Σωκράτης Κ. Παπαγεωργίου

Σωκράτης Κ. Παπαγεωργίου

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Σωκράτης K. Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1963 στα Γιάννενα.
Είναι απόφοιτος της Ζωσιμαίας Σχολής και του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Ασφάλειας.
Το πρώτο του βιβλίο, “Το τέλος μιας αρχής – Αναφορά στον Νίκο Αλέξη Ασλάνογλου”, κυκλοφόρησε το 1999 από τις εκδόσεις Οδός Πανός.
Έχει το blog: Notes of a secret garden.
Νουβέλες
Μαύρη κιμωλία (2014), Κέδρος

Αφηγήματα
Το τέλος μιας αρχής (1999), Οδός Πανός

Μαύρη κιμωλία – Σωκράτης Κ. Παπαγεωργίου

Μαύρη κιμωλία


Ήχος τηλεφώνου από μακριά που όλο επλησίαζε. Ιδρώτας και μισάνοιχτο στόμα. Έβγαινα απ’ τον κόσμο τον μαγικό του ονείρου, ξυπνούσα σιγά σιγά πιο καθαρός, πιο συμπληρωμένος. Δε θυμόμουν επακριβώς λεπτομέρειες, είχα όμως την αίσθηση, τη γεύση, αν μπορώ να πω, του ονείρου. Συμπλέγματα παραστάσεων, εικόνες που έφερναν ρεύματα από σκέψεις και συναισθήματα, ασυνάρτητες, αντιφατικές και σκόρπιες εικόνες που προσπαθούσα να βάλω σε τάξη.

Είχα βρεθεί στα χαλάσματα, ύστερα από τρομερή καταστροφή, βαθιά, κάτω από χώματα κι από πέτρες. Είχα συνέλθει όμως, με δυσκολία είχα συρθεί, είχα ανοίξει το δρόμο. Θυμόμουν τρένα και πρόσωπα, υπόγεια και σκοτεινούς διαδρόμους, μα τα κατάφερα στο τέλος, με τη βοήθεια του σκύλου, να αναδυθώ σε μια πραγματικότητα πιο πραγματική. Ήσουν μαζί μου κι εσύ, θυμόμουν την ένταση και την αγωνία που με έκανε δύο φορές να ξυπνήσω, το παραλήρημα, το ποδοβολητό του ονείρου.

Νουβέλα, Κέδρος, 2014, 96 σελ.

Το τέλος μιας αρχής – Σωκράτης Κ. Παπαγεωργίου

Το τέλος μιας αρχήςΑναφορά στο Νίκο Αλέξη Ασλάνογλου


Ερχόταν στον ύπνο μου διαρκώς, κυκλοφορούσε αθόρυβα και νωχελικά στα μέσα δωμάτια, με απορρύθμιζε συστηματικά, για όσο καιρό γραφόταν τούτο το κείμενο. Πρίγκηπας, άγιος ή τρελός, πάντοτε όμως ζωντανός, ολοζώντανος, μ’εκείνο το χαρακτηριστικό γέλιο και τη σπιρτάδα στα μάτια. Κι όλο ρώταγε λέξεις που απηχούσαν ποιήματα. Κάτι που δύσκολα, κι αν ποτέ μου καταφέρω να εξηγήσω.

Αφήγημα, Οδός Πανός, 1999, 78 σελ.

Πηγές: Biblionet, Οδός Πανός, Κέδρος