Σέβη Τηλιακού

Ελληνες λογοτέχνες
Η Σέβη Τηλιακού γεννήθηκε στην Αθήνα.
Έζησε τα παιδικά και νεανικά της χρόνια στη Ρόδο, όπου αποφοίτησε από το Καζούλλειο Γυμνάσιο Θηλέων και στη συνέχεια από την Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ). Σπούδασε μουσική, βιολί και θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο του Μανώλη Καλομοίρη. Ζει στην Αθήνα. Εργάστηκε για πέντε χρόνια ως Ιπταμένη Συνοδός στην Ολυμπιακή Αεροπορία και από το 1967 ασχολείται επαγγελματικά με τον στίχο. Διαθέτει πλούσια δισκογραφία σε συνεργασία με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες κι ερμηνευτές. Στο χώρο της λογοτεχνίας δραστηριοποιείται από το 2007. Το βιβλίο «Δάκρυα σε μεταξωτό μαντήλι» από τις Εκδόσεις Έναστρον είναι το πέμπτο μυθιστόρημά της, μετά τα επιτυχημένα «Όταν η μικρή μου αδερφή-Μια αληθινή ιστορία (2007, εκδ. Καλλιέπεια), «Η Βέρα στο βυθό» (2008, εκδ. Καλλιέπεια), «Αν είχες φύγει πιο νωρίς» (2010, εκδ. Μελίχρυσος) και «Τα όνειρα τα πλέκεις με το βελονάκι» (2012, εκδ. Έναστρον).
Μυθιστορήματα
Η Βέρα στο βυθό (2008), Καλλιέπεια
Αν είχες φύγει πιο νωρίς (2010), Μελίχρυσος
Τα όνειρα τα πλέκεις με το βελονάκι (2012), Έναστρον
Δάκρυα σε μεταξωτό μαντήλι (2014), Έναστρον

Αφηγήσεις
Οταν η μικρή μου αδερφή… (2007), Καλλιέπεια
Βασιλικούλα μ’, ρίζα μ’ (2019), Εκδόσεις Πνοή

Βασιλικούλα μ’, ρίζα μ’ – Σέβη Τηλιακού
Προς τα τέλη του 19ου αιώνα, στην Τραπεζούντα του Πόντου, κάτω από ιδιαίτερα δραματικές συνθήκες, γεννιέται ένα κοριτσάκι. Γόνος εξέχουσας οικογένειας του τόπου, πριν καλά καλά ανοίξει τα μάτια της, η μικρή Βασιλική Αλευρίδη έχει ήδη σημαδευτεί από μια βαριά ευθύνη που της καταλογίζεται αλλά δεν της αναλογεί? η μητέρα της πεθαίνει στη γέννα, και ο πατέρας της τη θεωρεί υπεύθυνη, κάτι που τον οδηγεί στη φυγή. Το γεγονός αυτό θα σημαδέψει την παιδική της ηλικία και τη μετέπειτα ζωή της.

Σπάνιας ομορφιάς, ατίθαση, αντιδραστική και μπροστά απ’ την εποχή της, διαμορφώνει με την έπαρση που γεννά η “παντοδυναμία” της νιότης, τον χαρακτήρα που θα ορίσει τις επιδιώξεις και τη σχέση της με τον έρωτα και τους ανθρώπους.

Το 1915, τέσσερα χρόνια πριν από τη γενοκτονία του ποντιακού λαού, αντιλαμβάνεται τη θανάσιμη απειλή που πλανάται λόγω των αναταράξεων στο εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των συνεχών διωγμών των χριστιανικών πληθυσμών και των κλυδωνισμών από τις πολεμικές συρράξεις στην Ευρώπη, και αποφασίζει να αναλάβει δράση. Τα γεγονότα που ακολούθησαν, καθόρισαν τη μοίρα της, όπως καθορίζουν και τη μοίρα κάθε ανθρώπου.

Ένα βιβλίο για τις χαμένες μα αλησμόνητες πατρίδες, τον έρωτα και τη δύναμη της ψυχής.

Αφηγήσεις, Εκδόσεις Πνοή, 2019, 338 σελ.

