Πηγή Μπελώνη

Πηγή Μπελώνη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Πηγή Παν. Μπελώνη γεννήθηκε στα Χανιά, από μητέρα Κρητικιά και πατέρα Μικρασιάτη.
Αποφοίτησε από το Α΄ Γενικό Λύκειο Χανίων. Εργάστηκε στις εμπορικές επιχειρήσεις της οικογένειάς της, τις ανέλαβε και τις διατηρεί μέχρι σήμερα. Παράλληλα ασχολήθηκε με την κεραμική και τη ζωγραφική. Δραστηριοποιήθηκε στο συνδικαλιστικό όργανο του επαγγελματικού κλάδου της και είναι εκλεγμένο μέλος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης. Συμμετέχει σε κοινωνικές και πολιτικές κινητοποιήσεις στην πόλη της και γενικότερα στο νησί. Αρκετά άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στις τοπικές εφημερίδες (Χανιώτικα Νέα και Κήρυξ), με θέμα το ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειον», αλλά και με κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο. Η εμπειρία του πατέρα της, που ήταν διασωθείς από το ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειον», ήταν μια πρόκληση γι’ αυτή. Περισσότερο από δέκα χρόνια συνέλεγε πληροφορίες και έπαιρνε συνεντεύξεις, ώστε να καταφέρει μια κατά το δυνατόν ακριβή καταγραφή του τραγικού γεγονότος, που συγκλόνισε την ιδιαίτερη πατρίδα της. Σε αυτή την προσπάθειά της είχε την αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης.
Αφηγήσεις-Μαρτυρίες
«Ηράκλειον» SOS Βυθιζόμεθα (2021), Κέδρος

«Ηράκλειον» SOS Βυθιζόμεθα – Παναγιώτης Μπελώνης, Πηγή Μπελώνη

ΗράκλειονΗ μαρτυρία του τελευταίου διασωθέντος από το ναυάγιο της Φαλκονέρας


Όπως το πλοίο γέρνει όλο και περισσότερο, σπάνε και οι τελευταίες πόρτες και τα παράθυρα του σαλονιού, και η θάλασσα μπαίνει με τεράστια ορμή στο εσωτερικό. Παρασύρει με μεγάλη σφοδρότητα στο πέρασμά της ό,τι συναντάει. Όχι μόνο καθίσματα και έπιπλα, αλλά και ανθρώπους! Ανθρώπους που παλεύουν με όσο κουράγιο έχουν. Μερικοί απ’ αυτούς έχουν δύναμη αρκετή, μα δεν μπορούν να τα βάλουν με την ίδια την Κόλαση.
Βλέπω κάποιους να προσπαθούν να γαντζωθούν από το πάτωμα, άλλους να πιάνουν κάτι σταθερό και να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν μέχρι την έξοδο αυτού του πηγαδιού, μα πάλι γλιστράνε και πέφτουν ξανά στα νερά. Καταχτυπιούνται με τα διάφορα έπιπλα που έχει παρασύρει η δύναμη του νερού, τραυματίζονται και τελικά είναι αδύνατον να σκαρφαλώσουν τόσο ψηλά και να διαφύγουν. Η κλίση του καραβιού και η δύναμη των χειμάρρων που έχουν δημιουργηθεί τους γυρίζει πίσω και χάνονται ένας ένας, αφήνοντας μόνο κραυγές απελπισίας και τρόμου.
Μια άνιση μάχη με τα θεριά της Κόλασης. Και στο τέλος, όταν τα κορμιά βυθίζονται, εκείνα τα χέρια τους, Χριστέ μου, εκείνα τα υψωμένα χέρια που ζητάνε βοήθεια, με ανοιχτές παλάμες, δάχτυλα τεντωμένα, κοκαλωμένα, που ψάχνουν από κάπου να πιαστούν, έστω αυτή τη στερνή ώρα, και εντέλει χάνονται για πάντα στα φονικά νερά.

H συγκλονιστική μαρτυρία του τελευταίου διασωθέντος του πλοίου «Ηράκλειον» στη Φαλκονέρα, πλαισιωμένη από τη μετέπειτα έρευνα της κόρης του.

Παναγιώτης Μπελώνης (1929-2009)

Ο Παναγιώτης Αντ. Μπελώνης γεννήθηκε στο Δαράτσο Χανίων στις 18 Οκτωβρίου 1929, από μητέρα Κρητικιά και πατέρα πρόσφυγα από τη Μικρά Ασία. Πέθανε στις 12 Μαΐου 2009. Η ζωή του ήταν δύσκολη και πολυτάραχη.
Όταν πήγαινε στην τετάρτη δημοτικού, ξεκίνησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος και η κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς τον ανάγκασε να σταματήσει το σχολείο. Παρότι ήταν πολύ νέος, είχε έντονα πατριωτικά αισθήματα και προσπάθησε να αντισταθεί στον κατακτητή. Σε ηλικία δεκατριών ετών, προσπαθώντας να βοηθήσει μια ομάδα Νεοζηλανδών να δραπετεύσει από τις φυλακές, συνελήφθη και κρατήθηκε για δώδεκα ημέρες στα κεντρικά κρατητήρια της Γκεστάπο Χανίων. Για εκδίκηση οι Γερμανοί φυλάκισαν τη μητέρα του οκτώ ημέρες.
Για την πράξη του αυτή τιμήθηκε το 2001, μαζί με έναν επιζώντα από την ομάδα των Νεοζηλανδών, στην 60ή επέτειο της Μάχης της Κρήτης, από την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ με το μετάλλιο βετεράνου του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου. Η γερμανική κατοχή στοίχειωνε τους εφιάλτες του όλη του τη ζωή.
Νεαρός ακόμα ξεκίνησε να δουλεύει στα κτήματα της οικογένειάς του, αλλά, ανήσυχο πνεύμα όπως ήταν, γρήγορα ασχολήθηκε με το εμπόριο.
Σε ηλικία τριάντα επτά ετών, τον Δεκέμβριο του 1966, ήταν επιβάτης του πλοίου «Ηράκλειον», που ναυάγησε ανοιχτά της Φαλκονέρας, και κατάφερε να διασωθεί έπειτα από δεκατρείς ώρες στη θάλασσα. Η συναισθηματική του φόρτιση από το ναυάγιο τον έκανε να επιθυμεί να γράψει ένα βιβλίο, για να μάθουν οι συγγενείς των θυμάτων την αλήθεια.
Μεγάλη του αγάπη ήταν το διάβασμα. Καθημερινά ενημερωνόταν από τουλάχιστον δύο εφημερίδες και είχε διαβάσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό βιβλίων, με προτίμηση στα ιστορικά. Οι γνώσεις που απέκτησε από το διάβασμα σε συνδυασμό με τις δημοκρατικές του αρχές τον έκαναν στοχαστή.
Παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Η απώλεια του γιου του έκανε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μαρτυρικά. Συχνά έλεγε ότι θα ήταν καλύτερα να μην είχε σωθεί από το ναυάγιο, για να μη ζήσει τον χαμό του παιδιού του. Έφυγε από τη ζωή πληγωμένος το 2009.

Αφηγήσεις-Μαρτυρίες, Κέδρος, 2021, 368 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κέδρος