Πόλυ Μίλτου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Πόλυ Μίλτου γεννήθηκε κάποιον Νοέμβρη σε ένα νοσοκομείο της Αθήνας και αμέσως μετά η ζωή την κέρασε συννεφιασμένα φθινόπωρα και ατέλειωτους χειμώνες. Το συγγραφικό της ψευδώνυμο το διάλεξε από τα ονόματα των γονιών της, που δεν τους γνώρισε ποτέ σαν μια διαρκή αφιέρωση στη μνήμη τους. Είναι απόφοιτος του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εργάζεται ως δασκάλα. Είναι κάτοχος του TOEIC στα αγγλικά, ενός Bachelor της αλβανικής γλώσσας και της λογοτεχνίας και του Master των Επιστημών στην αλβανική Γλωσσολογία. Έχει λάβει μαθήματα ζωγραφικής και είναι γνώστης της βυζαντινής μουσικής. Έχει εργαστεί για δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια ως δασκάλα-μέλος του ιεραποστολικού κλιμακίου του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου από τον οποίο έγινε αργότερα Μοναχή. Τα τελευταία χρόνια δίδασκε στα ΙΕΚ Αργυροκάστρου την ελληνική γλώσσα, έχοντας συγχρόνως την ευθύνη για την επιλογή και την κριτική λογοτεχνικών και άλλων βιβλίων, που προορίζονταν για τη Βιβλιοθήκη της Σχολής. Η πρώτη εκδοτική της παρουσία έγινε με τα βιβλία “Εκείνο το ένα ευρώ” και “Λίνα, για την καρδιά του Φωτεινού”, για τα οποία απέσπασε πολύ καλά σχόλια και θαυμάσιες κριτικές. Έχουν επίσης δημοσιευτεί κάποια μικρά αποσπάσματα με τη συνοδεία χριστουγεννιάτικων ευχών στον ιστότοπο “Με αρέσει το βιβλίο αφού” στο link: meareseitobiblioafou.blogspot.gr. Διατηρεί λογαριασμό στο αγγλικό λογοτεχνικό site spillwords (spillwords.com/author/polimiltou) όπου θα βρείτε ποιήματά της μεταφρασμένα από τη συγγραφέα-μεταφράστρια Σοφία Κορωνίδου. Στην ιστοσελίδα αυτή είχε προταθεί τον Ιούλιο του ’18 για συγγραφέας του μήνα. Ποιήματα και κείμενά της έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς και σε άλλα λογοτεχνικά site, όπως το Bluefields (bluefields.eu/) και το ιστολόγιο του Χρήστου Παπαχρυσάφη (poetry-road-dream.blogspot.com). Πολλά από αυτά έχουν απαγγελθεί σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Δημοσιεύει συχνά μικρά διηγήματα, ποιήματα, κριτικές και πεζά κείμενα γενικού ενδιαφέροντος στη σελίδα της στο facebook, στο link: facebook.com/PoliMiltou, όπως και στο προσωπικό της blog: Βιβλία για … διάβασμα !!!. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της συντακτικής ομάδας του silverybooks στο facebook (facebook.com/groups/770924186572027/) και του ομώνυμου blog (silverybooks.blogspot.com). Επιπλέον, είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη και της ιστοσελίδας πολιτισμού και τεχνών pearls n’ roses (pearls-n-roses.blogspot.com/) και της ομώνυμης σελίδας στο facebook (Pearls-nroses-330958610888573).
Μυθιστορήματα
Λίνα (2016), Εκδόσεις Φυλάτος
Σε περίμενα… (2019), Ελκυστής

Διηγήματα
Εκείνο το ένα ευρώ… (2016), Εκδόσεις Φυλάτος
Κομμάτια ζωής (2018), Ελκυστής

Σε περίμενα… – Πόλυ Μίλτου
Γεννήθηκε για να ξαφνιάζει! Είναι ο μοναδικός γιος μιας οικογένειας Ελλήνων μεγιστάνων μεταναστών. Ανεπιθύμητο παιδί για τη μάνα. Γεννιέται με την επιμονή του πατέρα, μεγαλώνει στα χέρια μιας ρωσίδας νταντάς και κάτω από την επίβλεψη και τη στοργή ενός νεαρού έλληνα ιερομόναχου.

Ο ξαφνικός θάνατος των γονιών του στα δεκαοχτώ του χρόνια τον προσγειώνει απότομα σε μια πραγματικότητα καθόλου ρόδινη. Η εταιρεία του πατέρα του βρίσκεται καταχρεωμένη, το σπίτι μισόχτιστο, εκείνος μαθημένος να τα έχει όλα. Η ζωή του έχει ανατραπεί, τον αναγκάζει να ωριμάσει μέσα σε μια μέρα.

Είναι παιδί θαύμα! Με την ευφυΐα, την οργανωτικότητα και την ωριμότητα που τον διακρίνουν, γίνεται γρήγορα αγαπητός και σεβαστός, αποκτά φήμη, επιβάλλεται! Μέσα σε λίγους μήνες καταφέρνει και γίνεται ένας από τους πιο πλούσιους της γης!

Η ωραιότητα του προσώπου του εκτυφλωτική, η μορφή του μαγνητίζει, οι κοπέλες τρελαίνονται στη θωριά του, θαυμαστές καλλονές αγωνίζονται να τον κατακτήσουν, τον διεκδικούν με μανία!

Όμως το ελκυστικό αγόρι αναζητά εκείνη που θα τον αγαπήσει πραγματικά. Θέλει να αγαπήσει και να αγαπηθεί αληθινά και για πάντα! Ο Αναστάσης Φωτεινός θέλει να δώσει την καρδιά του ελεύθερα, αβίαστα και ολοκληρωτικά. Εκεί που ο ίδιος επιθυμεί, εκεί που θα αξίζει! Όλα τα άλλα τα έχει! Αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να αποκτήσει “εκείνη”…

Το “σ’ αγαπώ” θα ειπωθεί μόνο, όταν θα τα έχει καταφέρει…

Μυθιστόρημα, Ελκυστής, 2019, 322 σελ.

