Πλάτων Μαλλιάγκας

2023 Ελληνες λογοτέχνες
Ο Πλάτων Δ. Μαλλιάγκας είναι συγγραφέας και ιδρυτής των εκδόσεων “Mediterra Books”, και “Εκδόσεις Captain Book” με αντικείμενο τις εκδόσεις βιβλίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για λογαριασμό ανεξάρτητων συγγραφέων.
Παράλληλα γράφει και εκδίδει κατά καιρούς λογοτεχνικά βιβλία. Το 1999 κυκλοφόρησε “Ο νέος που ζούσε το μύθο”, από τις εκδόσεις “Λιβάνη”, το 2003 “Η εξαφάνιση του συλλέκτη”, από τις εκδόσεις “Εστία”, και το 2009 “Το πείραμα της Αριάδνης” από τις εκδόσεις “Άγκυρα”. Μετά το 2009 δημοσιεύσει μυθιστορήματα με διάφορα ετερώνυμα. Το 2003 τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου για το έργο “Ζωή από χιόνι”. Αρκετά διηγήματά του έχουν βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Μυθιστορήματα
Ο νέος που ζούσε το μύθο (1999), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Η εξαφάνιση του συλλέκτη (2003), Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Το πείραμα της Αριάδνης (2009), Άγκυρα
Κατάσκοπος με Μ κεφαλαίο (2023), Mediterra Books

Κατάσκοπος με Μ κεφαλαίο – Πλάτων Μαλλιάγκας, Χρήστος Φραδέλλος

Κατάσκοπος


2003: Λίγο πριν τον Δεύτερο Πόλεμο του Περσικού Κόλπου, ένας πράκτορας των ΗΠΑ, με ελληνικές ρίζες και διπλή ιδιότητα, καταφθάνει στα Χανιά. Στην ίδια πόλη έχει καταφύγει ένας Έλληνας ερευνητής και καθηγητής αμερικανικού πανεπιστημίου. Η συνάντησή τους θα φέρει στην επιφάνεια το ένοχο μυστικό του παρελθόντος που τους συνδέει. Παράλληλα, η παρουσία μιας γοητευτικής Χανιώτισσας θα ανατρέψει απρόσμενα τα σχέδια του μυστικού πράκτορα.
Ο αναγνώστης θα ταξιδέψει από τα Χανιά έως την Κωνσταντινούπολη, και από το Αϊβαλί μέχρι τη Νέα Υόρκη, ακολουθώντας τα ίχνη των ηρώων. Το χιούμορ συχνά εναλλάσσεται με το δράμα, καθώς φανταστικοί ή αληθινοί εχθροί δίνουν τη θέση τους σε τρυφερές φιλίες και δυνατούς έρωτες. Η Εγγύς Ανατολή, η Κρήτη με τους ανθρώπους της, οι Τουρκοκρητικοί της Κωνσταντινούπολης και του Αϊβαλιού, καθώς και πολλά ακόμα υλικά, έχουν αναμιχθεί ισορροπημένα στην «παλέτα» των συγγραφέων, προσφέροντας μια αφήγηση που διαβάζεται άλλοτε με εντατικούς ρυθμούς κι άλλοτε με απολαυστικό ρεμβασμό.
Παράλληλα, στα περιθώρια των σελίδων του βιβλίου περιμένουν τον αναγνώστη μουσικές εκπλήξεις, «για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιοί». Αρκεί οι νεότεροι να δείξουν στους παλιούς τον τρόπο που θα τις ακούσουν.

Μυθιστόρημα, Mediterra Books, 2023, 408 σελ.

Το πείραμα της Αριάδνης – Πλάτων Μαλλιάγκας

Το πείραμα


Η Αριάδνη είναι γλύπτρια, τελειόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών, και πρέπει σύντομα να παραδώσει την πτυχιακή της. Ο χρόνος την πιέζει και ο πρόσφατος χωρισμός της με τον Κωστή θολώνει ακόμα περισσότερο την κρίση της.

Επιθυμώντας να εντυπωσιάσει, αποφασίζει να πειραματιστεί με τους ανύποπτους γείτονές της και να χρησιμοποιήσει στην εργασία της στοιχεία της καθημερινότητάς τους. Δεν διστάζει, λοιπόν, να κλέψει προσωπικά τους αντικείμενα, να τοποθετήσει μικρόφωνα στα διαμερίσματά τους, να φωτογραφίσει ιδιαίτερες στιγμές τους. Ο φόβος μήπως αποκαλυφθεί δεν φαίνεται ικανός να την σταματήσει. Όμως το “πείραμά” της θα την παρασύρει σε μια περιπέτεια που θα αναστατώσει τη ζωή της καθώς και τις ζωές των συγκατοίκων της, με απροσδόκητα για όλους αποτελέσματα.

Μαζί της ο αφηγητής βρίσκει την ευκαιρία να διεισδύσει στον “λαβύρινθο” της πολυκατοικίας, να μπει σε ξένα διαμερίσματα, να κρυφοκοιτάξει άγνωστες ζωές, να γνωρίσει τις ανομολόγητες επιθυμίες τους, τα μυστικά και τα αδιέξοδά τους.

