Σίμος Κερασίδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Σίμος Κερασίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946 από πρόσφυγες γονείς.
Μεγάλωσε στη συνοικία της Τούμπας και αποφοίτησε από το ομώνυμο γυμνάσιο. Απόφοιτος της ΟΠΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάστηκε ως τραπεζικός από το 1973. Στο χώρο του βιβλίου εμφανίστηκε το 1995 με “Το Τραμ” από τις εκδόσεις Παρατηρητής.

Το τραμ – Σίμος Κερασίδης
Δέκα ιστορίες για τα σκοτεινά χρόνια στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, στην Τούμπα γεγονότα και απόηχοι της προσφυγιάς, της κατοχής, του εμφύλιου, της εξορίας.

Αφηγήσεις, Παρατηρητής, 1995, 126 σελ.

Η κοκάλινη οπτασία – Σίμος Κερασίδης
Η ιστορία δυο απλοϊκών ανθρώπων σε τρία μέρη.

Μυθιστόρημα, Παρατηρητής, 1996, 174 σελ.

Πέτρες και ρόδα – Σίμος Κερασίδης
…Πέτρες! Ρόδα! Δύο παράλληλες ιστορίες.
Δύο εντελώς άγνωστες μεταξύ τους
οικογένειες που βιώνουνε τη Μικρασιατική
τραγωδία κι εκδιώκονται στην Ελλάδα, όπου
πασχίζουν να εγκλιματιστούν και
να ριζώσουν…

…Η Άννα από τις Πέτρες συναντάει
το Χρύσο από τα Ρόδα, που είναι αντάρτης στα
βουνά. Και αγαπιούνται! Και
κρυφοπαντρεύονται! Και ζουν μαζί τον
Εμφύλιο, το κυνηγητό, την εξορία!…

Αφηγήσεις, Παρατηρητής, 1997, 319 σελ.

Η Θεσσαλονίκη και η Τούμπα μέσα από τα μάτια μου – Σίμος Κερασίδης
Η πορεία μου στο χωροχρόνο της πόλης μέσα από δέκα ιστορίες.

Αφηγήσεις, Παρατηρητής, 1998, 169 σελ.

Το σβήσιμο του θάμπους – Σίμος Κερασίδης
Ο Γεώργιος Φεγγαρογένης εγκαθίσταται στη φεγγερή πλατεία της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλονίκης στη στροφή του αιώνα. Οι παππούδες του, απόγονοι βυζαντινής αυτοκρατορικής φαμίλιας, όπως ισχυρίζονταν, σθεναρά αντιστέκονται στην παντοδυναμία του μισοφέγγαρου.
Τα χρόνια αργοκυλούν, το σκηνικό αλλάζει, η πόλη απελευθερώνεται. Φανατικός της βασιλείας ο Γεώργιος Φεγγαρογένης, πηγαίνει βόλτα με παετόνι την εικόνα του μονάρχη Κωνσταντίνου πέριξ της λαμπρής πλατείας του σταθμού, όπου οι θηλυκές του Γεωργίου φύτρες εντυπωσιάζουν κι ερωτεύονται στο θάμπος της.
Μισητοί μεγαλοπόλεμοι διαδέχονται ο ένας τον άλλο και οι κατιόντες του Γεωργίου Φεγγαρογένους γίνονται των ιδανικών του αντίποδες. Παράδοξος καμβάς υφαίνεται με ανεξιχνίαστες απόπειρες στου Σέιχ-Σου το δάσος, με μυστικά, συνωμοσίες και νυχτερινές επιδρομές στο σπίτι του σταθμού, με αλλόκοτους θανάτους μες στην οικογένεια, στ’ απόσκια της λαμπρής πλατείας.
Ώσπου το θάμπος σβήνει…

Μυθιστόρημα, Παρατηρητής, 2003, 230 σελ.