Κομμάτια ζωής – Πόλυ Μίλτου
Κομμάτια είναι η ζωή. Πλήθος κομμάτια. Έτσι είναι και η ψυχή! Κομματιάζεται από την πρώτη της ανάσα. Κάποιοι θα φανούν πιο τυχεροί. Σχεδόν άτρωτοι και ανέγγιχτοι, προχωρούν αγέρωχα θεωρώντας πως όλα χαμογελούν για χάρη τους. Άλλοι θα αρχίσουν να μετράνε θραύσματα, μικρά ή μεγάλα, να πονάνε και να αγκομαχούν. Μα υπάρχουν και εκείνοι που έχουν θρυμματιστεί εις βάθος, είτε από την πρώτη τους στιγμή είτε από κάποιο μεγάλο σφάλμα στην πορεία τους ανάμεσα στις δολερές παγίδες. Τα διηγήματα αυτού του βιβλίου είναι εμπνευσμένα από αληθινές ιστορίες. Είναι κομμάτια του κοινωνικού συνόλου, κομμάτια ψυχών. Ένας καθρέφτης όπου ο καθένας μας μπορεί να παρατηρήσει το μέσα του και το γύρω του. Θυμήσου πως κι εσύ κουβαλάς μια ιστορία, η οποία δεν είναι πάντα όμορφη και αψεγάδιαστη… Θυμήσου την αξία και του πιο μικρού κομματιού στο συμπλήρωμα του πίνακα της ζωής.

Διηγήματα, Ελκυστής, 2018, 154 σελ.

Εκείνο το ένα ευρώ… – Πόλυ Μίλτου
Σειρά διηγημάτων, που ως πίνακες συναισθημάτων – κεντημένων στον καμβά της ψυχής – δε δυσκολεύονται να μας γοητεύσουν, να μας συγκινήσουν αλλά και να ξεδιπλώσουν κάποια πτυχή του ενδότερου εαυτού μας.

Και τούτο διότι η ανάγνωση δε γίνεται με τα μάτια. Γίνεται με την ψυχή μας, αρχικά κάτω από το μαύρο φως της αδικίας, που στο τέλος της κάθε ιστορίας λάμπει και δικαιώνει τις προσδοκίες μας. Γιατί, στην αέναη πάλη του δίκαιου με το άδικο, του καλού με το κακό, αυτό που τελικά κυριαρχεί είναι το καλό, όχι γιατί είναι πιο δυνατό αλλά γιατί είναι πιο δίκαιο και γιατί ζεσταίνει καλύτερα την ψυχή μας, που έχει ανάγκη εκείνη τη ζεστασιά.

Διηγήματα, Εκδόσεις Φυλάτος, 2016, 106 σελ.

Λίνα – Πόλυ Μίλτου

Για την καρδιά του Φωτεινού


Τα παιδικά μου χρόνια ήσαν ιδιαίτερα δύσκολα και τα επόμενα, που ακολούθησαν ως τώρα, μια ολόκληρη περιπέτεια. Η ηρωίδα “Λίνα” γεννήθηκε μόλις μπήκα στην εφηβεία, τότε που όλα έβγαιναν από τις σκιές και τους μύθους της παιδικής ζωής και άρχιζε και για μένα, όπως σε κάθε έφηβο, η αναζήτηση της αλήθειας και του ονείρου. Ξεκίνησε στην αρχή ως ένα βιβλίο, αλλά σιγά – σιγά έγινε μια ολόκληρη σειρά, που έκτοτε γραφόταν για χρόνια, ως τώρα.

Όλη η ιστορία βασίστηκε σε γεγονότα και καταστάσεις αληθινές, προσωπικά βιώματα ή βιώματα άλλων ανθρώπων που πέρασαν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια και οι ήρωές μου βασίστηκαν σε υπαρκτά πρόσωπα που, μέσα από τη μυθιστορηματική πλοκή, έγιναν πρόσωπα του δικού μου παραμυθιού.

Η “Λίνα” μιλάει για αλήθειες, πόνους, ίντριγκες, δυσκολίες, θανάτους, απόρριψη, ρατσισμό. Μιλάει όμως και για αγάπη, πολλή αγάπη, ευγένεια και κατανόηση. Γιατί, μέσα από όσα πέρασα, η προσπάθειά μου ήταν να γράψω κάτι που να μην περιγράφει απλά τη θλίψη και τις αναποδιές της ζωής, τη βία και την απόγνωση ή μια σύντομη ερωτική ιστορία. Θα τολμούσα να πω ότι το κάθε βιβλίο ξεχωριστά, αλλά και όλη η σειρά λειτουργεί κάπως σαν ατομική ψυχανάλυση, βοηθά τον καθένα μας να σκύψει μέσα του, να δει με θάρρος τι τον πονά και τι τον απογοητεύει, να σκεφτεί και να πάρει αποφάσεις για τη δική του πορεία. Γιατί η “Λίνα” δε μένει στον πόνο και στην απόγνωση. Αναζητά κάτι περισσότερο, το βάλσαμο και τη λύτρωση της ψυχής.

Αν διαβάσεις τα βιβλία μου, αρχίζοντας από το πρώτο, πες μου, βρήκες κάπου τον εαυτό σου; Βρήκες και τα δικά σου όνειρα; Μήπως βρήκες το βάλσαμο;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Φυλάτος, 2016, 324 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Φυλάτος, Ελκυστής