Σοφία Ι. Φίλντιση (1937-2011)

Ελληνες λογοτέχνες
Η Σοφία Φίλντιση γεννήθηκε το 1937 στο χωριουδάκι Βανάδα της ορεινής Τριφυλίας.
Φοίτησε στο Αμερικανικό Κολέγιο της Αθήνας με υποτροφία. Πάνω από τριάντα βιβλία η σοδειά της, το μεγαλύτερο όμως μέρος της δουλειάς της απευθύνεται σε παιδιά και νέους. Υπήρξε δημοτική σύμβουλος της πόλης όπου ζούσε -Καλαμάτα- και αντιπρόεδρος του θεάτρου της. Είχε αρθρογραφήσει στην τοπική εφημερίδα “ΜΑΧΗ” και στο περιοδικό “ΦΛΑΣ” της Μεσσηνίας. Ίδρυσε και διηύθυνε το Ρ/Σ “ΑΝΤΙΡΑΔΙΟ”. Έντονη ήταν η παρουσία και η δραστηριότητά της στα πολιτικά πράγματα της πόλης της. Η Σοφία Φίλντιση πέθανε σε ηλικία 74 ετών τον Απρίλιο του 2011.
Διηγήματα
Οι κουβαρίστρες (1985), Σύγχρονη Εποχή
Τα πουλιά της Κυριακής και άλλα διηγήματα (1997), Εκδόσεις Πατάκη

Αφηγήσεις
Τα ψυχούδια (2007), Ταξιδευτής

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Θαλασσινά παιδικά διηγήματα (1978)
Νιότη χωρίς τραγούδια (1978)
Ο μεγάλος μας αδελφός (1979)
Μια πόλη λουσμένη στον ήλιο (1979)
Μισά της στεριάς μισά της θάλασσας (1979)
Το τραγούδι του πατέρα μου (1986), Σύγχρονη Εποχή
Χωρίς τίτλο (1986)
Σίγησαν οι πόθοι (1986)
Η ηλικία της άνοιξης (1987)
Το Ρηνάκι και άλλα διηγήματα (1987), Εκδόσεις Καστανιώτη
Ορέστης (1987), Εκδόσεις Καστανιώτη
Στη Βηθλεέμ του βυθού (1988), Σύγχρονη Εποχή
Η καρδούλα (1995), Εκδόσεις Πατάκη
Μικρές ιστορίες (1996)
Σημαντικά (1998), Εκδόσεις Πατάκη
Ασήμαντα (1998), Εκδόσεις Πατάκη
Τα παιδιά της γης (2000), Εκδόσεις Πατάκη
Ο Αράπης μας (2001), Εκδόσεις Πατάκη
Ποιήματα για παιδιά (2003), Εκδόσεις Πατάκη

Ποίηση
Στιγμές (1972)

Συλλογικά έργα
Τα γιορτινά μας (1993)

Βραβεία
Εχει λάβει πολλές βραβεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Εχει αποσπάσει επαίνους από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου.
Ποιήματα για παιδιά – Κρατικό Βραβείο και εντάχθηκε στον τιμητικό πίνακα της IBBY (2004)

Τα ψυχούδια – Σοφία Φίλντιση

Τα ψυχούδια


Το μεγαλείο των Σημαντικών Ασήμαντων Ανθρώπων. Η πιο μεγάλη έκταση της ανθρώπινης ψυχής που μέσα στη φωτιά γίνεται δαδί και τη νικάει. Το στάχυ κι ο αγέρας, ο ασβέστης της γειτονιάς. Η Ελλάδα που παραλάβαμε από τους Μεγάλους Μικρούς της Ήρωες.

Πρόλογος: Σταυρούλα Τσούπρου

Αφηγήσεις, Ταξιδευτής, 2007, 183 σελ.