Στο ρύγχος του λύκου – Σίμος Κερασίδης
1988… Κάποιοι σκάβουν σε άγρια πλαγιά της Δυτικής Μακεδονίας.
“Σαν τι να ψάχνετε; Χρυσό;”, τους ρωτά με απορία ο παπάς σιμοτινού χωριού.
“Κάτι πιο ακριβό…”, απαντούν αόριστα.
Η γραφίδα πάει εβδομήντα χρόνια πίσω. Ψάχνει κι αυτή το “κάτι πιο ακριβό”· τη γέννηση και την πορεία ενός από αυτούς που τα απομεινάριά τους φυλακίστηκαν για χρόνια, κάτω από τις πέτρες της Μακεδονίας, περιμένοντας να βγουν στο φως του ήλιου, όπως χρυσάφι από ορυχείο.
“Γνώρισα τον αγωνιστή Σίμο Κερασίδη μέσα από πολλές αναφορές σε ιστορικές πηγές που αφορούσαν τη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια της Κατοχής. Η ασυνήθιστή του προσωπικότητα και μια σειρά από κατορθώματα που έμοιαζαν κινηματογραφικά με παρότρυναν να τον αναστήσω, έστω και ελάχιστα, μέσα από τις σελίδες ενός μου μυθιστορήματος. Σήμερα ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον Σίμο Κερασίδη μέσα από μια λογοτεχνική μονογραφία δουλεμένη και διασταυρωμένη με στοιχεία και γεγονότα όχι όμως χωρίς αγάπη, έστω ανεκπλήρωτη, μιας και η συνάντηση του συγγραφέα με τον αγωνιστή Κερασίδη δεν έγινε ποτέ γιατί η ζωή έτσι το αποφάσισε,. Εντούτοις η γραφή ξέρει πάντα τον τρόπο να μεταμορφώνει τα αδύνατα σε δυνατά και προπαντός σε θαυμαστά.” Ισίδωρος Ζουργός (συγγραφέας)
“Παρασυρμένος από την αφήγηση ένοιωθα την ένταση να διαστέλλει τις φλέβες μου, καθώς ο χρόνος έτρεχε μέσα στις λέξεις του βιβλίου…
Αφουγκραζόμουν πίσω από τους υγρούς τοίχους τους ψίθυρους των φυλακισμένων. Άκουγα το τρεχαλητό των κυνηγημένων μπλεγμένο με το λαχάνιασμα να ηχεί στο σκοτεινό καλντερίμι. Αισθανόμουν την αισιοδοξία να συνθλίβει την απογοήτευση και να σπέρνει ελπίδες ζωής.
Γνώρισα το τίμημα ενός άνισου αγώνα τους και τις κρυφές σελίδες της δύσμοιρης Ιστορίας μας.
Έκλεισα το βιβλίο και υποκλίθηκα με απέραντο σεβασμό, στο μεγαλείο των ανυστερόβουλων αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης.”
Βασίλης Γ. Χατζηβασιλείου (συγγραφέας)

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2012, 535 σελ.

Ο στοιχειοχαράκτης – Σίμος Κερασίδης
Ο Μανουήλ Ντρέτος, γυιός Γιαννιώτη αργυροχόου, θα σταλεί για σπουδές στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες με όνειρο να επιστρέψει στην τουρκοκρατούμενη γενέτειρά του σαν ελευθερωτής. Όμως η μοίρα έχει άλλα σχέδια γι?αυτόν. Θα τον κερδίσει η τέχνη της τυπογραφίας και θ’ ασχοληθεί με τη στοιχειοχάραξη και την τυπογραφία. Εικοσιδύο ετών ο Μανουήλ μετακινείται στη Μεσευρώπη, εργάζεται σκληρά και δημιουργεί αριστουργήματα. Ο μονάρχης της Αυστρίας θα τον καλέσει στο παλάτι του. Στη Βιέννη θα ερωτευθεί την ωραία Ολιβέρα, αλλά σκοτεινές δυνάμεις θα τον αποσπάσουν από την αγκαλιά της και θα τον αναγκάσουν να περιπλανηθεί από τις ισχυρές πόλεις της Ευρώπης μέχρι τη ρωσική πρωτεύουσα όπου θα γνωρίσει τον πανίσχυρο τσάρο Νικόλαο Α΄. Θα κατορθώσει ο Μανουήλ να επιστρέψει στη Βιέννη και να βρει την Ολιβέρα; Θα μπορέσουν να μετοικήσουν στην Ήπειρο μέσα στη λαίλαπα του πολέμου που ξεσπά το 1853 στην Κριμαία;

Μυθιστόρημα, Ωκεανός, 2018, 672 σελ.

Στο ρύγχος του λύκου – Σίμος Κερασίδης
1988… Κάποιοι σκάβουν σε άγρια πλαγιά της Δυτικής Μακεδονίας.
“Σαν τι να ψάχνετε; Χρυσό;” τους ρωτά με απορία ο παπάς σιμοτινού χωριού.
“Κάτι πιο ακριβό…” απαντούν αόριστα.

Η γραφίδα πάει εβδομήντα χρόνια πίσω. Ψάχνει κι αυτή το “κάτι πιο ακριβό”. τη γέννηση και την πορεία ενός από αυτούς που τα απομεινάριά τους φυλακίστηκαν για χρόνια, κάτω από τις πέτρες της Μακεδονίας, περιμένοντας να βγουν στο φως του ήλιου, όπως χρυσάφι από ορυχείο.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2019, 534 σελ.

Μυθιστορήματα
Η κοκάλινη οπτασία (1996), Παρατηρητής
Το σβήσιμο του θάμπους (2003), Παρατηρητής
Στο ρύγχος του λύκου (2012), Εκδόσεις Πηγή
Ο στοιχειοχαράκτης (2018), Ωκεανός
Στο ρύγχος του λύκου (2019), Εκδόσεις Πηγή

Αφηγήσεις
Το τραμ (1995), Παρατηρητής
Πέτρες και ρόδα (1997), Παρατηρητής
Η Θεσσαλονίκη και η Τούμπα μέσα από τα μάτια μου (1998), Παρατηρητής

Πηγές: BiblioNet, Παρατηρητής, Ωκεανός, Εκδόσεις Πηγή