Φιλιώ Πασσαλή

Φιλιώ Πασσαλή

Ελληνες λογοτέχνες
Η Φιλιώ Πασσαλή γεννήθηκε στη Χαλκίδα και σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Κατοικεί σ’ ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα που είναι η κύρια πηγή έμπνευσής της για την πρώτη της μεγάλη αγάπη, την ποίηση. Αργότερα σαν μητέρα αλλά και πρόσφατα ως γιαγιά, άρχισε να γράφει παραμύθια και παιδικές ιστορίες για όλα τα παιδιά, τα μικρά, τα μεγάλα και τα “μεγαλύτερα”… Η μεγαλύτερη ευχαρίστησή της είναι τα παιδικά χαμόγελα, όταν διαβάζοντας κάποια ιστορία της, ταξιδεύουν στον υπέροχο κόσμο των ονείρων και της φαντασίας. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «10+1 χρωματιστά δεκάστιχα» και το παιδικό βιβλίο «Ο νικητής», ενώ έχει συμμετάσχει και σε διάφορα συλλογικά λογοτεχνικά έργα. Έχει επίσης λάβει αρκετές σημαντικές διακρίσεις σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Ποίηση
10+1 χρωματιστά δεκάστιχα (2016), Μέθεξις

Παιδική λογοτεχνία
Ο νικητής (2012), Μέθεξις
Το καπέλο της φιλίας (2021), Αποστακτήριο

Συλλογικά έργα
Μύρτις το τραγούδι και το παραμύθι της σιωπής – Δημωφέλεια 2018, τα βραβευθέντα (2019, Αθλέπολις

Το καπέλο της φιλίας – Φιλιώ Πασσαλή

Το καπέλο της φιλίας


Ένα κορίτσι, που το έλεγαν ΖΩΗ και ένα σκιάχτρο που το φώναζαν “Φοβέρα” σ΄ έναν αγρό συναντηθήκανε μια μέρα. Θα μπορούσανε να κάνουνε παρέα; Λίγο δύσκολο στ’ αλήθεια για να γίνει… Μα όταν βάζουμε μπροστά την καλοσύνη και η αγάπη για τους άλλους μάς διακρίνει ένα πεντάμορφο καπέλο θα ’ναι η αιτία να γεννηθεί μία αιώνια φιλία. Ακολουθήστε μας σ’ αυτήν την ιστορία κι ανακαλύψτε πώς μπορεί η ευτυχία να καθρεπτίζεται στα παιδικά τα χείλη. Και μην ξεχάσετε στιγμή, μικροί μας φίλοι, πως η ΖΩΗ είναι από μόνη της μαγεία!

Εικονογράφηση: Νίκος Πολυχρονόπουλος

Παιδική λογοτεχνία, Αποστακτήριο, 2021, 32 σελ.

10+1 χρωματιστά δεκάστιχα – Φιλιώ Πασσαλή

10+1 χρωματιστά


Στης οικουμένης την πλατιά

Την απεραντοσύνη

Τι είναι η πατρίδα μου η μικρή;

Μια στενή λωρίδα γης

Πέντε αμπέλια, τρεις ελιές, δύο καϊκια

Αυτή είν η προίκα της – φτωχή –

Αυτή είν η μοίρα της – πικρή –

Μα στέκει στους αιώνες

Τα καλοκαίρια παίρνει ζωή

Κι αντέχει στους χειμώνες

Ποίηση, Μέθεξις, 2016, 24 σελ.

Ο νικητής – Φιλιώ Πασσαλή

Ο νικητής


“Eίναι μια όμορφη ανοιξιάτικη ημέρα και το Μεγάλο Δάσος έχει γιορτή. Όλα τα ζώα έχουν μαζευτεί και παραταχθεί κατά μήκος του φιδίσιου μονοπατιού, που διασχίζει το Μεγάλο Δάσος. Σε λίγο αρχίζει ο αγώνας της χρονιάς. Το γοργοπόδαρο Eλάφι θα συναγωνιστεί με το Χελιδόνι, για να στεφτεί νικητής το γρηγορότερο. Ο αγώνας είναι δύσκολος, γιατί και το Ελάφι, αλλά και το Χελιδόνι, είναι από τα πιο γρήγορα ζώα του δάσους. Μεγάλη φασαρία γίνεται. Οι οπαδοί και των δυο είναι φανατικοί και φωνάζουν για να αναπτερώσουν το ηθικό των ηρώων τους.”

Ποιος θα νικήσει;

Εικονογράφηση: Δέσποινα Παπαχριστούδη

Παιδική λογοτεχνία, Μέθεξις, 2012, 28 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αποστακτήριο, Μέθεξις