Πολύνα Γκιωνάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Πολύνα Γκιωνάκη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Μαθήτευεσε στο θέατρο κοντά σε καταξιωμένους ηθοποιούς με πρώτο τον πατέρα της Γιάννη Γκιωνάκη. Έπαιξε πολλούς ρόλους στο νεοελληνικό θέατρο και σταθμό θεωρεί τη μαθητεία της με τη Μαριέτα Ριάλδη, καθώς και την ερμηνεία της στο “Γεύση από Μέλι” στο θέατρο Πορεία, έργο που της είχε εμπιστευθεί ο Αλέξης Δαμιανός. Ύστερα από απουσία μερικών ετών επανήλθε στο θέατρο ερμηνεύοντας την “Blanche Du Bois” σε σκηνοθεσία Χρήστου Τσάγκα, καθώς και μερικές ιδιαίτερες προσωπικότητες όπως η Amy Winehouse και η Γαβριέλα που της έδωσαν το κίνητρο να γράψει για αυτές και να τις ερμηνεύσει επί σκηνής. Μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία ήταν το έργο “Η γυναίκα της Γκουέρνικα” ,σε κείμενο της ίδιας, όπου ερμήνευσε τη μούσα του Πικάσο, Dora Maar. Από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο “Λόγια που άργησαν να ’ρθουν”.
Αφηγήσεις-Βιογραφίες
Λόγια που άργησαν να ‘ρθουν (2006), Ελληνικά Γράμματα

Θεατρικά έργα
Red X (2017), Μιχάλης Σιδέρης
Η γυναίκα της Γκουέρνικα (2023), Μιχάλης Σιδέρης

Η γυναίκα της Γκουέρνικα – Πολύνα Γκιωνάκη

Η γυναίκαΗ μούσα του Picasso, Dora Maar

Έγκλημα λάθους: Ελένη Παπαδάκη


Δύο θεατρικά έργα. Δύο γυναικείες προσωπικότητες τόσο ίδιες και τόσο διαφορετικές.

Η Γυναίκα της Γκουέρνικα
Η Dora Maar, η μούσα του Πικάσο, ζει δίπλα στον μεγάλο καλλιτέχνη τον ισπανικό εμφύλιο και τη δημιουργία της Γκουέρνικα. Η έντονη προσωπικότητά της επηρεάζει την πολιτική του συνείδηση. Στο πλάι του ζει το πάθος, τον έρωτα, τη δημιουργία, την εγκατάλειψη και την τρέλα.
«Μόνο στις τρελές σαν και σένα μπορεί να έχει κανείς εμπιστοσύνη» είναι τα λόγια που της έλεγε ο Πικάσο.

Έγκλημα λάθους
Στο «Έγκλημα λάθους», η μεγάλη τραγωδός της Ελλάδας Ελένη Παπαδάκη, γεύτηκε το μεγαλείο, τη δόξα, το φθόνο, την τραγωδία.
Δεκεμβριανά. Μια παγωμένη νύχτα του Δεκέμβρη…
Μια άδικη δολοφονία.

Θεατρικά, Σιδέρη Μιχάλη, 2023, 32 σελ.

Red X – Πολύνα Γκιωνάκη

Θεατρικός μονόλογος


Η βία κατά των γυναικών είναι έγκλημα, όμως υφίσταται καθημερινά δίπλα μας… στο σπίτι μας… Η τέχνη δεν κλείνει τα μάτια, δεν δείχνει ανοχή. Η τέχνη φωνάζει RED X.
Μια γυναίκα αναβιώνει τη σχέση που τη σημάδεψε ακούγοντας τζαζ και “χο- ρεύοντας με τον διάβολο”. Η βία που έχει υποστεί την κάνει να οραματίζεται τον εαυτό της με τη μορφή ζώου. Η γυναίκα-ζώο παλεύει να σπάσει τις αλυσίδες…
Θα τα καταφέρει;

Θεατρικό, Σιδέρη Μιχάλη, 2017, 48 σελ.

Λόγια που άργησαν να ‘ρθουν – Πολύνα Γκιωνάκη
Τι άλλο θέλησα από το να με αγαπήσεις, ρε πατέρα; Και δεν το ένιωσα, δεν το ένιωσα ποτέ. Δεν σε χάρηκα και πονάω. Πονάω αφάνταστα, πίστεψέ με. Σε παρακαλώ, μη μου φύγεις τώρα. Τώρα που σε βρίσκω. Σε παρακαλώ. Σε βρίσκω. Μη μου φύγεις.
Μας βρήκαν αρκετά πρωινά στη λευκή κλινική κι εσύ μόλις άνοιγες τα μάτια με φωνή αχνή, αδύναμη ρωτούσες: “Θα πάμε ξανά στο σπίτι;”. “Βέβαια θα πάμε, Γιάννη μου, να γίνεις καλά πρώτα”. “Πότε;” “Γρήγορα, Γιάννη, γρήγορα”, απαντούσε η ψεύτρα η κόρη, η ψεύτρα η ζωή.

Αφηγήσεις, Ελληνικά Γράμματα, 2006, 127 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ελληνικά Γράμματα, Σιδέρη Μιχάλη