Σάββας Ηλία

Σάββας Ηλία

Ελληνες λογοτέχνες Κύπρος
Ο Σάββας Ηλία γεννήθηκε το 1948 στο χωριό Αγγλισίδες της Κύπρου, είναι απόφοιτος της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακος κι εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο, δύο κόρες και τέσσερα εγγόνια. Άρχισε να γράφει το 2004. Έχει εκδώσει τρία βιβλία.
Μυθιστορήματα
Το ερωτικό κελάηδημα της καρδερίνας (2010), Ωκεανίδα
Η προσβολή (2022), Αρχύτας

Η προσβολή – Σάββας Ηλία

Η προσβολή


Η προσβολή, έπεσε σαν χαστούκι στο πρόσωπο της τιμής και της αξιοπρέπειας του μικρού Νικήτα. Κι αν κάποιους άλλους μια προσβολή θα ήταν αρκετή για να τους καταρρακώσει, τον Νικήτα τον έκανε πιο δυνατό. Ισχυροποίησε τη θέλησή του ν’ ανέβει τα σκαλιά της επιτυχίας, μέσω του μόνου πράγματος που θεωρείται στην εποχή μας ισχυρό… του χρήματος. Όλα έδειχναν πως κάθε προσπάθειά του προς αυτήν την κατεύθυνση, καρποφορούσε.
Όμως η ζωή, του επιφύλασσε τραγωδίες και η τυχαία συνάντηση με μια γύφτισσα, ήρθε να τον προειδοποιήσει. Η απόγνωση, η απώλεια, η θλίψη, θα του χτυπούσαν την πόρτα και θα ήταν υποχρεωμένος να ανοίξει την ψυχή του να τις φιλοξενήσει. Ό,τι είχε καταφέρει κοινωνικά και οικονομικά μέχρι τότε, θα χανόταν και τη θέση του θα έπαιρνε η καταστροφή κάθε ψυχικού και υλικού πλούτου, είχε δημιουργήσει. Όση ευτυχία του είχαν δώσει τα πανέμορφα μάτια της αγαπημένης του, θα έσβηνε και την θέση της θα έπαιρνε ο θάνατος και το σκοτάδι.
Θυμόταν πως, όταν απομακρύνονταν η γύφτισσα, είχε μουρμουρίσει το τέλος της προφητείας της… Μιλούσε για επερχόμενη γαλήνη… Μα αυτή δεν φαινόταν πουθενά στον ορίζοντα του Νικήτα, που καταδικάστηκε να τον αγναντεύει μέσα από τα σίδερα μιας φυλακής.
Το τέλος διαγράφονταν ζοφερό… ή μήπως όχι;
Το μυθιστόρημα του Σάββα Ηλία, ακολουθεί τη ζωή του Νικήτα σαν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, από την απόλυτη φτώχεια στα πλούτη, από την πλήρη ευτυχία της ψυχής στην αδυσώπητη μοναξιά, από την ειρήνη, σ’ έναν τραγικό πόλεμο και επιστροφή σε μια ασθμαίνουσα ειρήνη, σκιαγραφώντας παράλληλα μια εποχή που σφραγίστηκε από την τραγωδία που διαδραματίστηκε στην Κύπρο.

Μυθιστόρημα, Αρχύτας, 2022, 392 σελ.

Το ερωτικό κελάηδημα της καρδερίνας – Σάββας Ηλία

Το ερωτικό


Ο Μάριος και η Μιράντα είναι γειτονόπουλα. Εκείνος από πλούσια οικογένεια, εκείνη κόρη ενός φτωχού και άρρωστου πατέρα.
Ο νεαρός Μάριος ερωτεύεται από πολύ νέος τη Μιράντα που δουλεύει στο σπίτι του ως οικιακή βοηθός. Είναι κι εκείνη ερωτευμένη μαζί του, αν και νιώθει πολύ μειονεκτικά. Όμως η μητέρα του Μάριου θα καταφέρει να τους χωρίσει.
Η Μιράντα θα παντρευτεί έναν Άγγλο και θα φύγει για την Αγγλία έγκυος με το παιδί του Μάριου. Στη συνέχεια θα παντρευτεί και ο Μάριος, και θα φύγει κι εκείνος για την Αμερική.
Χρόνια μετά, ο Μάριος επιστρέφει στην πατρίδα του και νιώθει τις παλιές μνήμες να ξαναζωντανεύουν.

Και τότε παίρνει ένα τηλεφώνημα. Είναι η Μιράντα που του λέει ότι βρίσκεται κι εκείνη στην Κύπρο…

Μυθιστόρημα, Ωκεανίδα, 2010, 328 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ωκεανίδα, Αρχύτας

Please wait...