Ράνια Λυμπεροπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ράνια Λυμπεροπούλου γεννήθηκε και κατοικεί στην Καλαμάτα.
Φοίτησε στο Οικονομικό της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όμως, θεωρούσε πολύ “ψυχρά” τα οικονομικά και δεν τα αγάπησε. Επιστρέφοντας στη γενέτειρά της εργάστηκε ως συμβασιούχος στο ΤΕΙ Καλαμάτας και σήμερα εργάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας. Μεγάλες της αγάπες ήταν και είναι η ψυχολογία και η λογοτεχνία. Η ανάγκη της για επικοινωνία την ώθησε στη συστηματική καταγραφή ιδεών, σκέψεων και συναισθημάτων. Φιλοδοξία της είναι να καταφέρει να “μιλήσει” στις καρδιές των ανθρώπων.
Μυθιστορήματα
Η ζωή δεν σταματά στο χθες (2015), Λυκόφως

Διηγήματα
Πίσω απ’ τους… χειμώνες (2019), 24 γράμματα

Πίσω απ’ τους… χειμώνες – Ράνια Λυμπεροπούλου
Η ανθολογία περιλαμβάνει οκτώ διηγήματα μέσα από τα οποία παρακολουθούμε διαφορετικούς ανθρώπους σε ποικίλες εκφάνσεις της καθημερινότητάς τους.
Οι κεντρικοί ήρωες είναι άνθρωποι του μόχθου που προσπαθούν να προσαρμοστούν στις δυσκολίες της πραγματικότητάς τους, κάποιοι που αποτυγχάνουν να υπερβούν τα όρια που θέτει η κοινωνία ή οι καταδικαστικές οικογενειακές προσδοκίες, έρωτες που χαρίζουν πίστη κι αισιοδοξία για καλύτερους κόσμους, αντιστάσεις ενάντια στις ορέξεις του πλούτου.
Η δυσωδία της κατοχής και του Εμφυλίου τονίζονται μέσα από κάποιες διηγήσεις απλών ανθρώπων.
Κοινό χαρακτηριστικό των ηρώων είναι ο πόνος, η περιθωριοποίηση, η θλίψη…
Έρχονται, όμως, νότες αισιοδοξίας να ομορφύνουν τους “χειμώνες” της ζωής τους και να δώσουν μηνύματα αγάπης και ανθρωπιάς!

Διηγήματα, 24 γράμματα, 2019, 92 σελ.

Η ζωή δεν σταματά στο χθες – Ράνια Λυμπεροπούλου
Πρόκειται για μία αληθινή ιστορία με πρωταγωνίστρια τη Νάνσυ, μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου προς τα τέλη της δεκαετίας του ’70, η οποία γνωρίζει τον πρώτο της έρωτα που έμελε να είναι τρικυμιώδης και να καθορίσει το πλαίσιο της ζωής της για τα επόμενα χρόνια. Κάθε της βήμα την έφερνε μπροστά σε ένα νέο δίλημμα και μία δύσκολη απόφαση για το μέλλον της, για τη ζωή της. Ειδικά από τη στιγμή που ένας άλλος έρωτας γεννήθηκε, παράλληλα με το παιδί της…
Θα έχει τη δύναμη ψυχής, για να βγει από τα αδιέξοδα;
Θα έχει το καθαρό μυαλό, για να ξεκαθαρίσει τον συναισθηματικό της κόσμο;

Μυθιστόρημα, Λυκόφως, 2015, 184 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Λυκόφως, 24 γράμματα