Σοφία Μακράκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Σοφία Μακράκη ασκεί και διδάσκει την τέχνη της ΙΚΕΜΠΑΝΑ «Τριτογένεια» από το 2001.
Έχει διδάξει στην Αθήνα, στη Χίο, και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Για δύο χρόνια κοσµούσε, µε ανθοσυνθέσεις Ικεµπάνα, τα σαλόνια του µεγαλύτερου ξενοδοχείου της Κρήτης, το Greta Maris. Το 2007 πάει στην Ιαπωνία και συναντά τη Δασκάλα της, Kiyoe Ishibashi. Της µεταδίδει την τεχνική shoka, το αγαπηµένο στυλ των πολεµιστών Σαµουράι, κύρια γραµµή της πιο παραδοσιακής σχολής της Ιαπωνίας, της σχολής Ikenobo. Μια σχολή µε συνεχή παρουσία στον «Δρόµο των Λουλουδιών» από το 1462. Το 2006, δηµιουργεί, ως κύρια δωρήτρια και πρωτεργάτρια, την «Παλλάδια» δανειστική βιβλιοθήκη, στη γενέτειρα της. Την ίδια χρονιά, από την Ραδιοσυχνότητα του studio 19, σε µια σειρά εκποµπών, µε τον τίτλο «Ηλιάνθη» οµιλεί για θέµατα αναζήτησης και φιλοσοφίας. Ταυτόχρονα αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο. Το 2009 ιδρύει την Κοινωφελή Εταιρεία, «Τριτογένεια» µε κύριο στόχο να δηµιουργηθεί η «Απολλώνια» Βαλκανική Δανειστική Βιβλιοθήκη. Συγκεντρώνονται 16.000 βιβλία τα οποία τελικά παραχωρούνται στο Δήµο Ηρακλείου, µε την δέσµευση να αποπερατώσει την βιβλιοθήκη. Το 2011, θα ξαναεπιστρέψει στο ραδιόφωνο, από την συχνότητα του Σκαϊ Κρήτης, µε την εκποµπή, «Ιασώ» -Ίαση και ιάµατα, για το σώµα και την ψυχή. Έχει γράψει περί τα 80 άρθρα στον περιοδικό και τοπικό Τύπο, με αναφορές στους Προσωκρατικούς Φιλοσόφους, Πλάτωνα, Πλωτίνο, στο Γερμανικό Ιδεαλισμό, άρθρα για το έργο του Π. Πρεβελάκη και δεκάδες άρθρα με θέμα: “Σύμβολα και άνθη”. Άλλα έργα της: “Διαλέξτε το λουλούδι που ταιριάζει στην ευχή σας”, 2005. “Μαχάτμα Γκάντι”, ο «Μεγάλος Οδηγός», 2018. “Απ’ του Απείρου τη γαλάζια αχλή”, 2018.
Ποίηση
Απ’ του απείρου τη γαλάζια αχλή (2018), Πύρινος Κόσμος

Βιογραφίες
Μαχάτμα Γκάντι (2018), Αιώνιος Ηνίοχος

Θεατρικά έργα
Οι αργοναύτες του ιδανικού (2019), Ιδιωτική Έκδοση

Δοκίμια-Μελέτες
Διαλέξτε το λουλούδι που ταιριάζει στην ευχή σας (2005), Πύρινος Κόσμος

