Μιχάλης Περάνθης (1917-1984)


Ο δαίμονας
Η αληθινή επανάσταση του 21 μέσα από τον κορυφαίο της ήρωα Οδυσσέα Αντρούτσο: Ιστορικό μυθιστόρημα
“Γιατί εσύ, Δυσσέο, δεν πέθανες κι ούτε δικιώθηκες. Ξέμεινες στα παλιόχαρτα μέσα μπλεγμένος των καλαμαράδων, όπου οι ιστορικοί συνηθάνε να τάχουν σ’ υπόληψη με το να βρίσκονται τυπωμένα. Αλλά εγώ, καπετάνιο μου, μούδε ιστορικός ανανογήθηκα ποτές μου. Κατέβηκα απ’ τον λαό απάνω, τον λαό σου, οπού γι’ αυτόν πόνεσες, γι’ αυτόν μόχθησες, και για την προκοπή του λαμπάδιασες. Ο λαός σου, Δυσσέο, δεν άλλαξε. Ίδιος μνέσκει στα αιστήματά του και στο ίδιο καταχείμωνο παραδέρνει, ότι τον Δυσσέο τον έχασε, κι άλλον Δυσσέο απ’ τα τότες δεν χάρηκε… Και να σε χαιρετάη που φεύγεις, είναι να σε καλωσορίζη όπου να ξαναρθής. Και μην αργής άλλο, και μ’ όποιο όνομα νάναι. Ότι πληθύναν οι γκούρηδες, αδερφέ μου, κι η πατρίδα σε κράζει…”.

Σουλιώτες
Οι Σουλιώτες, οι ικανότεροι πολεμιστές που έχει να επιδείξει η ελληνική ιστορία, ήταν ταυτόχρονα δημιουργοί μιας πολιτείας απρόσμενα δημοκρατικής ως προς τους θεσμούς και μιας κοινωνίας άτεγκτα αυστηρής ως προς την έννοια του ηθικού χρέους απέναντι στο σύνολο. Ο Μιχαήλ Περάνθης στο μυθιστόρημά του “Σουλιώτες” (πρωτοεκδόθηκε το 1952) συνυφαίνει αρμονικά τη μυθοπλασία με τα ιστορικά γεγονότα κατά τα τρία τελευταία χρόνια της σύγκρουσης των Σουλιωτών με τον Αλή πασά’ η δράση των εμβληματικών μορφών του, υπαρκτών και φανταστικών, μας ξεναγεί σ’ έναν κόσμο υπεράνθρωπου ηρωισμού και ανθρώπινων αδυναμιών, γενναιότητας αλλά και ματαιοδοξίας, αξιοπρέπειας και σκληρότητας, αναπλάθοντας τον λυσσαλέο αγώνα επιβίωσης που κορυφώνεται με τη θυσία του Ζαλόγγου -μία από τις πιο συγκλονιστικές επαναστατικές πράξεις, δεκαοκτώ χρόνια πριν από την ίδια την Επανάσταση.
Το μυθιστόρημα “Σουλιώτες” έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, το δε 1972 διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο, με τον ίδιο τίτλο.

Ο κοσμοκαλόγερος
Μυθιστορηματική βιογραφία του Αλεξ. Παπαδιαμάντη
H μυθιστορηματοποίηση της ζωής ορισμένων συγγραφέων μας με απασχολούσε από τότε που ήμουν παιδί…
H μορφή του Aλέξανδρου Παπαδιαμάντη μού παράστεκε μέρα και νύχτα κι η αγιότητα της ψυχής του διαπότιζε τη διάθεσή μου. Kουβέντιαζα μαζί του, ερχόταν στον ύπνο μου, και πολλές φορές στον δρόμο νόμιζα πάλι πως τον βλέπω να στρίβει αθόρυβος σε κάποια γωνιά. O Παπαδιαμάντης βρισκόταν συνεχώς μπροστά μου. Kι ήταν περίπου σαν να συνεργαζόμαστε. Οταν κατέστρωνα το σχέδιο της ψυχολογίας του, όταν πάσχιζα να εισδύσω στις εσωτερικές του κυμάνσεις, διαισθανόμουν τις επιφυλάξεις του και μάντευα τις συγκατανεύσεις του. δεν καταστάλαζα ποτέ σε μια τελική διατύπωση αν δεν με ανάπαυε η εντύπωση πως ήταν κι εκείνος σύμφωνος. Aγαπώ τον Kοσμοκαλόγερο και για έναν άλλο λόγο. Στάθηκε το υλικό που απάνω του αντιμετώπισα κι έλυσα όλα τα τεχνικά εμπόδια της δομής ενός μυθιστορήματος. Aντί να συγκομίσω την πείρα μου από βιβλίο σε βιβλίο, προτίμησα να ασκηθώ με το ίδιο υλικό, γράφοντας και ξαναγράφοντας τον Kοσμοκαλόγερο όχι και λίγες: εννέα φορές. -Μιχαήλ Περάνθης, 1966

Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ζωής
Στο δίτομο αυτό έργο, καρπό πολύχρονης έρευνας και συγγραφής, ο Μιχαήλ Περάνθης πραγματεύεται την ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ζωής από τις πρώτες ρίζες ως την Επανάσταση του 1821 καταυγάζοντας τη μακραίωνη διαδρομή της νεοελληνικής γραμματείας, που εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη δημιουργώντας την αίσθηση ενός σκοτεινού παρελθόντος. Με έντιμη καταγραφή και ιστορική τοποθέτηση αποδεικνύεται ότι “μέσα από τις φάσεις του ιστορικού
γλωσσικού και εθιμικού βίου, κυλούσαν λανθάνουσες οι αρχαιοελληνικές αντιλήψεις, οι ανακλάσεις της προγονικής εύκλειας, ο πυρήνας της εθνικής αντίστασης και οι ερμηνείες της πολιτικής μαςανάστασης”.
Παράλληλα εξετάζονται ενδελεχώς οι εθνικές και κοινωνικές συνθήκες, οι οικονομικές δομές και οι πολιτικές διαμορφώσεις, οι οποίες εκτρέφουν τα πνευματικά φανερώματα, υπαγορεύοντας τις συγκεκριμένες τάσεις τους. Επίσης συνυπολογίζονται οι απελευθερωτικές βλέψεις, οι παιδευτικοί στόχοι, τα ιδεολογικά ρεύματα, η στάση της Εκκλησίας, οι ξένες επήρειες. Κατ’ αυτό τον τρόπο προσφέρονται στον αναγνώστη με σαφήνεια και πληρότητα όλες οι χρωματικές λεπτομέρειες των εποχών και όλα τα γόνιμα στοιχεία των
δημιουργικών εκδηλώσεων, προκειμένου να διαθέτει την ευχέρεια της επαλήθευσης και της συναγωγής των δικών του ερμηνευτικών απόψεων.

Mυθιστορήματα
Σκληρή βροχή (1952)
Σουλιώτες (1957)
Το χρώμα της θάλασσας (1963)
Ο δαίμονας (1974)

Ποιητικές συλλογές
Τα πρώτα τραγούδια (1937)
Τα μήλα των εσπερίδων (1949)
Μουσική Δωματίου (1955)

Ανθολογίες
Μεγάλη Ελληνική Ανθολογία Ποιήσεως – 3τομη (1955)
Το βιβλίο της αγάπης (1960)
Τα ποιήματα μου (1962)
Ελληνική Πεζογραφία – 5τομη (1966-1969)
Ελληνικά Δημοτικά Τραγούδια

Δοκίμια – Μελέτες
Απόψεις (1961)
Το Πνευματικό μας Πρόβλημα (1969)
Το Εικοσιένα (1971)
Κεφάλαια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (1976)
Δώδεκα διαλέξεις (1976)
Το Πνεύμα και η Γη μας (1976)
Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ζωής – 2τ (2006)

Μυθιστορηματικές βιογραφίες
Ο Τσέλιγκας (για τον Κ.Κρυστάλλη) (1943)
Ο κοσμοκαλόγερος (για τον Αλ.Παπαδιαμάντη) (1948)
Ο Αμαρτωλός (για τον Κ.Π.Καβάφη) (1953)

Ιστορικά
Η βασίλισσα Θεοδώρα (1938)
Η μάχη της Ρούμελης (1949)
Αμβρακία (1954)
Αρτα (1959)
Ηπειρος λίκνο των θρύλων (1970)

Παιδικά
Πρόας ο Νικίου
Τα παιδιά της οδού Πατησίων
Η χρυσόμαλλη (συλλογή παραμυθιών) (1976)

Απαντα
Απαντα του Κρυστάλλη (1959)
Απαντα του Μιχαήλ Μητσάκη (1956)
Απαντα του Λ.Μαβίλη (1960)
Απαντα του Αλ.Παπαδιαμάντη (1965)

Φιλολογικές μονογραφίες
Κώστας Κρυστάλλης (1936)
Γιάννης Ψυχάρης (1943)
Κώστας Κρυστάλλης (1959)
Κρυστάλλης (1960)
Μαβίλης (1969)

Διάφορα
Ασμα Ασμάτων (1939)

Βραβεία
Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (1953)
Βραβείο Πεζογραφίας Δήμου Αθηναίων (1958)
Α’ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορηματικής Βιογραφίας (1958)
Α’ Κρατικό Βραβείο Μυθιστοριογραφίας (1976)

Βιβλιογραφία
Γ.Βλαχόπουλου, Περάνθης Μιχαήλ
Δ.Παπακωνσταντίνου, Μιχαήλ Περάνθης: Το πνεύμα και η γη μας (1977)
Απ.Σαχίνη, Πεζογράφοι του καιρού μας (1978)
Κ.Στεργιόπουλου, Μιχ.Περάνθης, Η ελληνική ποίηση (1980)
Δ.Λάμπρου, Μιχαήλ Περάνθης (1986)

Πηγές: EKEBI, BIBLIONET, Θ.Ροδάνθης, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Εκδόσεις Καστανιώτη

Επισκέψεις: 625