Σωτήρης Γ. Χασιώτης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Σωτήρης Γ. Χασιώτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, φοίτησε εν συνεχεία στην ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και απέκτησε την ειδικότητα του καρδιολόγου, την οποία ασκεί μέχρι σήμερα. Έγραψε τα εξής μυθιστορήματα: “Αναζητώντας την Ευρυδίκη”, “Τα Καλά Χρόνια” και “Η Άλλη Ελισάβετ και οι Άλλοι”,(αυτά τα τρία αποτελούν κατά κάποιο τρόπο μια χαλαρή τριλογία).
Μυθιστορήματα
Αναζητώντας την Ευρυδίκη (2009), Ωκεανός
Τα καλά χρόνια (2012), Λευκή Σελίδα
Η άλλη Ελισάβετ και οι άλλοι (2017), Λευκή Σελίδα

Νουβέλες
Το φιλί της Μέδουσας (2012), Λευκή Σελίδα

Η άλλη Ελισάβετ και οι άλλοι – Σωτήρης Γ. Χασιώτης
Η Ελισάβετ είναι μια όμορφη γυναίκα, τακτοποιημένη στην καθημερινότητα μιας συνηθισμένης οικογενειακής ζωής, και η εξωσυζυγική περιπέτεια στην οποία αφήνεται να παρασυρθεί, πιο πολύ από απερίσκεπτα σκανδαλιάρικη διάθεση παρά από τυραννική ερωτική δίψα -αλλά και πάλι, ποιος μπορεί να είναι τόσο βέβαιος;-, είναι κι αυτή επίσης συνηθισμένη και τέτοια θα μπορούσε να παραμείνει αν σκοτεινή επιθυμία γι’ αυτή την περιπόθητη γυναίκα δεν την παγίδευε σ’ ένα λαβύρινθο. Εδώ θα δώσει τον αγώνα της ζωής της, μυστικής και φανερής, και θα διασταυρώσει το δρόμο της με πρόσωπα που ακολουθούν τη μοίρα τους, αλλά θα καθορίσουν και τη δικιά της.

Καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι μας, ακούγονται μερικοί στίχοι και συχνότερα κάποιες ιστορίες του κρεβατιού, απρόθυμες να περιοριστούν στα ανούσια όρια της σεμνοτυφίας, αλλά πάντα πρόθυμες να παίξουν με τη σκιά τους, σαν μαγικά παραμύθια με πολλές εκδοχές, καλή υπόκρουση για ένα μυθιστόρημα με περιπλοκές ερωτικής ή αστυνομικής ίντριγκας, μέχρι τις τελευταίες ευτυχισμένες σελίδες, αυτό το εγγυόμαστε!

Μυθιστόρημα, Λευκή Σελίδα, 2017, 450 σελ.

Αναζητώντας την Ευρυδίκη – Σωτήρης Γ. Χασιώτης
Η Ευρυδίκη, η Ελένη, ο Νίκος, ο Ερρίκος, η Άσα, η Μονίκ, η Νικόλ, ο Φραντς, η Φάνια… Πρόσωπα γοητευτικά, μοιραία που με τις περιπετειώδεις ζωές τους, με τα πάθη, τις χαρές, τους έρωτές τους, κρυφούς και φανερούς, με τα μυστικά και τις αμαρτίες τους, κεντούν το υφαντό που απεικονίζει την ιστορία της Θεσσαλονίκης στο διάστημα ενός ολόκληρου αιώνα, από το τέλος του 19ου μέχρι και τον 20ο.

Οι ήρωές μας, παίρνουν από τη Μοίρα το μερίδιο που τους αναλογεί σε χαρές και σε πίκρες, κι ενώ το τοπίο αλλάζει κι ο χάρτης της Ελλάδας διευρύνεται απ’ την πορεία της ιστορίας, οι άνθρωποι παραμένουν τραγικοκωμικά ίδιοι, αναζητώντας πάντα τα ίδια πράγματα: την ευτυχία, την αγάπη, τον πλούτο, τον μεγάλο έρωτα…

Ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα εποχής, με ήρωες ξεχωριστούς ανθρώπους της Νύμφης του Θερμαϊκού που διαμορφώθηκαν απ’ αυτήν και την διαμόρφωσαν σ’ αυτό που είναι σήμερα… Ένα λογοτεχνικό διαμάντι!

