Πόπη Διακαινισάκη

Πόπη Διακαινισάκη

Ελληνες λογοτέχνες
H Πόπη Διακαινισάκη γεννήθηκε στο Σμάρι, ένα χωριό του Ηρακλείου Κρήτης.
Τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο στο Καστέλλι πεδιάδας, όπου πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια. Σπούδασε Γραφικές τέχνες στην Αγγλία ως το τέλος του 1981. Μέχρι το 1996 ασχολήθηκε με την διαφήμιση ως ελεύθερος επαγγελματίας. Από τότε μέχρι σήμερα γράφει και εικονογραφεί παιδικά βιβλία.

Ισσάχαρ – Πόπη Διακαινισάκη

Ισσάχαρ


Εκεί που συναντά η Ανατολή τη Δύση, εκεί που οι μοίρες του αρσενικού και του θηλυκού είναι δεμένες με την ίδια κλωστή, εκεί μετέωροι και οι αρχέγονοι φόβοι κι οι αγωνίες του ανθρώπου. Και οι ελπίδες του. Η δύναμη κι η αδυναμία, η λιγοψυχιά κι η υπομονή, ο έρωτας κι ο θάνατος εναλλάσσονται, δοκιμάζονται, κονταροχτυπιούνται. Η ασήκωτη μικρότητα της ύπαρξης υποχωρεί και ξεδιπλώνεται η μεγαλοσύνη της ψυχής, σ’ ένα αγωνιώδες τρυφερό καλωσόρισμα της καινούργιας ζωής.

Νουβέλα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2001, 115 σελ.

Ένας γάτος, βιολιστής στη στέγη – Πόπη Διακαινισάκη

Ο Κεραμιδόγατος Ψιτ-Ψιτ, έτσι ήταν το όνομα και το επίθετό του, γεννήθηκε σε μια όμορφη παλιά πόλη στην Ελλάδα πάνω στα κατακόκκινα κεραμίδια μιας στέγης ενός νεοκλασσικού σπιτιού. Οι μέρες κυλούσαν ήρεμα ώσπου ένα παλιό χαλασμένο βιολί μπήκε στη ζωή του.
Ένα βιβλίο γεμάτο ελληνικά χρώματα, μια περιπέτεια ψυχής και μουσικής που θα διασκεδάσει τα παιδιά γνωρίζοντάς τους το βιολί, το σημαντικότερο όργανο ορχήστρας.

Ποτέ, ποτέ πια! – Πόπη Διακαινισάκη

“Ντοκ!” Έτσι με φωνάζουν οι φίλοι μου… Κι όλο με κοροϊδεύουν: “Ντοκ, Ντοκ, Ντοκ, είσαι σαν χοτ ντογκ, πότε από κει, πότε από δω, βλέπεις τηλεόραση ως τις οκτώ”. Ώσπου, μια μέρα, η μαμά μου -ΚΡΑΤΣ!- έβγαλε την τηλεόραση από την πρίζα! Και τότε…
Μια ιστορία που μιλάει με χιούμορ για την τηλεόραση και για όλα όσα αυτή δεν μας αφήνει να χαρούμε.

Ένας ιπποπόταμος πιανίστας – Πόπη Διακαινισάκη

Κάπου στην Αφρική, ζει ο μικρούλης ιπποπόταμος Χούνγκου. Παίζει καθημερινά στη λίμνη με τους φίλους του και προπονείται για τους αγώνες λασποδρομίας. Μα ένα βράδυ μαγεύεται από τον ήχο του πιάνου. Και αποφασίζει να γίνει ο πρώτος ιπποπόταμος πιανίστας της σαβάνας!
Ένα βιβλίο με χαρούμενες ζωγραφιές που θα γνωρίσει στα παιδιά το πιάνο, αλλά και τα θαύματα που μπορεί να κάνει η θέλησή μας!

Δε θέλω μοβ μύτη! – Πόπη Διακαινισάκη

Ο κυρ Πόλεμος σκαρώνει κάτι τρομερό! Σχεδιάζει έναν απαίσιο πύραυλο. Έναν πύραυλο με φτερά που θα ρίχνει μια μοβ μπογιά και… φσσσσσσς!… Θα βάφει όλα τα πράγματα μοβ. Και τότε όλα τα μοβ πράγματα θα τα κάνει δικά του! Όμως τα κοσμο-Πιτσιρίκια διαφωνούν μαζί του κι έχουν πάρει την απόφασή τους…
Μια ιστορία που μιλάει με χιούμορ και σοβαρότητα για τον πόλεμο και μας δείχνει πως όλοι μαζί μπορούμε να τον αποφύγουμε.

Ας βγάλουμε άλλη φωτογραφία! – Πόπη Διακαινισάκη

“Έτοιμοι! Πάμε!” Είπε ο φωτογράφος κι έβγαλε φωτογραφία όλη την παρέα μας! Όμως κάτι δεν πάει καλά. Γιατί όλοι κοροϊδεύουν το Γιώργο-μπόνγκο, που γεννήθηκε με μια κόκκινη τούφα στα μαλλιά, κι εκείνος δεν είναι χαρούμενος…
Μια ιστορία που μιλάει με χιούμορ για τη διαφορετικότητα και μας δείχνει πως ο καθένας μας είναι ξεχωριστός.

Το μυστικό δώρο της θάλασσας – Πόπη Διακαινισάκη

Μια κεφάτη παρέα παιδιών, “Η Παρέα των Έξι”, απολαμβάνει αμέριμνα τη θάλασσα, ώσπου κάποια μέρα, κάνει την εμφάνισή της μια ύποπτη βάρκα, ο “Ατρόμητος”. Τα παιδιά αρχίζουν να ρωτούν, να ψάχνουν, να παρατηρούν και να ανακαλύπτουν πως η βάρκα αυτή κρύβει ένα μυστικό που μπορεί να καταστρέψει τη θάλασσα και τα πλάσματά της.
“Η Παρέα των Έξι” θέλει να προστατεύσει τη θάλασσα. Μπορεί όμως να σταματήσει τα σχέδια των αδίστακτων αυτών ανθρώπων;

Μάχη με τη φωτιά – Πόπη Διακαινισάκη

Οικολογική περιπέτεια
Μια κεφάτη παρέα παιδιών, Η Παρέα των Έξι, απολαμβάνει αμέριμνα τις βόλτες στο βάλτο, που είναι βιότοπος, ώσπου, κάποια μέρα, τα παιδιά αντιλαμβάνονται πως ο βάλτος κινδυνεύει. Τότε αρχίζουν να ρωτούν, να ψάχνουν, να παρατηρούν, μέχρι που ανακαλύπτουν πως κάποιοι θέλουν να βάλουν φωτιά στο βάλτο, για να κάνουν την έκταση οικόπεδα, χωρίς να τους νοιάζει αν θα χαθούν τα ζώα, τα πουλιά και τα φυτά του.

Ο έρωτας του αμπελουργού – Πόπη Διακαινισάκη

Ο έρωτας του


Τέλη του 19ου και πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Ηράκλειο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κάιρο, Φλωρεντία, Νέα Υόρκη.

Αμπέλια, μάνα γη και θάλασσα, πλούτος και φτώχεια, γαιοκτήμονες και δουλευτάδες, εθνικότητες, φυλές και μετανάστες, το αμερικανικό όνειρο και η ελληνική πραγματικότητα, πόλεμος, προσφυγιά και ειρήνη, ευημερία και απόγνωση, η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής και της τέχνης, οι ανατροπές της ζωής κι ένας έρωτας που γεννιέται σαν σπίθα εκεί κοντά στα ερείπια της Κνωσού και συνεχίζει να σιγοκαίει με φόντο ταραγμένα χρόνια. Η ανθρώπινη ύπαρξη και η αξιοπρέπεια ζυγίζονται, δοκιμάζονται και εξαντλούνται σε στιγμές μικρότητας και μεγαλοσύνης, όπου ο θάνατος φοβερίζει, συνθλίβει και διαφεντεύει τον άνθρωπο. Κι ύστερα η ανάταση, το απρόβλεπτο της ψυχής που ορθώνεται και ξεφαντώνει, σε μια στιγμή που η ζωή θριαμβεύει και πάλι μέσα από τη δύναμη του έρωτα.

Ένα μυθιστόρημα, ένα μωσαϊκό από την ταραγμένη εκείνη εποχή, από τη ζωή και την τέχνη, μέσα από μια απλή ανθρώπινη ιστορία.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2014, 334 σελ.

Μυθιστορήματα
Ο έρωτας του αμπελουργού (2014), Κέδρος

Νουβέλες
Ισσάχαρ (2001), Εκδόσεις Καστανιώτη

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Χρυσαλίδα (1996)
Ο παππούς χρόνος (1998)
Το πιο όμορφο αστέρι (1999)
Ο χορός των χρωμάτων (1999)
Ο χορός των σχημάτων (1999)
Ο χορός των ημερών (1999)
Ο χορός των αριθμών (1999)
Ένας γάτος, βιολιστής στη στέγη (2001)
Ποτέ, ποτέ πια! (2003)
Ένας ιπποπόταμος πιανίστας (2003)
Δε θέλω μοβ μύτη! (2003)
Ας βγάλουμε άλλη φωτογραφία! (2003)
Το μυστικό δώρο της θάλασσας (2008)
Μάχη με τη φωτιά (2008)

Συλλογικά έργα
Πόλεμος και ειρήνη (2005)
Ήρωες της Ελλάδας (2007)

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Ρώσση Ε., Εκδόσεις Καστανιώτη, Κέδρος, Ψυχογιός