Περικλής Κοροβέσης

Περικλής Κοροβέσης (1941-2020)

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Περικλής Κοροβέσης γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1941.
Σπούδασε θέατρο με τον Δημήτρη Ροντήρη, σημειολογία με τον Roland Barthes και παρακολούθησε μαθήματα με τον P. Vidal Naquet στο Παρίσι. Από μικρή ηλικία μετείχε ενεργά στο μαχητικό δημοκρατικό κίνημα της Αριστεράς. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε επί χούντας. Το πρώτο του βιβλίο, “Ανθρωποφύλακες” (1969), μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Εκτός από πεζά, έγραψε θέατρο, παιδικά και, τελευταία, ποίηση. Παράλληλα με τη συγγραφική του δραστηριότητα, διατηρούσε μόνιμες στήλες στην “Ελευθεροτυπία” και στην “Εποχή’ και στο περιοδικό “Γαλέρα”. Μεταξύ 2007-2009 διετέλεσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ περιφέρεια Αθηνών. Έφυγε από τη ζωή στις 11 Απριλίου 2020 στην Αθήνα.

Tango bar – Περικλής Κοροβέσης

Tango bar


«…Η ίδια μου η ζωή έχει ένα μεγαλείο. Για σκέψου! Ζω ακριβώς σαν να παίζω. Παίζω έναν κεντρικό ρόλο σε μια παράσταση που δεν τελειώνει ποτέ. Τι παραπάνω είναι η θρησκεία; Ένα θέατρο που το πιστεύεις βαθιά. Σαμάνοι, προφήτες, θεατρίνοι, σαλτιμπάγκοι, εγώ… θα πιω λίγο, συνήλθα… Εδώ θα μπορούσε να ‘ταν η σπηλιά μου. Ο άνθρωπος των σπηλαίων, η πρώτη εστία… Η φωτιά λείπει αλλά την έχω εδώ… Κι αυτά τα μπουκάλια, η βιβλιοθήκη μου. Βιβλιοθήκη-μπουκαλοθήκη. Ένα μοντέρνο τέμπλο με μπουκάλια. Ποιος θα μπορούσε να το έχει φτιάξει; Ο Πικάμπια, ο Ερνστ, ποιος;…».

Θεατρικό, Opportuna, 2019, 103 σελ.

Ανθρωποφύλακες – Περικλής Κοροβέσης

Ανθρωποφύλακες


Οι “Ανθρωποφύλακες”, το ιστορικό βιβλίο του Περικλή Κοροβέση, κυκλοφορεί σε μια επετειακή έκδοση, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την πρώτη του κυκλοφορία! Μια συγκλονιστική μαρτυρία, ενός ανθρώπου που υπέφερε από τα βασανιστήρια της χούντας – μια αδυσώπητη καταγγελία ενάντια στην καταπίεση, τον φασισμό, τη βία της εξουσίας. Ένα ντοκουμέντο επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.

Αφηγήσεις, Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων, 2019, 160 σελ.

Γυναίκες ευσεβείς του πάθους – Περικλής Κοροβέσης

Γυναίκες ευσεβείς


«… Όταν αποφοίτησα από τα μπουρδέλα του Πειραιά και βγήκα για πρώτη φορά με μια κοπέλα, σαν ζευγάρι, ήθελα να την πάω κάπου. Το πρώτο μου ταξίδι στο ῝εξωτερικό῎ από τον Πειραιά ήταν στο Au Revoir. Ήταν σαν να βρέθηκα στο κέντρο του κόσμου· θυμάμαι ότι τότε πίναμε βερμούτ. Η ατμόσφαιρα εκεί μέσα ήταν ό,τι έπρεπε για να περάσει ένας έφηβος στη ζωή του άνδρα με αμοιβαίο έρωτα με μια γυναίκα (παντρεμένη εκείνο τον καιρό)… Ήρθε η χούντα, έφυγα στο εξωτερικό και όταν πια επέστρεψα πήγα να δω πώς είναι εκείνο το μπαράκι. Τα πάντα ήταν ίδια, το μόνο που είχε αλλάξει ήταν ότι εγώ δεν ήμουν πια έφηβος. Μοιάζει μεταφυσικό αλλά δεν είναι… Καθόμασταν λοιπόν στην μπάρα και λέγαμε διάφορες ιστορίες. Ατμόσφαιρα πάντα φιλική. Από τις ιστορίες που λέγανε μάθαινα πράγματα, ήταν η προφορική παράδοση που κουβαλούσε συγκεκριμένη γνώση, είναι πολύ σημαντικό αυτό. Μου ήρθε η ιδέα να γράψω ένα είδος συμποσίου –που το τοποθετώ στο πατάρι και όχι στην μπάρα για λόγους άνεσης, διότι στην μπάρα έρχεται ο καθένας, ενώ όταν έχει παρέα στο πατάρι δεν πηγαίνεις– διάφορες ιστορίες ερωτικές. Μερικές τις έχω ακούσει, άλλες τις έχω επινοήσει, άλλες έχω διαστρεβλώσει. Η βάση είναι ότι πρόκειται για εξομολογήσεις μεταξύ ανδρών. Εδώ γεννήθηκαν οι “Γυναίκες ευσεβείς του πάθους”. Επιστέγασμα του βιβλίου είναι ότι δεν θα καταλάβουμε ποτέ τις γυναίκες…».
Συνέντευξη του Περικλή Κοροβέση στον Νίκο Σερβετά, Documento, 26/11/2017

Πεζογραφία, Opportuna, 2020, 281 σελ.

Αφηγήσεις
Ανθρωποφύλακες (2019), Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων

Πεζογραφία
Γυναίκες ευσεβείς του πάθους (2020), Opportuna

Θεατρικά έργα
Tango bar (2019), Opportuna

Συλλογικά έργα
Το παιχνίδι (1981), Επικαιρότητα
Εντός σχεδίου (;) (1998), Κέδρος
Το καρότσι (1998), Εκάτη
Οι παπαγάλοι δεν διαβάζουν βιβλία (2005), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Οι άνθρωποί μου (2010), Ποταμός
Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική (2010), Διάπυρον
Η άμεση δημοκρατία στον 21ο αιώνα (2013), Νησίδες

Πηγές: Biblionet, Opportuna, Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων