Σίσσυ Νικολάου-Βαλιούλη

Σίσσυ Νικολάου-Βαλιούλη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Σίσσυ Νικολάου-Βαλιούρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως δικηγόρος. Υπήρξε φανατική αναγνώστρια από την παιδική της ηλικία.
Η “Ρωγμή στη βιτρίνα” αποτέλεσε το πρώτο μυθιστόρημα που δημοσίευσε.
Μυθιστορήματα
Ρωγμή στη βιτρίνα (2009), Ίαμβος
Ανακαίνιση μνήμης (2013), Εκδόσεις Έξη
Αμυδρό φως στην κρύπτη (2019), Νησίδες
Το τοπίο ως ερωτική προϋπόθεση (2022), Νησίδες

Το τοπίο ως ερωτική προϋπόθεση – Σίσσυ Νικολάου-Βαλιούλη

Το τοπίο

Μυθιστόρημα, Νησίδες, 2022, 222 σελ.

Αμυδρό φως στην κρύπτη – Σίσσυ Νικολάου-Βαλιούλη

Αμυδρό φως στην κρύπτη


Η Κρύπτη είναι ένα υπόγειο θεατρικό εργαστήρι στη Θεσσαλονίκη όπου εκκολάπτονται νέοι ηθοποιοί. Ενώ ετοιμάζονται να ανεβάσουν το έργο “Γυάλινος κόσμος” του Τένεσι Ουίλιαμς με την καθοδήγηση του δασκάλου-σκηνοθέτη τους, παρακολουθούμε την εξέλιξη των αναζητήσεών τους, υπαρξιακών, κοινωνικών, πολιτικών, καθώς και τις αγωνίες τους με φόντο την κρίση της σύγχρονης εποχής. Οι ρόλοι χρησιμοποιούνται ως μέσο για να επηρεάσουν τις πραγματικές σχέσεις τους και, αντίστροφα, οι σχέσεις στη ζωή τους επηρεάζουν τους ρόλους που υποδύονται στο θέατρο.

Παράλληλα με τον κόσμο των ψευδαισθήσεων που υπαγορεύει το έργο, ανακαλύπτουν τις ψευδαισθήσεις στη ζωή τους. Έτσι, τα πρόσωπα που παίζουν ρόλο στην πραγματικότητα που βιώνουν, όπως μάνα, αδερφός, πατέρας, εραστής, είναι και αντίστοιχα περίπου των ρόλων τους στο έργο.

Η πλοκή, με ανατροπές στις συνθέσεις των προσώπων εντός και εκτός ομάδας, είναι το όχημα για την ανάλυση εννοιών, όπως το είναι-φαίνεσθαι, πρόσωπο-προσωπείο, μίμηση και, τέλος, η αναπαράσταση που αντιπροσωπείει και την ουσία της Τέχνης.

Μυθιστόρημα, Νησίδες, 2019, 282 σελ.

Ανακαίνιση μνήμης – Σίσσυ Νικολάου-Βαλιούλη

Ανακαίνιση μνήμης


Ο Σπύρος επιστρέφει στο διαμέρισμά του μετά από ένα ατύχημα που τον κράτησε μήνες στο νοσοκομείο. Αν και αναζητά ηρεμία και απομόνωση -είναι η πρώτη φορά που έχει ελεύθερο χρόνο και επιθυμεί να αρχίσει το γράψιμο- διαπιστώνει από την πρώτη κιόλας μέρα πως είναι “περικυκλωμένος” από το συνεργείο που θα βάψει και θα ανακαινίσει την πολυκατοικία. Ο Ρολάν, ο αρχιεργάτης, τον προσεγγίζει αμέσως και εισβάλλει δυναμικά στον περίκλειστο προσωπικό του χώρο, όπως ακούσια εισβάλλουν και οι γείτονές του.
Παράλληλα, οι χαρακτήρες της ιστορίας του αρχίζουν να διαμορφώνονται και να καθοδηγούνται τόσο από την πραγματικότητα του Σπύρου, όσο και από την ψυχική του διάθεση. Το πόδι του έχει συγκεκριμένο χρόνο ίασης, αλλά η ψυχή του; Πόσο μπορούν να συμβάλουν οι αγαπημένοι του φίλοι, ο ξενιτεμένος αδερφός, ακόμα και οι νέες γνωριμίες; Μήπως τη μεγαλύτερη βοήθεια θα την προσφέρει το ξεδίπλωμα της ψυχής του πρωταγωνιστή μέσα από το γράψιμο; Θα τον οδηγήσει η ιστορία του Στράτου και της Μαρίνας στη λύτρωση;
Με εργαλεία τις μνήμες του, το ζοφερό παρόν και τη φαντασία του, ένας συγγραφέας συνθέτει την ιστορία που θα τον βοηθήσει να αντέξει το μέλλον του.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Έξη, 2013, 219 σελ.

Ρωγμή στη βιτρίνα – Σίσσυ Νικολάου-Βαλιούλη

Ρωγμή στη βιτρίνα


Η Ρίτα έκανε τη ρήξη, δραπετεύοντας από την ίδια της τη ζωή. Καταφύγιό της ένα νησί στο Αιγαίο. Στο σπίτι των βράχων βιώνει τη μοναξιά, συντροφιά με τις ενοχές της, απολαμβάνοντας συγχρόνως την ελευθερία και ανακαλύπτοντας τα ταλέντα της.
Ο γιος, ο σύζυγος κι ο πατέρας, μετρώντας το χρόνο της απουσίας της, αφηγούνται αποσπασματικά τη ζωή της και συμπληρώνουν το παζλ του χαρακτήρα της. Τα πρόσωπα λειτουργούν σαν καθρέπτες που απεικονίζουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις πράξεις της στη δική τους εκδοχή.
Η επιστροφή στην πόλη, στη βιτρίνα του μαγαζιού των παπουτσιών με τις κούκλες είναι γεμάτη απρόοπτα.
Ο φωτογράφος αιχμαλωτίζει τις στιγμές, δίνοντας στην πραγματικότητα μιαν άλλη διάσταση.

Μυθιστόρημα, Ίαμβος, 2009, 215 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ίαμβος, Εκδόσεις Έξη, Νησίδες