Πόπη Μπαλαμώτη-Σπιτά

Πόπη Μπαλαμώτη-Σπιτά

Ελληνες λογοτέχνες
Η Πόπη Μπαλαμώτη-Σπιτά γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας.
Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είκοσι πέντε χρόνια εργάστηκε ως Καθηγήτρια στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Με τη λογοτεχνία και ιδιαίτερα την ποίηση ασχολείται από τα εφηβικά της χρόνια. Tο λογοτεχνικό της έργο καταξιώθηκε με πολλές διακρίσεις σε πανελλήνιους διαγωνισμούς στην ποίηση, το διήγημα και το χρονογράφημα. Το 2000 ο Πειραϊκός Σύνδεσμος τίμησε το ποίημά της “Νόμος Ζωής” με το Β’ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του. Πολλά ποιήματά της έχουν περιληφθεί σε διάφορες ανθολογίες και έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά. Γνωρίζοντας την παιδική ψυχή ως εκπαιδευτικός και μητέρα, ασχολήθηκε και με την Παιδική Λογοτεχνία, στην οποία διακρίθηκε το 2005 για την ποιητική συλλογή της “Δαυλός φωτοπερίχυτος” από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, το 2007 για την ποιητική της συλλογή “Ανθισμένοι Κρίνοι” από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και το 2013 έλαβε το Α’ βραβείο για την ποιητική συλλογή της “Καλημέρα Ήλιε” από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά επίσης. Διετέλεσε Γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Εταιρίας Λόγου και Τέχνης (ΠΕΛΤ) και Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ). Είναι τακτικό μέλος της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Ε.Λ.), της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.), της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς (ΓΛΣ), του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων Ελλάδος (Σ.Ι.Σ.Ε.), του συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος (ΣΕΚΕΛ) “Ο Απελλής”, του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό (ΔΙΕΓΠ) και του Ελληνικού Συνδέσμου των Ηνωμένων Εθνών (ΕΣΗΕ). Ασχολείται συστηματικά και με τις εικαστικές τέχνες, ζωγραφική και αγιογραφία. Έχει δύο γιους, Μηχανολόγους Μηχανικούς, Καθηγητές Α.Ε.Ι. και δύο εγγονάκια που, με την παιδική τους χάρη, της επανατροφοδοτούν τους μητρικούς διαύλους της στοργής και της ελπίδας.
Ποίηση
Ψηλαφώντας το χθες (2008), Νέος Αργοναύτης
Νόμος ζωής (2009), Βασιλόπουλος Στέφανος Δ.
Τα Τρικαλινά (2010), Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Τρικκαίων
Στ’ ανοιχτά της θύμησης (2011), Εκδόσεις των Φίλων
Οι πληγές των ονείρων (2011), Εκδόσεις των Φίλων
Χρώματα στοργής (2012), Εκδόσεις των Φίλων
Καλημέρα Ήλιε (2014), Βεργίνα
Μελίχλωρο φως (2019), Δρόμων
Δια βραχέων (2019), Βεργίνα
Αγώνας για την ελευθερία (2020), Ινφογνώμων Εκδόσεις

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Η Ασπροφρυδούλα (2021), Ινφογνώμων Εκδόσεις

Συλλογικά έργα
Επί των ανθέων… (2019), 24 γράμματα

Η Ασπροφρυδούλα – Πόπη Μπαλαμώτη-Σπιτά

Η ΑσπροφρυδούλαΜυθιστόρημα για παιδιά


Η Ασπροφρυδούλα, μια νιογέννητη κατσικούλα απ’ τον Ψηλορείτη, γίνεται αντικείμενο λατρείας του Κωστή και του μικρότερου αδερφού του Άρη. Μεγαλώνει με τη φροντίδα όλων των μελών της οικογένειας και, ενώ με τον καιρό εγκυμονεί, μεταφέρεται απ’ την Κρήτη στα Τρίκαλα, όταν η οικογένεια μετακομίζει στην Κοζάνη. Γεννά δύο τραγάκια, προς μεγάλη χαρά των παιδιών, τα οποία πείθουν τους γονείς τους να την επισκέπτονται συχνά.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα στο οποίο περιγράφεται η ανέμελη και φυσική ζωή των παιδιών στην ύπαιθρο, όπου καλλιεργείται αβίαστα η φιλία μεταξύ τους και η αγάπη προς τη φύση και τα ζώα. Εκεί οι μικροί ήρωες του μυθιστορήματος κοινωνικοποιούνται με φυσικό τρόπο, δημιουργούν χωρίς φόβο συνεκτικούς δεσμούς με τα γειτονόπουλα και το ευρύτερο περιβάλλον και μαθαίνουν να συνεργάζονται.
Επ’ ευκαιρία και χωρίς διδακτισμό παρέχονται στοιχεία φυσιογνωστικά και ηθογραφικά καθώς και γνώσεις πατριδογνωσίας.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ινφογνώμων Εκδόσεις, 2021, 100 σελ.

Αγώνας για την ελευθερία – Πόπη Μπαλαμώτη-Σπιτά

Αγώνας για


Το βιβλίο της Πόπης-Μπαλαμώτη-Σπιτά “Αγώνας για την Ελευθερία” δεν παρέχει απλώς και μόνον ιστορική γνώση για την επανάσταση του 1821, αλλά προβληματίζει και δίνει στον αναγνώστη την αναγκαία χρήσιμη πυξίδα, για να βρει τον δρόμο μέσα στην Ιστορία της πολύπαθης Ελληνικής φυλής.

Πρόκειται για μια ποιοτική λυρική περιήγηση, με ιστορικό υπόβαθρο και ατμόσφαιρα ηρωική.

Με βαθιά ιστορική συνείδηση και λογοτεχνική μαεστρία η συγγραφέας του βιβλίου κρατά μια αξιοζήλευτη ισορροπία μεταξύ της συγκινησιακής αφήγησης ενός ποιητικού χρονικού και της απόλυτης εγκυρότητας και αξιοπιστίας ενός δόκιμου ιστορικού έργου. Ερευνά και προσεγγίζει τα γεγονότα, τις πράξεις των προσώπων και τις καταστάσεις με ιστοριογραφική σοβαρότητα και συνέπεια, τα ερμηνεύει με ακριβοδίκαιη κριτική ματιά και τα φωτίζει αριστοτεχνικά με τη δική της προσωπική τέχνη και με γνήσιο πατριωτικό παλμό.

Πρόκειται για έργο αξιοζήλευτο, με βαθιά γνώση της Ελληνικής Ιστορίας, που μαρτυρεί και τα φανερά και τα “υποκρυπτόμενα” ή άγνωστα σημεία της.

Η δημιουργός χρησιμοποιεί στην ποιητική της λέξεις και φράσεις αξιομνημόνευτες και σε όλο το έργο υπάρχει εξαιρετική ζωντάνια και παραστατικότητα στη λυρική απεικόνιση ακόμα και των πιο πολύνεκρων πολεμικών γεγονότων και συγκρούσεων.

Μια άγρια ομορφιά ηρωικών αγώνων για την Ελευθερία γοητεύει τον αναγνώστη και τον ανυψώνει στη σφαίρα της εθνικής αυτογνωσίας, πλησιάζοντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία.

Ποίηση, Ινφογνώμων Εκδόσεις, 2020, 60 σελ.

Δια βραχέων – Πόπη Μπαλαμώτη-Σπιτά

Δια βραχέωνΧαϊκού


Τα ποιήματα της συλλογής “Δια βραχέων” εμπεριέχουν καίρια ανθρωπιστικά, κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα, όλα με βαθύτατη ιστορική γνώση και φιλοσοφική προπαιδεία, που θα τη χαρακτήριζα Γνωστική ποίηση, με στοχαστική διάθεση και κριτική αποτίμηση πράξεων, με μια λεπτή αλλά ψύχραιμη αντιμετώπιση καταστάσεων και γεγονότων.
Δ. Κ.

Ποίηση, Βεργίνα, 2019, 82 σελ.

Μελίχλωρο φως – Πόπη Μπαλαμώτη-Σπιτά

ΜελίχλωροΧαϊκού


Αληθινή Τέχνη τα Χαϊκού της Άπω Ανατολής, ζωγραφίζουν με πενάκι, με σινική και με το απαλό χρώμα των στίχων τους την άφατη σαγήνη, δημιουργώντας μια αχλύ μαγείας, υποβολής της ονειρικής μουσικότητας.

Την ίδια αίσθηση υποβολής και σαγήνης προκαλούν αναμφισβήτητα και τα λυρικά κεντήματα στίχων της ποιήτριας Πόπης Μπαλαμώτη-Σπιτά. Περίτεχνα σε εκτέλεση, πανέμορφα σε εικόνα, με λιτή λυρική μουσικότητα, αγγίζουν τα λεπτότερα αισθήματα της ψυχής του αναγνώστη τους, που συμμετέχει, διαβάζοντάς τα, σε μια αληθινή μυσταγωγία.

Ποίηση, Δρόμων, 2019, 56 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ινφογνώμων Εκδόσεις, Βεργίνα, Δρόμων, Εκδόσεις των Φίλων

Please wait...