Ποιήματα για παιδιά – Σοφία Ι. Φίλντιση

Ποιήματα για παιδιά


Η βαθιά μου σχέση με τη φύση, η αγάπη και η ευγνωμοσύνη που νιώθω γι’ αυτήν ήταν η αφορμή για τούτα τα ποιήματα. Ήθελα να την τραγουδήσω, αντίδωρο μικρό για όσα πολλά στα παιδικά μου χρόνια μού φανέρωσε, κι ως τώρα μου φανερώνει, στην άπλα και το φως του Νότου, όπου ζω.
Αν αυτό το αντίδωρο καταφέρω με τα παιδιά να το μοιραστώ, αν ένα γλαρόνι, μια χελώνα, ένα φεγγάρι, ένα ουράνιο τόξο έχει να τους πει πως ο κόσμος δεν είμαστε μόνον εμείς, θα ‘μαι ευτυχής.
(Σοφία Ι. Φίλντιση)

Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2006

Παιδική ποίηση, Εκδόσεις Πατάκη, 2003, 42 σελ.

Ορέστης
Τι είναι άραγε αυτό που αλλάζει τους ανθρώπους; Ίσως ένας άλλος άνθρωπος, που έρχεται την κατάλληλη στιγμή να παίξει καταλυτικό ρόλο στη ζωή τους. Ο νεαρός Ορέστης είναι αυτός ο άνθρωπος. Ξέρει τι είναι και γιατί ζει και ξέρει ακόμη ν’ αγωνίζεται και να ονειρεύεται για να γίνει η ζωή καλύτερη. Για όλο τον κόσμο. Έτσι, το φως που ακτινοβολεί βοηθάει και τους άλλους γύρω του ν’ ανακτήσουν το δικό τους χαμένο φως. Και τότε, όταν η ανθρωπιά ανθίσει πάλι, όσες και να ‘ναι οι δυσκολίες, οι άνθρωποι είναι ικανοί να παραμερίσουν τα σκοτάδια της κοινής ζωής τους.

Το τραγούδι του πατέρα μου
Μια συλλογή διηγημάτων με κεντρική ηρωίδα ένα μικρό κορίτσι που έχασε τον πατέρα της στα χρόνια της Κατοχής. Η οικογένειά της δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα και προσπαθεί να επιβιώσει με οποιονδήποτε τρόπο. Μέσα σε μια εποχή όπου ακόμα και η καθημερινή ζωή είναι δύσκολη, τα παιδιά προσπαθούν να την ομορφύνουν με σκανδαλιές και παιχνίδια.

Στη Βηθλεέμ του βυθού
Με παιδικές ζωγραφιές
Ενα μικρό κοριτσάκι ταξιδεύει, μέσα από τα όνειρά της, στο βυθό της θάλασσας. Εκεί γνωρίζει τα θαλασσινά ζωάκια, τα μικρά πολύχρωμα ψαράκια, τους αχινούς και τις θαλάσσιες ανεμώνες. Όλα αυτά κατοικούν στο μαγικό μέρος που ονομάζεται «Βηθλεέμ του βυθού»

Το Ρηνάκι και άλλα διηγήματα
Τα δεκαέξι διηγήματα του βιβλίου αυτού προβάλλουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά κατά την εφηβεία. Θίγονται τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν, οι ανησυχίες και τα ψυχικά προβλήματα, μέσα από πραγματικές ή φανταστικές ιστορίες.

Η καρδούλα
Η ζωή στην νότια Πελοπόννησο, μετά τον εμφύλιο πόλεμο, μέσα από τα μάτια και τη ζωή των παιδιών. Οι δυσκολίες της καθημερινής ζωής, η φτώχεια και η ορφάνια αντιμετωπίζονται μέσα από τη φιλία, το γέλιο, τα παιχνίδια και την αθωότητα. Τα παιδιά φωτίζουν σαν αχτίδες ελπίδας και χαράς τη ζωή της μικρής πόλης.

Η μάνα του ανέμου
Πέντε ιστορίες όπου πολλά φυτά και ζώα αποκτούν ανθρώπινη λαλιά και μας διηγούνται τις ζωές τους. Ανάμεσά τους συναντάμε ένα μικρό έντομο που δεν γνωρίζει το όνομά του και ένα τρυφερό λουλουδάκι που στενοχωριέται για την τύχη ενός μικρού παιδιού. Ιστορίες βγαλμένες από τον κόσμο του φανταστικού και του παραμυθιού.