Οι αργοναύτες του ιδανικού – Σοφία Μακράκη




Σε κάποιο φιλοσοφικό πόνημα ο συντάκτης του κειμένου έθετε το ερώτημα:
“Διαβάζοντας τους Προσωκρατικούς αναρωτιέσαι συχνά, πώς άραγε θα ήταν σήμερα ο κόσμος αν αυτοί οι τέσσερις πέντε άνθρωποι δεν είχαν υπάρξει;” και λίγο πιο κάτω συνέχιζε: “Κάθε πόσους αιώνες γεννιέται ένας Πλάτωνας και ένας Αριστοτέλης; Πέρασαν ήδη είκοσι πέντε αιώνες και δεν φάνηκαν δεύτεροι!”.
Αλήθεια πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν αυτοί δεν θα είχαν υπάρξει; Αν αυτοί δεν έθεταν τα θεμέλια σε όλες τις επιστήμες που γνωρίζουμε σήμερα; Το ερώτημα αυτό με απασχόλησε αρκετά.
Αναζητώντας μια απάντηση, σ’ αυτό το αναπάντεχο ερώτημα που είχε έρθει να με βρει, αποφάσισα να βάλω σε εφαρμογή την αφαιρετική μέθοδο του Ντεκάρτ, ώστε να καθαρίσω το νου μου από κάθε σκέψη που συνδέεται, άμεσα ή έμμεσα, με την αρχαία ελληνική παράδοση.
Εφαρμόζοντας αυτήν τη μέθοδο όμως, διαπίστωσα ότι δεν ήταν δυνατόν να έχω κάποιο αποτέλεσμα. Δεν μπόρεσα να δώσω καμιά πιθανή απάντηση διότι αφαιρώντας την εν λόγω ύλη από το μυαλό μου δεν μου απέμεινε τίποτα στη διάθεσή μου ώστε να σχεδιάσω ένα πιθανό σενάριο κόσμου. Χωρίς τη σκέψη αυτών των στοχαστών τα υλικά μου ήταν ανύπαρκτα. Αντίθετα, διέθετα άφθονο υλικό να επεξεργαστώ αν το ερώτημα τεθεί αλλιώς: Πώς θα είναι ένας κόσμος που θα δημιουργηθεί έχοντας για θεμέλιά του ότι υψηλότερο έχουν συλλάβει οι άνθρωποι εκείνοι τους οποίους θεωρούμε ως τα ανώτερα πνεύματα που υπήρξαν στη Γη; Πως θα είναι ο κόσμος αυτός αν σ’ αυτούς τους νόες τους επιτρεπόταν να εφαρμόσουν τις ιδέες τους, χωρίς εμπόδια και προκαταλήψεις; Αν μπορούσαν να φτιάξουν ένα εξ’ αρχής κόσμο;
Σε μια συγκέντρωση όλων αυτών, σε ένα συνέδριο λόγου χάρη, στο οποίο θα είχαν κληθεί να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα, τι θα έλεγαν; Ποιες προτάσεις θα κατέθεταν; Ποιο θα ήταν το συνολικό τους όραμα για την Ανθρωπότητα; Ποιες προτεραιότητες και ποιες Αρχές θα έθεταν ως νόμους του νεογέννητου κόσμου;

Θεατρικό, Ιδιωτική Έκδοση, 2019, 131 σελ.

Απ’ του απείρου τη γαλάζια αχλή – Σοφία Μακράκη

Ποιήματα και αφορισμοί


Πεσσούς σαν παίζω
Με τους θεούς,
Κόσμους φτιάχνω
Κόσμους χαλώ.

Εγώ κτίστης
Εγώ ο χαλαστής!

Ποίηση, Πύρινος Κόσμος, 2018, 106 σελ.

Μαχάτμα Γκάντι – Σοφία Μακράκη

Ο Μεγάλος Οδηγός


… Η πολύπλευρη προσωπικότητά του θα εκμεταλλευτεί όλη τη δύναμη της ενέργειας που η ύπαρξή του έχει ση διάθεσή της. Η ποσότητα που διοχετεύεται στις συνήθεις, από τους ανθρώπους, απολαύσεις, θεωρείται από τον Γκάντι σπατάλη και ανώφελος ηδονισμός, που λοξοδρομούν τον άνθρωπο από τον κύριο προορισμό του, ο οποίος δεν είναι άλλος από την υπηρεσία του προς όφελος της Ανθρωπότητας…

Οι επτά σταλαγματιές που έπεσαν στη γη, από την ψυχή του Γκάντι!
Τα επτά που δεν πρέπει να έχεις:
ΠΛΟΥΤΟ χωρίς Μόχθο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ χωρίς Αρχές
ΑΠΟΛΑΥΣΗ χωρίς Συναίσθημα
ΓΝΩΣΗ χωρίς Χαρακτήρα
ΕΜΠΟΡΙΟ χωρίς Ήθος
ΕΠΙΣΤΗΜΗ χωρίς Ανθρωπιά
ΛΑΤΡΕΙΑ χωρίς Θυσία

Βιογραφία, Αιώνιος Ηνίοχος, 2018, 85 σελ.

Διαλέξτε το λουλούδι που ταιριάζει στην ευχή σας – Σοφία Μακράκη




Το χρώμα, το σχήμα και το άρωμα κάθε λουλουδιού, επιδρά καταλυτικά στο σώμα, στην ψυχή και στο πνεύμα μας. Κάθε άνθος ενεργοποιεί συγγενείς δυνάμεις που υπάρχουν μέσα μας. ΄Ενα κόκκινο τριαντάφυλλο, μας δημιουργεί διαφορετικό συναίσθημα από ένα κατάλευκο κρίνο. Μια γαλάζια ορτανσία ίσως μας γοητεύει περισσότερο από ένα κυκλάμινο και μια γαρδένια μάς στέλνει διαφορετική ενέργεια από ένα χρυσάνθεμο. Οι λεπτοφυείς ιδιότητες της ψυχής μας εναρμονίζονται άμεσα με τις αιθέριες δυνάμεις, τους παλμούς και τις δονήσεις του άνθους και πάλλονται σε πλήρη συγχορδία, όπως οι χορδές της κιθάρας στο απαλό άγγιγμά μας.
Eικονογράφηση: Μιχάλης Αμάραντος

Δοκίμια, Ανθοδετική, Πύρινος Κόσμος, 2005, 118 σελ.

Πηγές: Biblionet, Πύρινος Κόσμος, Αιώνιος Ηνίοχος