Σεραφείμ Λάππας

Σεραφείμ Λάππας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Σεραφείμ Λάππας γεννήθηκε το 1980 στην Καρδίτσα, όπου εξακολουθεί να διαμένει με την οικογένειά του.
Εδώ και δεκαπέντε χρόνια εργάζεται ως καθηγητής Πληροφορικής στο δημόσιο σχολείο, αρχικά στην δευτεροβάθμια και μετέπειτα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στον ελεύθερο χρόνο του μελετά με ιδιαίτερη αγάπη θεολογία και ψυχολογία. Τα παιδιά, το διάβασμα μα πολύ περισσότερο η ίδια η ζωή του έδωσαν ικανό υλικό για να αρχίσει να γράφει. Σύμμαχος του πάντα η μουσική.
Δοκίμια-Μελέτες-Αυτογνωσία
Όλα θα πάνε καλά (2020), Εν πλω

Όλα θα πάνε καλά – Σεραφείμ Λάππας

Όλα θα πάνε καλάΚείμενα αυτογνωσίας και αναζήτησης βασισμένο σε αληθινές εμπειρίες


Η καθημερινότητα, που τόσο πολύ θέλουμε να ξορκίσουμε από τον βίο μας, ως βαρίδιο επανάληψης και μιζέριας, δεν είναι απειλή για την ύπαρξή μας. Αντιθέτως μπορεί να είναι ευκαιρία. Θα λέγαμε ότι η επανάληψη είναι απαραίτητη για να υπάρξει η έκπληξη. Το γνωστό μάς χρειάζεται για να πάμε στο άγνωστο. Δεν είναι η καθημερινότητα που μας κουράζει αλλά η αδυναμία μας να τη μεταμορφώσουμε σε γιορτή.
Μια σειρά ασήμαντων πραγμάτων μπορεί να καταστεί αιτία χαράς και νοήματος ζωής, εάν θελήσουμε να τα δούμε και να τα ερμηνεύσουμε διαφορετικά από τον συνηθισμένο τρόπο αντίληψης και κατανόησης.
Αυτό ακριβώς κάνει ο Σεραφείμ Λάππας στο βιβλίο του. Αναλαμβάνει καθημερινές ιστορίες από τον βίο των ανθρώπων και κοιτάει το βάθος του μυστηρίου της ζωής. Ανιχνεύει το πώς ο Θεός βαδίζει ανάμεσά μας πλάθοντας εκπλήξεις γεμάτες νόημα.
Για τον συγγραφέα τα πάντα μπορούν να ιδωθούν κι αλλιώς. Τα πάντα μπορούν να δώσουν ένα άλλο νόημα εάν εμείς θελήσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε κι όχι απλά κοιτάζουμε.
Αυτό είναι ακριβώς που έχουμε ανάγκη, να διαβάσουμε και να αφηγηθούμε ιστορίες με έναν άλλο τρόπο. Άλλωστε τι είναι η ζωή μας; Μια ιστορία που καθημερινά και για χρόνια αφηγούμαστε με διαφορετικούς τρόπους μέχρι να βρούμε τον καλύτερο επίλογο για να την κλείσουμε.

π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (Λίβυος), από τον Πρόλογο

Αυτογνωσία, Εν πλω, 2020, 176 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εν πλω