Τα πουλιά της Κυριακής και άλλα διηγήματα
Χρόνος και κύκλος οι ρυτίδες στο λαιμό μου, που γέρασε καρτερώντας εκείνα τα δύο ασημένια πουλιά της Κυριακής, με τις γαλάζιες κουκκίδες στα μάτια… Εκείνα στη μικρή βιτρινούλα, που ποτέ δεν τα αγόρασα… Όλο και κάτι τύχαινε. Το νοίκι, το ρεύμα, τα παπούτσια του παιδιού, τετράδια, φάρμακα, θάνατοι, ο Καραγκιόζης, το μικρό σφυράκι… Οι κύκνοι που πεινούσαν…

Τα παιδιά της γης
Η ζωή στην επαρχία, κοντά στη φύση, οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας, οι αξίες της ζωής. Και κυρίως, τα όνειρα των παιδιών, που επιθυμούν να σπουδάσουν ώστε να μπορέσουν μια μέρα να επιστρέψουν στον τόπο τους και να προσφέρουν με κάθε τρόπο. Γιατί αυτά τα παιδιά έχουν μεγαλώσει μακριά από τις μεγαλουπόλεις και γνωρίζουν ότι μπορούν να βρουν την ευτυχία και μακριά από αυτές. Μια πραγματική ιστορία με φανταστικούς πρωταγωνιστές.

Ασήμαντα
Ασήμαντα είπα -λέω- όσα από τα παιδικά μου χρόνια έρχονται στο μυαλό μου ξανά και ξανά τις νύχτες που έχω κι εγώ ανάγκη από παραμύθια αληθινά… Ασήμαντα είπα «το ψέμα», «το σκαμνί μου», «τα δυο πουλιά»… Λέξεις και αντικείμενα μικρά… Τα παράπονα, οι φόβοι, «οι ανταρσίες», τα ψέματα των παιδιών που μένουν αφανέρωτα για χρόνια… Εικόνες μικρές που μεγάλωσαν μαζί μου, μα που έχουν -λέω- την ηλικία του κόσμου… Ασήμαντα είπα «το γήτεμα», «το μαντίλι». Όμως αλήθειες θα σου πουν. «Θα σου το μαρτυρήσει και ο Χριστός στο φυλάκιο»

Σημαντικά
Η ιστορία ενός ανθρώπου που όλοι περιφρονούσαν και τον θεωρούσαν κατώτερο. Αυτός ο άνθρωπος όμως πάλεψε και κουράστηκε, για να καταφέρει κάτι καλύτερο στη ζωή του. Για να σταματήσουν να τον αποκαλούν «τάπα», «κοντοστούπη» και «κοντορεβιθούλη». Τώρα όλα έχουν αλλάξει. Γιατί κατάφερε να αποκτήσει ένα αξίωμα, κατάφερε να γίνει ο καπετάν Σβούρας!

Ο Αράπης μας
Ο Αράπης είναι ένας γάτος που έζησε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Αυτός ο γάτος γεννήθηκε σε μια επαρχιακή πόλη με ευρύχωρα σπίτια με κεραμοσκεπές, μια πόλη με γειτονιές και πολλά παιδιά.
Μια μέρα, η πρώτη οικογένεια που τον φιλοξενούσε, αυτή που τον αγάπησε και τον βάφτισε, μετακόμισε κι έτσι ο Αράπης βρέθηκε να ταξιδεύει με το τρένο στην πρωτεύουσα. Στην Αθήνα γνώρισε νέες γειτονιές και καινούρια “αφεντικά” και παρατήρησε όλα όσα γίνονταν γύρω του. Ένας γάτος που έζησε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα έχει πολλά να πει: για τους ανθρώπους που τον φιλοξένησαν, τη ζωή τους, για τον κόσμο που άλλαξε. Ένας γάτος που… θυμάται είναι μια όμορφη, ζεστή συντροφιά για μικρούς και για μεγάλους αναγνώστες…

Πηγές: EKEBI, Biblionet, Εκδόσεις Πατάκη, Καστανιώτη, Σύγχρονη Εποχή