Σοφία Σταυρακάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Σοφία Σταυρακάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται.
Σπούδασε θέατρο και χορό, συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις και ταινίες. Με τις solo performances ξεκίνησε μια μοναχική διαδρομή αναζήτησης θεατρικής γλώσσας. Πειραματιζόμενη στο χώρο του φανταστικού, οι λέξεις χρησιμοποιούνται σα γροθιά, εκφέρονται ακέραιες και αποκομμένες πολλές φορές από το σύνολο είτε ως σχόλιο είτε ως αυτοκριτική. Οι λέξεις είναι το μόνο ρεαλιστικό στοιχείο στα έργα της.
Θεατρικά έργα
Blindfold: Η νύχτα του κυνηγιού (2017), Άπαρσις

Blindfold: Η νύχτα του κυνηγιού – Σοφία Σταυρακάκη
Το Blindfold είναι ένα θεατρικό κείμενο ενάντια στην αλαζ0ονεία, το θράσος, την υποτίμηση, τη στέρηση ελπίδας. Μια καταγγελία εναντίον των μεθόδων επιβολής, συμμόρφωσης και υπακοής σε κανόνες με σκοπό την καταστολή των αντιδράσεων, το θρίαμβο της Αρχής. Αναφέρεται σ’ ένα μέλλον πλήρους πολιτικής και πολιτισμικής αδράνειας.

Ο Duke και η Donna είναι πολιτικοί κρατούμενοι και υποχρεώνονται στην άσκηση κοινωφελούς εργασίας. Λόγω του αντιυμβατικού τους χαρακτήρα θεωρούνται παραβάτες, πιθανοί ταραξίες και ανατροπείς. Τίθενται στην υπηρεσία της μπουρζουαζίας ως καλλιτέχνες-διασκεδαστές παράγοντας εφήμερη στρατευμένη τέχνη, μόνη μορφή τέχνης στις μελλοντικές τούτες κοινωνίες. Ζωτικός τους χώρος ένα δωμάτιο κλουβί. Η διαπόμπευσή τους ολοκληρώνεται με τις μάσκες λύκων που είναι αναγκασμένοι να φορούν σε κάθε τους εμφάνιση, μιας και οι λύκοι δε “χορεύουν” ποτέ σε τσίρκο.

Θεατρικό, Άπαρσις, 2017, 64 σελ.

Πηγές: Biblionet, Άπαρσις