Ρούλα Σμυρνιώτη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ρούλα Σμυρνιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα μα από χρόνια “δραπετεύοντας” από τη μεγαλούπολη, επέλεξε τη ζωή ενός παραλιακού χωριού στην Αχαΐα. Καθώς μεγαλώνοντας, ο κόσμος γύρω της, της φάνταζε γκρίζος για τα όνειρά της, προσπάθησε με μικρές χρωματιστές πινελιές να τον φέρει λίγο στα μέτρα της.
Άρχισε από νωρίς να ζωγραφίζει, να χειροτεχνεί, να γράφει ποιήματα, παραμύθια και διηγήματα. Ανέβασε τους ήρωές των παραμυθιών της στη θεατρική σκηνή και μοιράστηκε για αρκετό καιρό τα ποιήματα και τις σκέψεις της με τους αναγνώστες τοπικών εφημερίδων. Με τη ενασχόλησή της για πολλά χρόνια σε πολιτιστικούς Συλλόγους και ομάδες, διοργάνωσε και συμμετείχε σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και συνεχίζει ακόμη.
Η αγάπη της για τη παράδοση και τη λαογραφία έγινε αφορμή για τη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου της Παραλίας Πλατάνου Αχαΐας.
Ωστόσο, η συγγραφή είναι εκείνη που την ταξιδεύει παραπέρα. Κι αν κατά καιρούς αφήνει για λίγο το μολύβι της στην άκρη, φτάνει ένα μικρό σκούντημα του νου για να το πιάσει και πάλι. Τελικά, όσο κι αν κρατιέται από τα δεντρορίζια της όχθης, το ποτάμι που λέγεται τέχνη πάντα θα την παρασέρνει.
Μυθιστορήματα
Η κόκκινη βελονιά (2023), Ηδύφωνο

Η κόκκινη βελονιά – Ρούλα Σμυρνιώτη

Η κόκκινη


Πρόκειται για τη ζωή μιας Γυναίκας, της Έλενης, που με αριστοτεχνικό τρόπο η συγγραφέας ξετυλίγει μέσα σε μια περίοδο από το 1938-1964. Μαζί με τη ζωή της ηρωίδας της, που δεν είναι και τόσο εύκολη, παρακολουθούμε και τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας. Η Ελένη είναι η αρχετυπική μορφή της Γυναίκας μάνας, αδελφής, συζύγου, μια Γυναίκα που με την παρουσία της και μόνο ενώνει την οικογένεια στις πολύ δύσκολες καταστάσεις που βιώνει. Σε μια εποχή που η Γυναίκα δεν έχει τον πρώτο λόγο, η Ελένη γίνεται πρωταγωνίστρια και στήριγμα όλων. Θάνατοι, πόλεμος, κατοχή, εμφύλιος, τοκογλυφία, χρεωκοπία, αρρώστιες δεν τη λυγίζουν και η κόκκινη βελονιά είναι γι’ αυτήν το βήμα για το συναπάντημα με τη χαρά. Με κόκκινες βελονιές είναι γεμάτος όλος της ο κόσμος και η ίδια σταυρωτά δεμένη με τη ζωή με μια κόκκινη βελονιά.

Μυθιστόρημα, Ηδύφωνο, 2023, 216 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ηδύφωνο