Σοφία Κιόρογλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Σοφία Κιόρογλου είναι μεταφράστρια και δημοσιογράφος.
Εργάστηκε ως αρχισυντάκτρια του Club Gourmet για τέσσερα συναπτά έτη και και ως λεξικογράφος σε διάφορες εταιρίες. Εξέδωσε το Γλωσσάριο Τεχνικών όρων για Στελέχη Αγορών/Προμηθειών και Εφοδιασμού το 2009 σε συνεργασία με την εταιρία Humantec. Έχει μεταφράσει πολλά πανεπιστημιακά βιβλία και εγχειρίδια ενώ η ποίηση και η συγγραφή ήρθε λίγο αργότερα. Ποιήματά της και μικροδιηγήματα της έχουν δημοσιευτεί και διακριθεί στον ελληνικό, αγγλικό και αμερικανικό τύπο και σε βιβλία που διατίθενται σε ξένα βιβλιοπωλεία και στο Amazon. Πρόσφατα το ποίημα της “THEY BITE THE HAND THAT FEEDS THEM” διακρίθηκε στο Festival for Poetry της Αμερικής και απέσπασε θετικές κριτικές. Το 2016, το περιοδικό PENGICIAN ξεχώρισε το έργο της, κατατάσσοντας την στους πιο πολυσυζητημένους 26 συγγραφείς του περιοδικού μέσα στο 2016. Το 2017 προτάθηκε για τα Best of the Net Awards από τον εκδότη του Lunaris Review στην κατηγορία ποίησης. Φέτος πάλι είναι υποψήφια από την Ariel Chart για τα Best of the Net Awards 2018. To 2017, απέσπασε το 2ο Βραβείο από τον ΕΠΟΚ με το ποίημα “Πες μου πως να ξεχάσω” και κατά καιρούς τα έργα της έχουν διακριθεί σε πολλούς Ελληνικούς και Παγκόσμιους διαγωνισμούς όπως στον Καισάριο Δαπόντες το 2015 με το ποίημα της “Δεν θα ‘ρθεις”, στις 83 Ιστορίες Μπονζάι για το Σημείο Μηδέν με το διήγημα της “Cubicle Coma” και αρκετούς άλλους. Toν Απρίλιο του 2018, εξέδωσε το βιβλίο με τον τίτλο “Λογοτεχνικές διαδρομές στην Αγία Γη” από τις Εκδόσεις Γράμμα σε συνεργασία με τον Πρόμαχο Ορθοδοξίας. Αυτή την στιγμή εργάζεται ως κειμενογράφος στην εταιρία Μatadog design και ως συνεργάτης και συγγραφέας στο Page and Fiction Specifics. Ποιήματα της μπορείτε να διαβάσετε στο Lunaris Review, Galleon, Galway Review, InbetweenHangovers, Verse-Virtual, Poetic Diversity, Basil o’ Flaherty, Dumas de Demain, Ιnk Pantry, Outlaw Poetry, Central Coast Poetry Shows, Literary Heist, Degenerate Literature, Ramingo Porch, Lone Star Magazine, και πολλά άλλα. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί αρκετές φορές στο πιο έγκριτο περιοδικό για συγγραφείς το Winning Writers και έργα της έχουν ακουστεί στο αμερικανικό ραδιόφωνο. Είναι μέλος του Poets Unite Worldwide και ιδρυτικό μέλος της Ορθόδοξης Συναλληλίας “Πρόμαχος Ορθοδοξίας”. Ασχολείται ενεργά με την ιεραποστολή στην Αφρική.
Αρθργραφεί σε διάφορα ιστολόγια όπως το ΜΕΘ ΗΜΩΝ Ο ΘΕΟΣ, την Καμπανοκρουσία και πολλά άλλα.
Γράφει στο blog: Sofia Kioroglou – A writer from Greece.
Ποίηση
Λογοτεχνικές διαδρομές στην Αγία Γη (2018), Γράμμα

Λογοτεχνικές διαδρομές στην Αγία Γη – Σοφία Κιόρογλου
Το παρόν πόνημα ξεκίνησε ως ανταπόκριση στην εσωτερική μου ανάγκη να αποτυπώσω στο χαρτί με ποιητικό τρόπο τα συναισθήματα που κατέκλυζαν την ψυχή μου, μια υπερχείλιση θα έλεγα εντυπώσεων που δεν μπορούσαν να περιοριστούν στο φράγμα της προσωπικής εμπειρίας. Θεωρώ την επίσκεψή μου το 2010 στα Πανάγια Προσκυνήματα καταλυτική για την μετέπειτα βιοτή μου.
Όλο αυτό το απόσταγμα των σκέψεων και των συναισθημάτων βρίσκονται στο παρόν βιβλίο ως μια εσωτερική ανάγκη διεξόδου τους και εύχομαι ολόψυχα να αγγίξουν τον αναγνώστη. Πέρα από την ποίηση, το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει και ένα μικρό οδοιπορικό στην Αγία Γη και το Σινά, δίνοντας την δυνατότητα στον αναγνώστη να περιηγηθεί έστω και νοερά στον τόπο όπου έστησαν οι άχραντες πόδες του Κυρίου και να συνομιλήσει με τον Θεό σαν άλλος Μωυσής στο Όρος Χωρήβ.
Εύχομαι ολόψυχα η παρούσα έκδοση να αποτελέσει για τον αναγνώστη εφαλτήριο για μια καλύτερη γνωριμία με τα Πανάγια προσκυνήματα της Αγίας Γης και του Θεοβαδίστου Όρους Σινά και να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να επισκεφτεί τους Θεοβάδιστους αυτούς τόπους. Αμήν.

«Πενθεί η Ραΐθ τους Αββάδες»
Ατέλειωτη έρημος
χαϊδεύει τη θάλασσα
μα η Ραχήλ ουρλιάζει.

Γιατί κλαίς Έλ Τορ;
Πενθεί η Ραΐθ τους Αββάδες της
κι οι Βλέμυες καυχώνται

Χτυπάνε σήμαντρα
αόρατοι ασκητές
Ραΐθ, ποτίστηκε το χώμα
με αίμα αγίων

Ω βιβλική Ελίμ
το πνεύμα του Θεού σου
ανασαιμιά γλυκιά

Ω γη των φρούτων
θεοδώρητη στάση
αγκυροβόλι του Σινά.

Ποίηση, Γράμμα, 2018, 77 σελ.

Πηγές: Biblionet, Γράμμα