Πόλυ Μίλτου

Ελληνες λογοτέχνες


Λίνα
Για την καρδιά του Φωτεινού
Τα παιδικά μου χρόνια ήσαν ιδιαίτερα δύσκολα και τα επόμενα, που ακολούθησαν ως τώρα, μια ολόκληρη περιπέτεια. Η ηρωίδα “Λίνα” γεννήθηκε μόλις μπήκα στην εφηβεία, τότε που όλα έβγαιναν από τις σκιές και τους μύθους της παιδικής ζωής και άρχιζε και για μένα, όπως σε κάθε έφηβο, η αναζήτηση της αλήθειας και του ονείρου. Ξεκίνησε στην αρχή ως ένα βιβλίο, αλλά σιγά – σιγά έγινε μια ολόκληρη σειρά, που έκτοτε γραφόταν για χρόνια, ως τώρα.
Όλη η ιστορία βασίστηκε σε γεγονότα και καταστάσεις αληθινές, προσωπικά βιώματα ή βιώματα άλλων ανθρώπων που πέρασαν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια και οι ήρωές μου βασίστηκαν σε υπαρκτά πρόσωπα που, μέσα από τη μυθιστορηματική πλοκή, έγιναν πρόσωπα του δικού μου παραμυθιού.
Η “Λίνα” μιλάει για αλήθειες, πόνους, ίντριγκες, δυσκολίες, θανάτους, απόρριψη, ρατσισμό. Μιλάει όμως και για αγάπη, πολλή αγάπη, ευγένεια και κατανόηση. Γιατί, μέσα από όσα πέρασα, η προσπάθειά μου ήταν να γράψω κάτι που να μην περιγράφει απλά τη θλίψη και τις αναποδιές της ζωής, τη βία και την απόγνωση ή μια σύντομη ερωτική ιστορία. Θα τολμούσα να πω ότι το κάθε βιβλίο ξεχωριστά, αλλά και όλη η σειρά λειτουργεί κάπως σαν ατομική ψυχανάλυση, βοηθά τον καθένα μας να σκύψει μέσα του, να δει με θάρρος τι τον πονά και τι τον απογοητεύει, να σκεφτεί και να πάρει αποφάσεις για τη δική του πορεία. Γιατί η “Λίνα” δε μένει στον πόνο και στην απόγνωση. Αναζητά κάτι περισσότερο, το βάλσαμο και τη λύτρωση της ψυχής.
Αν διαβάσεις τα βιβλία μου, αρχίζοντας από το πρώτο, πες μου, βρήκες κάπου τον εαυτό σου; Βρήκες και τα δικά σου όνειρα; Μήπως βρήκες το βάλσαμο;
324 σελ.

Εκείνο το ένα ευρώ…
Σειρά διηγημάτων, που ως πίνακες συναισθημάτων – κεντημένων στον καμβά της ψυχής – δε δυσκολεύονται να μας γοητεύσουν, να μας συγκινήσουν αλλά και να ξεδιπλώσουν κάποια πτυχή του ενδότερου εαυτού μας.
Και τούτο διότι η ανάγνωση δε γίνεται με τα μάτια. Γίνεται με την ψυχή μας, αρχικά κάτω από το μαύρο φως της αδικίας, που στο τέλος της κάθε ιστορίας λάμπει και δικαιώνει τις προσδοκίες μας. Γιατί, στην αέναη πάλη του δίκαιου με το άδικο, του καλού με το κακό, αυτό που τελικά κυριαρχεί είναι το καλό, όχι γιατί είναι πιο δυνατό αλλά γιατί είναι πιο δίκαιο και γιατί ζεσταίνει καλύτερα την ψυχή μας, που έχει ανάγκη εκείνη τη ζεστασιά.
106 σελ.

Κομμάτια ζωής
Κομμάτια είναι η ζωή. Πλήθος κομμάτια. Έτσι είναι και η ψυχή! Κομματιάζεται από την πρώτη της ανάσα. Κάποιοι θα φανούν πιο τυχεροί. Σχεδόν άτρωτοι και ανέγγιχτοι, προχωρούν αγέρωχα θεωρώντας πως όλα χαμογελούν για χάρη τους. Άλλοι θα αρχίσουν να μετράνε θραύσματα, μικρά ή μεγάλα, να πονάνε και να αγκομαχούν. Μα υπάρχουν και εκείνοι που έχουν θρυμματιστεί εις βάθος, είτε από την πρώτη τους στιγμή είτε από κάποιο μεγάλο σφάλμα στην πορεία τους ανάμεσα στις δολερές παγίδες. Τα διηγήματα αυτού του βιβλίου είναι εμπνευσμένα από αληθινές ιστορίες. Είναι κομμάτια του κοινωνικού συνόλου, κομμάτια ψυχών. Ένας καθρέφτης όπου ο καθένας μας μπορεί να παρατηρήσει το μέσα του και το γύρω του. Θυμήσου πως κι εσύ κουβαλάς μια ιστορία, η οποία δεν είναι πάντα όμορφη και αψεγάδιαστη… Θυμήσου την αξία και του πιο μικρού κομματιού στο συμπλήρωμα του πίνακα της ζωής.
154 σελ.

Μυθιστορήματα
Λίνα (2016), Εκδόσεις Φυλάτος

Διηγήματα
Εκείνο το ένα ευρώ… (2016), Εκδόσεις Φυλάτος
Κομμάτια ζωής (2018), Ελκυστής

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Φυλάτος, Ελκυστής

9 views