Δάκρυα σε μεταξωτό μαντήλι – Σέβη Τηλιακού
Η Φωτιά και το Μελτεμάκι. Η Στέλλα και η Ροδούλα. Δυο αδελφές.
“Αδελφές ψυχές” ακόμα και μέσα στη διαφορετικότητά τους.
Η απώλεια των γονιών, στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους, τις φέρνει αντιμέτωπες με μια καινούρια, οδυνηρά απαιτητική πραγματικότητα. Ενώνουν τις δυνάμεις τους στην πάλη για την επιβίωση, την αξιοπρέπεια, τον έρωτα, το όνειρο! Στόχοι ζωής που ακυρώνονται και επαναπροσδιορίζονται, ευθύνες που βαραίνουν σε τρυφερούς κοριτσίστικους ώμους χωρίς να μετρούν αντοχές.
“Η ζωή, μέσα απ’ τα χτυπήματά της, σε κάνει συχνά να επωμίζεσαι από νωρίς ευθύνες που στην ουσία δε σου ανήκουν. Αλλά μιλάμε για τη ζωή… την απρόβλεπτη. Την όμορφη όσο και αδυσώπητη”.
Ο έρωτας ψάχνει απεγνωσμένα μια χαραμάδα για να ρίξει το φως του στις ζωές των δυο κοριτσιών, όμως όταν τα νιάτα παλεύουν με την αγριάδα της ζωής, ο έρωτας γίνεται συχνά ένα γλυκό χάδι ανακούφισης και παρηγοριάς, αλλά μόνο αυτό! Την ώρα που η Ροδούλα θα κάνει τα πρώτα σταθερά βήματά της σε μια ομαλή και τακτοποιημένη ζωή, ο πρώτος μεγάλος έρωτας της Στέλλας θα έρθει από μακριά και θα σπείρει θύελλες και καταιγίδες. Θα βγάλει φαντάσματα στο φως. Ένας έρωτας που θα τη βασανίσει, θα την πληγώσει, θα τη σημαδέψει ανεπανόρθωτα, θ’ ανατρέψει τα πάντα στη ζωή και την ψυχή της.
Η απόδραση και η καινούρια ζωή στη Σίφνο, προάγγελος της κάθαρσης, θα την οδηγήσει στη λύτρωση, από τη στιγμή που, αφήνοντας πίσω τα πάθη και τις πληγές ενός τραυματικού παρελθόντος, θα σταθεί ξανά στα πόδια της και θα φωνάξει αποφασιστικά στον ίδιο της τον εαυτό:
“Είμαι η Στέλλα Μακρή και δε θ’ αφήσω τίποτα να με λυγίσει. Τίποτα και κανέναν”!

Μυθιστόρημα, Έναστρον, 2014, 352 σελ.

Τα όνειρα τα πλέκεις με το βελονάκι – Σέβη Τηλιακού
Μελίνα, Βαλασία, Λουκία, Χρυσή, Ρηνιώ!
Η Γυναίκα! Πολύμορφη, πολυδιάστατη, απρόβλεπτη!
Οι ζωές τους, ξεκινώντας από διαφορετικές, χρονικές αφετηρίες, συναντιούνται σ’ ένα “κρίσιμο” σταυροδρόμι, στην ειδυλλιακή Ρόδο. Παρελθόν, παρόν και μέλλον, μέσα από βασανιστικούς, αδιέξοδους έρωτες, παλιές, σημαδιακές μνήμες και ένοχα φυλακισμένα μυστικά, υφαίνουν γύρω τους ένα ασφυκτικό δίχτυ που θα τις εγκλωβίσει σε απρόβλεπτες, δραματικές καταστάσεις.
Ανθρώπινες σχέσεις που δοκιμάζονται. Ανατροπές που ταράζουν τα φαινομενικά ήρεμα νερά. Φωνές από ένα ταραγμένο χθες που επανέρχονται, για να επιβεβαιώσουν πως ο χρόνος και η ζωή συμπλέκονται μοιραία σε μια αέναη, κοινή πορεία.
Μέσα από μια καταιγίδα συναισθημάτων και διλημμάτων, η Μελίνα θα καταλήξει τελικά στη διαπίστωση που θα σημάνει και την δική της προσωπική “απελευθέρωση”.
“Η δική σου ζωή δεν έχει καμιά αξία, αν οι γύρω σου δεν έχουν ζωή. Ποτέ δεν θα νιώσεις ελεύθερη όσο αφήνεις στη φυλακή τους αυτούς που μπορείς να ελευθερώσεις”.

Μυθιστόρημα, Έναστρον, 2012, 456 σελ.

