Σοφία Πόταρη Ταϋγέτη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Σοφία Πόταρη γεννήθηκε στην Καλαμάτα Μεσσηνίας.
Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος και της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση και κατοικεί μόνιμα στην Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, το “Δηλητήριο σε μέλι”, εκδόσεις Νησίδες 2016 και το “Ασφόδελοι και κυπάρισσοι”, εκδόσεις Όστρια 2017. Διατηρεί το ιστολόγιο ποίησης: Φίλτρα μοι θελκτήρια έρωτος.
Ποίηση
Δηλητήριο σε μέλι (2016), Νησίδες
Ασφόδελοι και κυπάρισσοι (2017), Όστρια Βιβλίο
Θελκτήρια έρωτος (2020), Κουκούτσι

Θελκτήρια έρωτος – Σοφία Πόταρη

Θελκτήρια έρωτος

Ποίηση, Κουκούτσι, 2020, 54 σελ.

Ασφόδελοι και κυπάρισσοι – Σοφία Πόταρη

Ποιήματα και θρήνοι


Το βιβλίο αποτελείται από ποιήματα και θρήνους με βασικό μοτίβο τον θάνατο, όπως μαρτυρά εξάλλου και ο τίτλος της συλλογής «Ασφόδελοί» το οποίο ήταν φυτό που σύμφωνα με τους αρχαίους ήταν η τροφή των νεκρών και «Κυπάρισσοι» όπου οι πρόγονοι μας μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου τους προσώπου, κρεμούσαν κλωνάρια κυπαρισσιού έξω από τις πόρτες τους ή στόλιζαν με αυτά τα σώματα των νεκρών. Το πρώτο μέρος αποτελείται από ποιήματα ενώ το δεύτερο από τους θρήνους – μοιρολόγια. Ο λόγος είναι λιτός και πυκνός. Βασικές έννοιες γύρω από τις οποίες πλάθει την ποιητική της είναι ο ανθρώπινος πόνος, ο χαμός προσφιλών προσώπων, ο ερεβώδης έρωτας, τα ονειροπούλια κι ο θάνατος.

Οι ουρανοί μαυρίζουνε, τα σύγνεφα στενάζουν
οι στέρνες ξεραθήκανε κι οι νερομάνες βράζουν
ο ήλιος εσκοτείνιασε και το φεγγάρι εκρύβη
τ’ άνθια εμαραθήκανε και το αηδόνι εθλίβη

Ποίηση, Όστρια Βιβλίο, 2017, 68 σελ.

Δηλητήριο σε μέλι – Σοφία Πόταρη
Σύμφωνα με την ορφική διδασκαλία, ο έρως προήλθε από το κοσμικό αυγό, το οποίο και εναπόθεσε η Νύχτα στους κόλπους του Ερέβους.
Ο έρως υπήρχε και θα υπάρχει στους αιώνες, ως η κινητήριος δύναμις της ζωής. Κι ως παιδί του φωτός και του σκότους, υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει ως οίνος, γλυκύς ως μέλι, πικρός ως φαρμάκι, σωτήριος ως ίαμα, σπάνιο και δυσεύρετο, τέτοιο, που ο άνθρωπος κινεί γη και ουρανό για να το αποκτήση.
Ο έρως είναι το σπάνιο μέλι με το υπέροχο άρωμα, την μεθυστική γεύσι και τα πλούσια ιριδίζοντα χρώματα. Γλυκύς και πικρός, γεύσις δύσκολη, εθιστική.
Σπάνιος, αρωματικός, δυσεύρετος, καλοκρυμμένος. Φύσις κρύπτεσθαι φιλεί, κατά τον Ηράκλειτο. Μέλι, που κρύβει μέσα του δηλητήριο. Δηλητήριο, που το μέλι του ελκύει, όπως ο μαγνήτης τα ρινίσματα σιδήρου. Είναι ο έρως του Πλάτωνος, η συνεκτική και απείρως ελκτική δύναμις.
Είτε ολοκληρωμένος και πλήρης είτε πλατωνικός είτε ανεκπλήρωτος, είναι σωτήρια οδύνη. Είναι δηλητήριο μέσα σε μέλι. Παγιδεύει στην αιωνιότητα και ταυτοχρόνως στην στιγμή. Παρελθών, παρών, μέλλων. Ο έρως είναι η όμορφη εκδοχή του παραδείσου που είτε ως μέλι είτε ως δηλητήριο, συγκεφαλαιώνει, ενοποιεί και διασώζει την ανθρώπινη φύση.

Ποίηση, Νησίδες, 2016, 58 σελ.

Πηγές: Biblionet, Όστρια Βιβλίο, Νησίδες, Κουκούτσι