Σοφία Περδίκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Σοφία Περδίκη γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε στη σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών «Βακαλό» και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Saint–Étienne. Το εικαστικό της έργο έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και σε ομαδικές εκθέσεις. Ποιήματά της δημοσιεύτηκαν σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά, στον συλλογικό τόμο της ομάδας CRAFT (μικρές εκδόσεις, 2015) και στις περιοδικές ανθολογίες πεζού και ποιητικού λόγου diP generation (Θράκα, 2016, Μανδραγόρας, 2017 και 2020). Το 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Kίχλη» η ποιητική της συλλογή «Το Αιώνιο Αίνιγμα». (Το 2021, στη Σοφία Περδίκη απονεμήθηκαν τα βραβεία ποίησης «Jean Moréas» και “Μαρία Πολυδούρη”, για την πρώτη της ποιητική συλλογή, η οποία συμμετείχε και στη βραχεία λίστα του περιοδικού “Ο Αναγνώστης”, στην κατηγορία “πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή”).
Ποίηση
Το αιώνιο αίνιγμα (2020), Κίχλη
Συλλαβίζοντας τον ίμερο (2023), Γερμανός

Συλλαβίζοντας τον ίμερο – Σοφία Περδίκη

Συλλαβίζοντας42 χαϊκού


Πρόκειται για μια συλλογή 42 ποιημάτων μικρής φόρμας, με τον τρόπο των χαϊκού, αυτής της λιτής, δηλαδή, αποτύπωσης του ποιητικού φαινομένου σε ένα τρίστιχο, με τη γνωστή αναλογία συλλαβών (5-7-5).
Συλλαβίζοντας τον ίμερο, η ποιήτρια επιδιώκει να αναδιατάξει τις βιωματικές και αισθητικές της προσλαμβάνουσες για τον ερωτικό πόθο και τη ζωογόνο δύναμή του. Ο έρωτας και η ποίηση, αποτελούν μοναδικές μορφές αντίστασης του ανθρώπου απέναντι σε μια εποχή κυνισμού, βίας, άκρατου υλισμού, ευτελισμού των συναισθημάτων και σύνθλιψης των οραμάτων.
Τα χαϊκού – πέρα από την απόλαυση της παιγνιώδους διάστασής τους – προσφέρουν τη δυνατότητα εξάσκησης στην οικονομία του λόγου και στη συμπύκνωση των νοημάτων. Σε μια απόπειρα να μεταδοθεί με ευκρίνεια το μήνυμα του ερωτικού λόγου, η συλλογή αυτή λειτουργεί ως μια επίκληση προς το πάθος και την ομορφιά, που έχουμε όλοι ανάγκη.

Ποίηση, Εκδόσεις Γερμανός, 2023, 48 σελ.

Το αιώνιο αίνιγμα – Σοφία Περδίκη

Το αιώνιο


Τα ποιήματα της συλλογής αποτελούν μια ποιητική ενότητα που αρθρώνεται πάνω στον ερωτικό και υπαρξιακό άξονα της ανθρώπινης ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες, όπου όλες οι προσδοκίες για ευδαιμονία νομοτελειακά οδηγούνται στην αναπότρεπτη φθορά και τη δυστυχία. Ο έρωτας και η ποίηση αναδεικνύονται στους μοναδικούς παράγοντες αντίστασης απέναντι στην καταστροφική δύναμη του πολιτισμού και στην αυτοκαταστροφική παρόρμησή μας προς τη συντριβή.

Το “Αιώνιο αίνιγμα” δομείται πάνω στην αλληλουχία των εποχών ξεκινώντας με την αίσθηση της Άνοιξης και την “εαρινή υπόσχεση” και τελειώνει με τον Φθινοπωρινό μαρασμό.

ΣΙΑΜΑΙΕΣ ΛΙΜΝΕΣ

Βρέθηκαν λίμνες σιαμαίες
στο κέντρο παλίρροιας αμνιακής.
Ίχνος ζωής στον μακρινό ορίζοντα
μόνο μια γέφυρα στο σημείο συνένωσης
στενή, ίσα να χωράει ένα κύτταρο φωτός
με μήκος τόσο όσο ένα βράδυ ασέληνο.

Κάθε που φουσκώνουν τα στήθη της μιας
μ’ αέρα συμπυκνωμένο
αναστενάζει η άλλη
πλημμυρίζουν οι όχθες, ταράζονται οι ερωδιοί.
Κι όταν εκείνη καταπίνει την κραυγή
σείεται το υπέδαφος, το ρήγμα προχωράει
αντίλαλο κάνει το αναφιλητό απέναντι.

Είναι συγκλονιστικές οι εξελίξεις
συνεχής των ειδήσεων η ροή.
Για τις σιαμαίες λίμνες
που βρέθηκαν στο τέλος του κόσμου
προμηνύονται κατακλυσμοί
ερίζουν οι επιστήμονες, διχάζονται οι πληθυσμοί.
Είναι από αυτά τα φυσικά φαινόμενα, βλέπετε,
που δεν αρκεί μια απλή αποστράγγιση.
Χρειάζεται τομή.

Ποίηση, Κίχλη, 2020, 80 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Γερμανός, Κίχλη