Αν είχες φύγει πιο νωρίς – Σέβη Τηλιακού
Κανείς δεν ξέρει αν ο “από μηχανής θεός” θα εμφανιστεί και ανατρέψει όσα η μοίρα όρισε για μας, χωρίς εμάς. Η αέναη πάλη του πεπρωμένου και η θέληση του ανθρώπου να το αλλάξει παίζουν στη ζωή τα πιο περίεργα παιχνίδια…
Το πάθος της Φανής για ζωή την οδηγεί στο λάθος. Παύει να ορίζει την ύπαρξή της.. μοιραία θα το κάνουν άλλοι. Όταν αποφασίζει να γυρίσει σελίδα, το βιβλίο της τελειώνει με τον πιο τραγικό τρόπο.
Σιωπηλός μάρτυρας, στον προσωπικό της γολγοθά και την σταύρωσή της, η κόρη της. Χρόνια μετά θα ανασύρει τις αναμνήσεις της. Θα επιστρέψει να πολεμήσει τους δαίμονες που τη στοιχειώνουν, αναζητώντας τη λύτρωσή της. Εκεί η μοίρα θα επέμβει να παίξει την τελευταία πράξη του έργου της. Χαρά και πόνος. Νοσταλγία και καταδίκη. Ζωή και θάνατος. Τι θα επικρατήσει;

Μυθιστόρημα, Μελίχρυσος, 2010, 221 σελ.

Η Βέρα στο βυθό – Σέβη Τηλιακού
Στα είκοσι χρόνια της, η Βέρα, κάνει την αποφασιστική κίνηση, για να πετύχει την επανασύνδεση των γονιών της που παρ’ ότι χωρισμένοι, εξακολουθούν ν’ αγαπιούνται αλλά διστάζουν να τ’ ομολογήσουν.
Στο γραφείο που εργάζεται, έχει ήδη γνωρίσει τον άντρα που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή της για τα επόμενα δέκα χρόνια. Το Χρήστο. Εκείνος, στα σαράντα και χήρος. Eμπειρος και βιαστικός. Εκείνη, άβγαλτη κι ανασφαλής, στην αρχή τον απωθεί τρομοκρατημένη. Εκείνος, πιο ερωτευμένος κι αποφασισμένος από ποτέ. Ασκεί επάνω της πίεση και γοητεία και τελικά τα καταφέρνει…
Η εξέλιξη των πραγμάτων φέρνουν τη Βέρα μπροστά σε καταστάσεις και γεγονότα που ούτε σε κάποιον εφιάλτη, αλλά ούτε και στην πιο τρελή της φαντασία, της είχαν περάσει ποτέ από το μυαλό. Η σωματική και ψυχική κακοποίηση, ένα θετό μωρό που βρήκε ξαφνικά στο προσκήνιο απ’ το πουθενά, η εκμετάλλευση του μητρικού της ενστίκτου, χρησιμοποιώντας το σαν όπλο για ν’ αποτρέψει το διαζύγιο, ήταν ό,τι της “χάρισε” ο Χρήστος. Η εμφάνιση της “άλλης”, θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι…

Μυθιστόρημα, Καλλιέπεια, 2008, 238 σελ.

Oταν η μικρή μου αδερφή… – Σέβη Τηλιακού
Η ζωή για τον καθένα μας είναι οι πολύ προσωπικές μνήμες, το πως κάθε στιγμή έχει “σφραγίσει” την πορεία του…
Ξεκινώντας από το νησί της Ρόδου, αρχίζουν να ξετυλίγονται στο μυαλό περάσματα εικόνων από αναμνήσεις που περιγράφουν μια ολόκληρη εποχή. Ο καλλιτέχνης πατέρας, η ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, ο βασιλιάς, η μεταπολίτευση, ο έρωτας… Κάθε τι που μπορεί να περιγράψεις απλά, αυθόρμητα, στέκοντας στις παιδικές, αλλά και στις μετέπειτα, μνήμες.
Η αδερφή μου ήταν πάντα μαζί. Σε κάθε μου βήμα και στιγμή, άλλοτε λίγο πιο μακριά, άλλοτε πιο κοντά. Αλλά πάντα μαζί. Κι εγώ μαζί της. Εγώ πρώτη, αυτή τελευταία και βάλαμε στη μέση τα δυο αγόρια. Οι τέσσερις μας κρατήσαμε τον κύκλο του χορού της ζωής μας κλειστό και”καλογραμμένο” κι έτσι πορευτήκαμε μέχρι την αποφράδα μέρα που ο κύκλος έσπασε. Η τελευταία έφυγε πρώτη. Δεν ήταν η σειρά της, αλλά σ’ αυτόν τον κόσμο σειρά δεν υπάρχει. Η μοίρα είναι που ορίζει και πράττει κατά τα κέφια της. Η μοίρα κι ο Θεός.

Αφηγήσεις, Καλλιέπεια, 2007, 137 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πνοή, Έναστρον, Μελίχρυσος, Καλλιέπεια