Πέτρος Κ. Πολύζος

Πέτρος Κ. Πολύζος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Πέτρος Κ. Πολύζος γεννήθηκε στο χωριό Σκουρτού Ξηρομέρου της Αιτωλοακαρνανίας.
Αποφοίτησε από το εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του χωρίς να ακολουθήσει άλλες σπουδές. Ήταν το μικρότερο παιδί πολύτεκνης και πάμφτωχης οικογένειας με πολλά παιδικά βιώματα. Αν και στερημένης γραμματικής κατάρτισης, αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο της ζωής του στο διάβασμα. Αγάπησε από μικρός τη λογοτεχνία και ασχολήθηκε με τη συγγραφή. Τα πρώτα του κείμενα τα δημοσίευσε στα πρώτα τεύχη της εφημερίδας του συλλόγου του χωριού του «Διρυείς». Το γράψιμό του είναι πηγαίο και αβίαστο και αφορά μόνο αληθινές ιστορίες. Από μικρός ταξίδεψε και μπήκε στο χωνευτήρι που λέγετε Αθήνα για μια καλύτερη ζωή και ασχολήθηκε με οικοδομικές δραστηριότητες. Ασχολήθηκε από πολύ νέος με τα κοινά και ασχολείται έως και σήμερα. Διετέλεσε για αρκετά χρόνια Ταμίας στον επιμορφωτικό και πολιτιστικό σύλλογο του χωριού του, με έδρα την Αθήνα. Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος και επί σειρά ετών Γ. Γραμματέας και αργότερα μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του συλλόγου Αγίας Τριάδας στην Παιανία. Σήμερα, εργάζεται ακούραστα, με ζήλο και αγάπη για το περιβάλλον στη θέση του Γ. Γραμματέα του Δ.Σ. του συλλόγου Φίλων Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «Η Αμαδρυάδα» για την προστασία του βελανιδοδάσους του Ξηρομέρου της Αιτωλοακαρνανίας. Απολαμβάνει την αγάπη και την εκτίμηση των φίλων και συμπατριωτών του, καθώς και την αγάπη των κατοίκων του χωριού του, οι οποίοι αξιολόγησαν τα γραπτά του και τις προσπάθειες του ν’ αφήσει κάτι σαν παρακαταθήκη για τους ανθρώπους που αγαπάνε τον τόπο τους.
Αφηγήματα
Το μοιραίο πηγάδι (2020), Δρόμων

Το μοιραίο πηγάδι – Πέτρος Κ. Πολύζος

Το μοιραίο πηγάδι


Το βιβλίο αυτό θα σας ταξιδέψει σε ένα μικρό γραφικό χωριό του νομού Αιτωλοακαρνανίας, στα μέσα της δεκαετίας του ’40 και αρχές της δεκαετίας του ’50. Μέσα από τη ματιά του συγγραφέα, που βίωσε ο ίδιος τα γεγονότα που αναφέρονται στα αφηγήματα που περιέχει, θα ξεναγηθείτε στη δύσκολη μα συνάμα συναρπαστική και ενδιαφέρουσα επαρχιακή ζωή της κατοχικής και μεταπολεμικής Ελλάδας και θα ανακαλύψετε μικρούς λαογραφικούς θησαυρούς που τείνουν να ξεχαστούν τη σύγχρονη εποχή.

Η περιπέτεια της μικρής Αθανασίας, που για να εξασφαλίσει λίγο νερό βρέθηκε εγκλωβισμένη σε ένα πηγάδι, η ανεκπλήρωτη λαχτάρα του φτωχού αγοριού για τα πολυπόθητα δερμάτινα παπούτσια και η αγωνιώδης προσπάθεια μιας μάνας να σώσει το νεογέννητο παιδί της που το κλάμα του θέτει σε κίνδυνο όλο το χωριό από το μένος του κατακτητή, είναι μόνο μερικές από τις ιστορίες που θα σας συνεπάρουν.

Αφήγημα, Δρόμων, 2020, 192 σελ.

Πηγές: Biblionet, Δρόμων