Ράνια Δ. Λιγομενίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ράνια Δ. Λιγομενίδου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα, με την οικογένειά της.
Έχει καταγωγή από τη Μικρασία, εκ μέρους του πατέρα της και από την Πάρο, εκ μέρους της μητέρας της. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάχθηκε εμπορική μετάφραση και ορολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Μιλάει, επίσης, Αγγλικά. Εργάστηκε ως υπάλληλος, στον ιδιωτικό τομέα. Διορίστηκε στον Δημόσιο Τομέα και διετέλεσε Προϊσταμένη Τμήματος στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Έχει εκδώσει την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο “ΑρχιτεκτοΠΟΙΗΜΑΤΑ από ΣυνΑΙΣΘΗΣΕΙΣ” (Εκδόσεις ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ, Διονύσης Βίτσος, 2018). Με τα ποιήματά της “Κούρος” και “Χωροχρόνος” συμμετείχε στον 7ο και 8ο αντίστοιχα Παγκόσμιους Ποιητικούς Διαγωνισμούς, που είχε προκηρύξει ο πολιτιστικός-κοινωνικός διεθνής φορέας “Αμφικτυονία Ελληνισμού” με θέμα “Ο απανταχού Ελληνισμός-Οι διαχρονικές του αξίες” και “Η θεωρία του χρόνου στον κόσμο μας (παρελθόν-παρόν-μέλλον)” και έλαβε τα τιμητικά βραβεία “Ξενοφάνης” και “Κοινωνικής προσφοράς”.

ΑρχιτεκτοΠΟΙΗΜΑΤΑ από ΣυνΑΙΣΘΗΣΕΙΣ – Ράνια Δ. Λιγομενίδου
Σε κάθε άνθρωπο δημιουργείται η ανάγκη έκφρασης, η οποία υλοποιείται με διαφορετικούς τρόπους διαμέσου της τέχνης (ζωγραφική, γλυπτική κλπ.) ή της τέχνης του λόγου (ποίηση, λογοτεχνία) αφενός ως εσωτερική βιωματική εκτόνωση και αφετέρου ως επικοινωνία με το κοινό.

Ο ποιητής καλείται όχι μόνο να περιγράψει αυτά, που βλέπει και νιώθει, αλλά να προσεγγίσει , ως φιλόσοφος, αντικειμενικά τις αιώνιες ιδέες, στις οποίες παραπέμπουν οι αντανακλάσεις των πραγμάτων κατά τον Πλάτωνα.

Τα περισσότερα ποιήματα της παρούσας προσπάθειας δεν έχουν μέτρο αλλά έχουν ένα ρυθμό και μια φόρμα αυθόρμητα, όπως καταγράφεται το συναίσθημα και αποτυπώνεται με τη χρήση της μηχανικής δακτυλογράφησης. Για το λόγο αυτό τα ονομάζω “ΑρχιτεκτοΠΟΙΗΜΑΤΑ από ΣυνΑΙΣΘΗΣΕΙΣ”. Ελπίζω να είναι η αρχή για άλλες ποιητικές περιπλανήσεις με πολύτιμες λέξεις και στοχασμό.

Ποίηση, Περίπλους, 2018, 68 σελ.

Σταλαγματιές ποίησης – Ράνια Δ. Λιγομενίδου

Ερωτικά φτερουγίσματα στο Τόκιο


Στην παρούσα ποιητική συλλογή, αποτελεί, εκ νέου πρόκληση, η αλήθεια πίσω από τα φαινόμενα, η οποία μπορεί να είναι πολυεπίπεδη, αλλά δικό μου μέλημα είναι να επαινέσω και να κρατήσω το καλό (το ωραίο και το συμμετρικό) και αγαθό (το εσωτερικά ενάρετο, που αντανακλάται στο εξωτερικό καλό), σύμφωνα με το ελληνικό ιδεώδες (“καλόν κ΄ αγαθόν”).

Ελπίζω οι αναγνώστες του βιβλίου να ταυτιστούν κι αυτοί με το ωραίο και αγαθό φρόνημα, την ορθή πίστη των πραγμάτων και το συνεκτικό ήθος για προστασία και αλληλεγγύη.

Ποίηση, Χαϊκού, Περίπλους, 2020, 60 σελ.

Ποίηση
Αρχιτεκτοποιήματα από συναισθήσεις (2018), Περίπλους
Σταλαγματιές ποίησης (2020), Περίπλους

Πηγές: Biblionet, Περίπλους