Μυθιστόρημα, Ωκεανός, 2009, 469 σελ.

Το φιλί της Μέδουσας – Σωτήρης Γ. Χασιώτης
Μια νύχτα που ο ουρανός βρέχει αστέρια, εκείνος κάνει μια παρορμητική βουτιά στη θάλασσα, με τ’ αυτοκίνητό του, ερωτική απογοήτευση, ακόμα μια αποτυχημένη προσπάθεια, αφού ανεξήγητες δυνάμεις τον κρατούν στη ζωή, τον κυριεύουν και τον δυναστεύουν, εξομολογείται στη γιατρό του, τον άγγελό του, χωρίς να την πείθει εντελώς, μια διχασμένη προσωπικότητα είναι η άλλη εκδοχή, εκτός αν υπάρχει και μια τρίτη, πέρα από την παντοδύναμη Μέδουσα, ο αναπάντεχος θάνατος, όμως, και οι συνθήκες του, αλλάζουν απότομα το σκηνικό και τις προοπτικές του, η αστυνομία κάνει τις διακριτικές της υποθέσεις κι οι ήρωές μας τις δικές τους, λιγότερο διακριτικές, το ένα μυστήριο δίνει τη θέση του σ’ ένα καινούργιο κι ένα φιλί ασυνήθιστο μπορεί να ξυπνάει επώδυνες μνήμες, αλλά μπορεί να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους θέση και να υποσχεθεί ένα ευτυχισμένο τέλος, αν υπάρχει τέλος.

Νουβέλα, Λευκή Σελίδα, 2012, 121 σελ.

Τα καλά χρόνια – Σωτήρης Γ. Χασιώτης

Και κάποια Ιλάειρα


Όταν ο Δάμων παίρνει το πτυχίο της Ιατρικής και πρέπει να πάει στο στρατό, πέφτει πάνω στα χρόνια της χούντας κι άντε τώρα να τη βγάλει καθαρή το μικροστελεχάκι της κεντροαριστεράς, πνιγμένος ακόμα στον καημό του για το τραγικό τέλος της μεγάλης του αγάπης. Όμως η ζωή τού επιφυλάσσει κι άλλες συγκινήσεις ή και κινδύνους, καθώς τον μπλέκει σ’ ένα χορό με πρόσωπα συνηθισμένα κι ασυνήθιστα, αποκαλύπτοντας τις μεταμορφώσεις που επιβάλλουν οι περιστάσεις και τον πραγματικό ρόλο που έπαιξαν, θελημένα και μη. Θα χρειαστεί θάρρος και καθαρή καρδιά για να κερδίσει ο έρωτας το μερίδιο που του ανήκει, όπως θα χρειαστεί δάκρυα για ν’ αλλάξει σελίδα η Ιστορία, καθώς οι ήρωές μας συνεχίζουν το δρόμο που διάλεξαν ή τους διάλεξε.

Ένα μυθιστόρημα που διάλεξε με τη σειρά του να είναι ερωτικό, ούτε ιστορικό ούτε πολιτικό, μόνο που έτυχε να διαδραματίζεται μέσα σε κάποιο ιστορικό πλαίσιο και πάνω σε κάποιες υπόγειες πολιτικές διεργασίες. Σ’ αυτόν τον καμβά κέντησε ο συγγραφέας τη ζωή των ηρώων του, επινοημένων κι όμως αληθινών, όπως θα διαπιστώσει κι ο αναγνώστης.

Μυθιστόρημα, Λευκή Σελίδα, 2012, 264 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ωκεανός, Λευκή Σελίδα