Ρίκα Χρυσανθοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ρίκα Χρυσανθοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βύρωνα, με καταγωγή από τη Βυτίνα και την Μικρά Ασία.
Εργάστηκε στον Όμιλο Λάτση, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Jeddah της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης εργάστηκε στις εταιρείες Lamda Development και Altec. Πέραν της εργασίας της, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ψυχολογίας για δυο χρόνια. Η χαρά του γραψίματος την οδήγησε στα σεμινάρια δημιουργικής γραφής του Ιανού, αλλά και σε σεμινάρια Ιστορίας της Λογοτεχνίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο το 2015. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Διηγήματα της έχουν φιλοξενηθεί για ένα έτος και στις σελίδες της εφημερίδας “Αμαρυσία”. των Β. Προαστίων.

Διαδρομές ανθρώπων – Ρίκα Χρυσανθοπούλου
Οι άνθρωποι πορεύονται ουσιαστικά μόνοι στη ζωή που τους δόθηκε. Βιώνουν πολλά επίπεδα συντροφικότητας και μοναξιάς μέσα στο χρόνο. Αγωνίζονται, αποζητώντας το καλύτερο, ποθούν, προσπαθούν κάθε φορά από νέες αφετηρίες με αμφίβολο αποτέλεσμα. Κάποιες φορές ζουν νικηφόρα την αποτυχία τους αλλά και το αντίστροφο: πετυχαίνουν μια νίκη ζωής που οι ίδιοι θεωρούν αποτυχία.
Οι ιστορίες αυτού του βιβλίου, κάποιες βασισμένες σε αληθινές διαδρομές, αναπλάθουν ανθρώπινα μονοπάτια μέσα στο χρόνο. Τα δικά σας συμπεράσματα και συγκριτικά αποτελέσματα είναι κρυμμένα στις γραμμές της όποιας προσωπικής ιστορίας. Έτσι θα δείτε ότι κάθε γενιά τελικά, έζησε και ζει την δική της “κρίση”…

Διηγήματα, 24 γράμματα, 2018, 125 σελ.

Ο κισσός της λήθης – Ρίκα Χρυσανθοπούλου
Από το Μοναστηράκι, ως την καμένη Σμύρνη, η μοίρα έρπει αθόρυβα, πλέκοντας το δίχτυ, που ριζώνει στα Μεστά της Χίου. Ένα ανέμελο κορίτσι, και μια μικρή τσιγγάνα, οι γονείς, οι φίλοι και οι γείτονες, ζωντανεύουν μέσα από ένα σκονισμένο σημειωματάριο, κρυμμένο στο πατάρι.

Ο χρησμός της Βαγιόλκας, κι αργότερα ένα μονόγραμμα που ήταν χαραγμένο σ’ ένα παλιό χρυσό βραχιόλι, λύνουν τα μάγια, αποκαλύπτουν μυστικά και δίνουν επώδυνες απαντήσεις.

Το πεπρωμένο αγκαλιάζει τις ψυχές, σαν μυριόκλωνος σιωπηλός κισσός και τις οδηγεί στο απρόσμενο. Τη λήθη και τη λύτρωση.

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στη μοίρα και τις επιλογές της ζωής του καθ’ ενός από εμάς.

Με φύλλα σε σχήμα καρδιάς, ο κισσός, είναι αρχαίο σύμβολο της αγάπης, της πίστης και της αντοχής στο χρόνο.

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2019, 186 σελ.

Μυθιστορήματα
Ο κισσός της λήθης (2019), 24 γράμματα

Διηγήματα
Διαδρομές ανθρώπων (2018), 24 γράμματα

Συλλογικά έργα
Λαθρόψυχοι (2018), 24 γράμματα

Πηγές: BiblioNet, 24 γράμματα

52 views.