“… Πάλι τα ίδια… Στεναχωριόταν που τα ρούχα, της έπεφταν τόσο συχνά στον κήπο του παπά. Φέτος μονάχα της συνέβη άλλες τρεις φορές. Τι θα σκεφτεί στο τέλος ο άνθρωπος; Ότι το κάνει εσκεμμένα; Και καλά, στις άλλες περιπτώσεις ήταν ένα πουλόβερ, ένα παντελόνι, ένα μακό μπλουζάκι… Μα εσώρουχο, της φαίνεται λίγο τραβηγμένο. Με τι μούτρα θα του το ζητήσει το πρωί;
Πάντα έστελνε τον Νικήτα, τον διαχειριστή, να τα γυρέψει. Τώρα όμως; Πάει πολύ ν’ αλλάξει το εσώρουχό της τόσα άγνωστα χέρια…”

Ευθύνη Σειράς: Ελένη Γκίκα

Μυθιστόρημα, Άγκυρα, 2009, 584 σελ.

Η εξαφάνιση του συλλέκτη – Πλάτων Μαλλιάγκας

Η εξαφάνιση


Ο Άνθιμος, ένας φανατικός συλλέκτης ορχεοειδών, άκουσε μια διήγηση του Πεντζίκη, σύμφωνα με την οποία απέκτησε κάποτε, για λίγη ώρα, πρόγευση ενός άχρονου κόσμου εξαιτίας κάποιου ταπεινού αντικειμένου, μιας κάλτσας. Τον είχε χτυπήσει κατά πρόσωπο, παρασυρμένη από τον άνεμο, την ώρα που εκείνος ρέμβαζε σε μια ταράτσα. Τότε, στην καρδιά του συλλέκτη γεννιέται η επιθυμία να αποκτήσει κι ο ίδιος ένα ανάλογο βίωμα, επιθυμία που εξελίσσεται σε εμμονή, άμεσα συνδεδεμένη με το ενδιαφέρον του για τις ορχιδέες. Όμως εξαφανίζεται απροσδόκητα, κατά τη διάρκεια μιας εξόρμησής του στο βουνό.
Μέσα από την περιπέτεια της γυναίκας του, που απεγνωσμένα τον αναζητεί, ακολουθούμε τα αισθητά ίχνη της αγάπης του συλλέκτη για τα σπάνια αυτά λουλούδια, αλλά και τα αδιόρατα ίχνη που άφησε σ’ αυτήν η συμβίωση μαζί του. Μετέχουμε στην απρόσμενη τροπή που παίρνει η πορεία της ζωής της, καθώς προοδευτικά διαπιστώνει ότι η αναζήτηση του άλλου μπορεί κάποτε να οδηγήσει στην επανεύρεση ενός χαμένου εαυτού. Το όνειρο και η αμεσότητα συχνά συγχέονται, παραμένοντας όμως και τα δύο τοπία της ίδιας αναζήτησης: του εαυτού και του άλλου. Παράλληλα, με αφορμή τις σημειώσεις του συλλέκτη, μαθαίνουμε για τις ορχιδέες, για τα μονήρη σπάνια άνθη των βουνών, τα οποία ανέκαθεν αποτελούσαν αντικείμενα πάθους και επίμονης αναζήτησης για πολλούς.

Μυθιστόρημα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2003, 232 σελ.

Ο νέος που ζούσε το μύθο – Πλάτων Μαλλιάγκας

Ο νέος που


Μυθιστόρημα για ένα εξ αποστάσεως έρωτα στην Αθήνα για μια πλούσια χήρα από έναν αιθεροβάμονα επαρχιώτη φοιτητή. Χιούμορ και στοχασμός για τη μοναξιά, τη βιβλιοφαγία, τη διαφυγή του ονείρου από έναν πρωτόβγαλτο ταλαντούχο συγγραφέα.
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» Γ. ΒΙΔΑΛΗΣ

Ο Στέφανος Ποταμίτης είναι ένας γουντιαλενικός ήρωας. Μοναχικός επαρχιώτης φοιτητής στην Αθήνα, βιβλιοφάγος, ντροπαλός, γλωσσοπλάστης και θαυμαστής του ωραίου φύλου, ξελογιάζεται με τη χήρα ενός πλούσιου νεκρού… Ο ήρωας που ξελογιάζεται με τη χήρα ενός νεκρού, το πορτοφόλι του οποίου βρήκε τυχαία, και το οποίο τον κατέστησε πλούσιο δεν μπορεί παρά να έχει κακό τέλος. Η μήπως όχι; Ο Ποταμίτης είναι ένας ήρωας που γίνεται αμέσως συμπαθής στον αναγνώστη: είναι νέος, απένταρος και χιουμορίστας. Αγαπάει τα βιβλία και τις γυναίκες (τις δεύτερες από μακριά) και συχνάζει σε δανειστική βιβλιοθήκη. Οι περιγραφές του συγγραφέα που τον θέλουν να περιδιαβαίνει τους δρόμους της πόλης θυμίζουν έναν Τσάρλι Τσάπλιν από μια σημερινή εκδοχή των «Μοντέρνων Καιρών». Η γυναίκα που αποφασίζει –επιτέλους- να πλησιάσει ο θρασύδειλος πλην άκακος μικροαπατεών αποδεικνύεται πολύπλοκη και μοιραία, ικανή να μεταμορφώσει και τον ίδιο σε έναν πιο «νουάρ» τύπο.
Υπέροχη αφήγηση, πλούσιο λεξιλόγιο που ξαφνιάζει κι ένας ήρωας που θα τον ζήλευε ο κάθε μικρομηκάς σκηνοθέτης, είναι τα όπλα που ο Πλάτων Μαλιάγκας στρέφει προς το μέρος μας. Δεν έχουμε παρά να παραδωθούμε στον πρωτοεμφανιζόμενο με αυτό το μυθιστόρημα στα γράμματα, νεαρό συγγραφέα.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 1999, 314 σελ.

Πηγές: Biblionet, Mediterra Books, Άγκυρα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Σχόλιο, κριτική

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *