Ρίκα Χρυσανθοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ρίκα Χρυσανθοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βύρωνα, με καταγωγή από τη Βυτίνα και την Μικρά Ασία.
Εργάστηκε στον Όμιλο Λάτση, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Jeddah της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης εργάστηκε στις εταιρείες Lamda Development και Altec. Πέραν της εργασίας της, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ψυχολογίας για δυο χρόνια. Η χαρά του γραψίματος την οδήγησε στα σεμινάρια δημιουργικής γραφής του Ιανού, αλλά και σε σεμινάρια Ιστορίας της Λογοτεχνίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο το 2015. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Διηγήματα της έχουν φιλοξενηθεί για ένα έτος και στις σελίδες της εφημερίδας “Αμαρυσία”. των Β. Προαστίων.
Μυθιστορήματα
Ο κισσός της λήθης (2019), 24 γράμματα
Ταξίδια με την Πούλια (2020), Εκδόσεις Όστρια

Διηγήματα
Διαδρομές ανθρώπων (2018), 24 γράμματα

Συλλογικά έργα
Λαθρόψυχοι (2018), 24 γράμματα

Ταξίδια με την Πούλια – Ρίκα Χρυσανθοπούλου

Ταξίδια με την Πούλια


Η Λυδία, μια απλή κοπέλα που ζει στην Αθήνα, αντιμετωπίζει δυσκολίες σχέσεων και επιβίωσης. Ώσπου ένα παράξενο τηλεφώνημα την οδηγεί σε μια περιπέτεια ζωής.
Βρίσκεται αναπάντεχα σ’ ένα μικρό νησί του Αιγαίου, παίζοντας «τυφλόμυγα» με την ψυχή και τις αναμνήσεις του Πιέρου. Περιζήτητος ζωγράφος και θείος της, ο Πιέρος, ταλαντεύεται στο χείλος της παράνοιας και ζει για καιρό σαν ερημίτης. Ποιο αδιέξοδο τον ανάγκασε να βυθιστεί στη σκοτεινιά. Ποιο μυστικό τον «κλείδωσε» μακριά από τους ανθρώπους;
Η Λυδία θα προσπαθήσει να πάρει τις απαντήσεις. Στο μικρό αυτό νησί, θα μάθει ότι καμιά ζωή, δεν είναι για πάντα ανιαρή. Καμιά ελπίδα, δεν είναι για πάντα χαμένη. Θα μάθει, ότι ακόμη κι αν κάποιος φτάσει στο σκοτεινότερο άκρο της αγάπης, είναι η ίδια η ζωή που αποφασίζει για το επόμενο βήμα. Τη λύτρωση ή τον θάνατο.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Όστρια, 2020, 216 σελ.

Ο κισσός της λήθης – Ρίκα Χρυσανθοπούλου
Από το Μοναστηράκι, ως την καμένη Σμύρνη, η μοίρα έρπει αθόρυβα, πλέκοντας το δίχτυ, που ριζώνει στα Μεστά της Χίου. Ένα ανέμελο κορίτσι, και μια μικρή τσιγγάνα, οι γονείς, οι φίλοι και οι γείτονες, ζωντανεύουν μέσα από ένα σκονισμένο σημειωματάριο, κρυμμένο στο πατάρι.

Ο χρησμός της Βαγιόλκας, κι αργότερα ένα μονόγραμμα που ήταν χαραγμένο σ’ ένα παλιό χρυσό βραχιόλι, λύνουν τα μάγια, αποκαλύπτουν μυστικά και δίνουν επώδυνες απαντήσεις.

Το πεπρωμένο αγκαλιάζει τις ψυχές, σαν μυριόκλωνος σιωπηλός κισσός και τις οδηγεί στο απρόσμενο. Τη λήθη και τη λύτρωση.

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στη μοίρα και τις επιλογές της ζωής του καθ’ ενός από εμάς.

Με φύλλα σε σχήμα καρδιάς, ο κισσός, είναι αρχαίο σύμβολο της αγάπης, της πίστης και της αντοχής στο χρόνο.

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2019, 186 σελ.

Διαδρομές ανθρώπων – Ρίκα Χρυσανθοπούλου
Οι άνθρωποι πορεύονται ουσιαστικά μόνοι στη ζωή που τους δόθηκε. Βιώνουν πολλά επίπεδα συντροφικότητας και μοναξιάς μέσα στο χρόνο. Αγωνίζονται, αποζητώντας το καλύτερο, ποθούν, προσπαθούν κάθε φορά από νέες αφετηρίες με αμφίβολο αποτέλεσμα. Κάποιες φορές ζουν νικηφόρα την αποτυχία τους αλλά και το αντίστροφο: πετυχαίνουν μια νίκη ζωής που οι ίδιοι θεωρούν αποτυχία.
Οι ιστορίες αυτού του βιβλίου, κάποιες βασισμένες σε αληθινές διαδρομές, αναπλάθουν ανθρώπινα μονοπάτια μέσα στο χρόνο. Τα δικά σας συμπεράσματα και συγκριτικά αποτελέσματα είναι κρυμμένα στις γραμμές της όποιας προσωπικής ιστορίας. Έτσι θα δείτε ότι κάθε γενιά τελικά, έζησε και ζει την δική της “κρίση”…

Διηγήματα, 24 γράμματα, 2018, 125 σελ.

Πηγές: BiblioNet, 24 γράμματα, Εκδόσεις Όστρια