Σοφία Κουκουλά

Ελληνες λογοτέχνες
Η Σοφία Κουκουλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σε μια γειτονιά του Παγκρατίου.
Σπούδασε υποκριτική στο “Νέο Ελληνικό Θέατρο” του Γιώργου Αρμένη και Κοινωνική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει δουλέψει ως ηθοποιός στο θέατρο και στην τηλεόραση με σκηνοθέτες τους Γιώργο Αρμένη, Σοφία Κακαρελίδου, Κάρμεν Ρουγγέρη, Κώστα Γάκη, Αλέξανδρο Ρήγα, Αντώνη Αγγελόπουλο και άλλους. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται παράλληλα στη “Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών”. Το 2013 έγραψε και σκηνοθέτησε το έργο “Η κολοκύθα που δεν έγινε άμαξα” στο θέατρο “Vault”. Το 2014 ολοκλήρωσε το σεμινάριο της Ξένιας Καλογεροπούλου “Το Δράμα στην Εκπαίδευση” και από το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους εργάζεται σε δημοτικά σχολεία διδάσκοντας θεατρική αγωγή.

Πέντε κεράσια στο μωσαϊκό – Σοφία Κουκουλά
ΣTAXTEΣ
Σκύβω και τις γλύφω για να καθαρίσω το πάτωμα. Καθώς γλιστράω όλο και πιο χαμηλά γίνομαι ένα με τη σκόνη. Ποτισμένη με μυρωδιά τσιμέντου. Ανεμπνευστού αλλά απαιτητικού. Κάνω κύκλους με τα χέρια μου σαν να παίζω με το χιόνι. Αγγελάκια παιδικά που γκριζάρανε. Κλείνω τα μάτια. Κάπου από το παράθυρο γιασεμί που καλοκαίριασε. Εμπνευσμένο. Ένα σπουργίτι και μια τσίχλα. Παίζουν ζωή. Τώρα ανοίγω τα μάτια. Θολά χέρια πιάνουν τη στάχτη που απέμεινε. Μια γύρα στον αέρα κι ύστερα αστέρια. Μελαμψά. Με λάμψη. Στάχτες. Όλο φως.

Ποίηση, Ο Μωβ Σκίουρος, 2015, 64 σελ.

Θερινή ώρα – Σοφία Κουκουλά
H “Θερινή ώρα” είναι η αποτύπωση ενός ταξιδιού, ίσως και αυτογνωσίας, μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας καθισμένης σε μια στάση. Τα 24 ποιήματα του βιβλίου ενώνονται με μια μικρή παρουσίαση αυτής της γυναίκας, η οποία στο τέλος θα γίνει δέντρο και θα ανθίσει, βρίσκοντας τον κήπο της.

Ατέλειωτοι οι δρόμοι.
Ξάστεροι τις νύχτες.
Τις ημέρες φλύαροι.
Τα βήματα στενάζουν.
Τα λόγια ψεύδονται.
Τα μάτια λοιδορούν της ομορφιάς της αυθάδεια.
Οι άνθρωποι στέκονται τρεχάτοι.
Χάσκουν.
Χάνουν.
Ημέρες, νύχτες, δρόμους.
Ποτέ δεν το κατάλαβα· τρεχάτος κι εγώ,
ότι η αλήθεια σφύζει.

Ποίηση, Έναστρον, 2018, 46 σελ.

Ποίηση
Πέντε κεράσια στο μωσαϊκό (2015), Ο Μωβ Σκίουρος
Θερινή ώρα (2018), Έναστρον

Θεατρικά έργα
Η κολοκύθα που δεν έγινε άμαξα (2013)

Πηγές: Biblionet, Ο Μωβ Σκίουρος, Έναστρον