματα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αποτελούν μια δημιουργική ανάπλαση της πραγματικότητας, όπου εκφράζονται λογοτεχνκά τα βάσανα των φτωχών και αδικημένων. Διηγήματα-μνήμες που μετουσιώθηκαν σε βιωματική σκέψη και καταγράφηκαν με συγκινησιακό αυθορμητισμό.
Μυθιστορήματα
Το σκλαβοχώρι
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Τώρα θέλω να χορέψω (1986)
Το στοίχημα (1986)
Ονειρα στο Πετροχώρι (1986)
Η ΤεμπελοΜαρία (1986)
Ενα αχόρταγο δέντρο (1987)
Με τα φτερά της Μαριώς (1990)
Ο Σταχτοπούτας (1996)
Η αλεπού που έχασε την ουρά της (1996)
Τα περιστέρια του καμπαναριού (1998)
Οταν βρω ένα θησαυρό (2000)
Αιγαιοπελαγίτικα παραμύθια (2000)
Διηγήματα
Τα χρυσοΰφαντα όνειρα της Ροδόκλειας (2003)
Δοκίμια – Για τη γυναίκα
Η γυναίκα στον αγώνα της ζωής (1959)
Το όραμα της ισοτιμίας της γυναίκας (1995)
Χρονογραφήματα
Μποέμ (1929)
Προσωπικές αφηγήσεις
Ταξίδι μνήμης και ονείρου (1998)
Τοπική αυτιδιοίκηση
Πολιτισμός και τοπική αυτοδιοίκηση (1996)
Κουκλοθέατρο
Κουκλοθέατρο (1978)
Παιχνίδια
Ομαδικά παιχνίδια των παιδιών μας (1994)
Προσχολική εκπαίδευση
Το προσχολικό παιδί και οι ανάγκες του (1995)
Πηγές πληροφοριών: EKEBI, BIBLIONET, sgiakalis.blogspot.gr