Σοφία Σωτήρχου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Σοφία Σωτήρχου γεννήθηκε στο Καπαρέλλι Θηβών.
Σπούδασε σε ιδιωτική σχολή λογιστών-γραμματέων, λογιστικά και στενογραφία. Εργάστηκε ως εργάτρια σε κλωστήριο της Θήβας, ως ταμίας σε εμπορικό κατάστημα στην Αθήνα, ως λογιστικός υπάλληλος σε κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας και στο δασαρχείο Θήβας. Από μικρή θυμάται τον εαυτό της με ένα μολύβι κι ένα χαρτί στο χέρι. Μέλος του ΑΕΠΙ από το 2005.
Διηγήματα
Διαδικτυακές εκμυστηρεύσεις (2020), 24 γράμματα

Παιδική λογοτεχνία
Ο Ομάν και ο Συννεφούλης (2015), Κάπα Εκδοτική
Ο Κρυσταλλένιος με την παρέα του (2016), Συμπαντικές Διαδρομές

Διαδικτυακές εκμυστηρεύσεις – Σοφία Σωτήρχου
Ήρωες των ιστοριών αυτού του βιβλίου, είναι αληθινοί άνθρωποι με αισθήματα, συναισθήματα, που έκλαψαν, γέλασαν, πόνεσαν, που πάτησαν αγκάθια και μάτωσαν, αλλά πάλεψαν και προχώρησαν. Ναι, η ζωή δεν είναι μόνο με ροδοπέταλα στρωμένη. Κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία του fb, διαδικτυακοί φίλοι, άνοιξαν τα κατάβαθα της καρδιάς τους και μου εκμυστηρεύτηκαν τα βιώματά τους, που στο πέρασμα του χρόνου έγιναν αναμνήσεις. Αιχμαλωτισμένες αναμνήσεις. Αν ελευθερωθούν αυτές, τότε κι αυτοί ελεύθεροι θα είναι. Μερικοί από αυτούς τους φίλους, είχαν τρυφερές ιστορίες να πουν. Ο καθένας τη δική του.

Διηγήματα, 24 γράμματα, 2020, 472 σελ.

Ο Κρυσταλλένιος με την παρέα του – Σοφία Σωτήρχου
Ο Κρυσταλλένιος με την παρέα του, τον Πλαστικούλη, την Χαρτινούλα και τον Τενεκεδούλη, είναι ένα παραμύθι που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας δέκα ετών και πάνω.
Περνάει το μήνυμα της ανακύκλωσης, της δεύτερης ευκαιρίας, αλλά αγγίζει με ήπιο τρόπο και άλλο ένα σοβαρότερο θέμα, αυτό της δωρεάς οργάνων.
Ο Κρυσταλλένιος από τη Βοημία, βρέθηκε να είναι δώρο σ’ ένα νιόπαντρο ζευγάρι. Πέρασαν όμως τα χρόνια και βρέθηκε στα χέρια της ανιψιάς της κυρίας του ζευγαριού. Εκεί έμεινε είκοσι χρόνια. Ανούσια ζωή. Μετά πήγε ως κειμήλιο, δώρο στην κόρη της. Εκεί έζησε όμορφα, αλλά είχε τραγική κατάληξη πάνω στο παιχνίδι ενός μικρού επισκέπτη…
Ο Πλαστικούλης, μαζί με άλλα σαράντα εννέα κίτρινα ποτήρια, από το ράφι του σούπερ μάρκετ, βρέθηκε σ’ ένα παιδικό πάρτι. Την επόμενη ημέρα βρέθηκε να είναι γεμάτος με νέφτι επάνω σε μια εφημερίδα και με παρέα του ένα πινέλο, ένα τενεκεδάκι με βερνίκι και ένα παλιό φωτιστικό…
Εκεί ο Πλαστικούλης είχε την ευκαιρία να διαβάσει την εφημερίδα που αναφερόταν σε ένα τραγικό τροχαίο, με άσχημη κατάληξη για μια νεαρή γυναίκα και πως οι γονείς της αποφάσισαν να δωρίσουν όσα όργανα ήταν κατάλληλα για μεταμόσχευση.
Η Χαρτινούλα ήταν μέρος μιας μεγάλης κόλλας χαρτιού περιτυλίγματος που έντυσε για λίγο ένα κουτί, το οποίο είχε μέσα ένα ανθοδοχείο και έφτασε ως δώρο στα χέρια μιας κυρίας…
Ο Τενεκεδούλης, ένα μεταλλικό κουτί, από κομπόστα ροδάκινο, χρησιμοποιήθηκε και ως μολυβοθήκη, αφού είχε υποστεί την τεχνική διακόσμησης του ντεκουπάζ και είχε γεμίσει λουλούδια…

Παιδική λογοτεχνία, Συμπαντικές Διαδρομές, 2016, 36 σελ.

Ο Ομάν και ο Συννεφούλης – Σοφία Σωτήρχου
Ο Ομάν, ένα πεντάχρονο φτωχό αγόρι, γίνεται φίλος με ένα άσπρο συννεφάκι, τον Συννεφούλη.
Για πολλά χρόνια κρυφομιλούσανε και κάποια στιγμή ο Συννεφούλης βοήθησε τόσο πολύ τον Ομάν που άλλαξε πραγματικά τη ζωή του. Έβαλε φτερά στα όνειρα του Ομάν κι εκείνος πέταξε και γνώρισε όλο τον κόσμο. Κάνε μια βόλτα μαζί του για να τον γνωρίσεις κι εσύ!!!

Eικονογράφηση: Κώστας Γκουρτζής

Παιδική λογοτεχνία, Κάπα Εκδοτική, 2015, 46 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κάπα Εκδοτική, Συμπαντικές Διαδρομές, 24 γράμματα