Η θυσία

Σωτήρης Καλόγρηας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Σωτήρης Καλόγρηας γεννιέται στις Θεσπιές το 1969.
Μεγαλώνει σε αγροτική οικογένεια, την οποία βοηθά ως και τα γυμνασιακά του χρόνια σ’ όλες τις δουλειές, όπως όλοι οι νέοι της γενιάς του τότε. Μετά το γυμνάσιο επιλέγει τον τομέα της οικοδομής που είχε άνθηση τότε και μέσω της δουλείας του, θα ταξιδέψει σ’ όλη σχεδόν την Ελλάδα συλλέγοντας εμπειρίες, ερχόμενος σ’ επαφή με διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Στα εφηβικά χρόνια γράφει ποιήματα μια εσωτερική ανάγκη έκφρασης, η οποία σταδιακά θα τον οδηγήσει να ασχοληθεί με τον πεζό λόγο αργότερα. Φύσει ανήσυχο πνεύμα, φιλομαθής, το 1995 σε ηλικία 26 ετών θα ταξιδέψει στην Αυστραλία όπου και θα μείνει για 2 χρόνια. Η αγάπη όμως για την πατρίδα και την γη θα τον φέρει πίσω για να ασχοληθεί με την καλλιέργειά της. Το 2000 ως άλλος Οδυσσέας ξανακάνει άλλο ένα ταξίδι στις ΗΠΑ, όπου και αυτή την φορά, επιστέφει μετά από έναν χρόνο και εγκαθίσταται μόνιμα πλέον στην πατρώα γη και ζει από την καλλιέργειά της. Είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά.
Μυθιστορήματα
Μαύρα ρούχα στο σύρμα (2015), Andy’s Publishers
Η θυσία (2022), Εκδόσεις Όστρια

Η θυσία – Καλόγρηας Σωτήρης

Η θυσίαΓκουρίζι


«…Ο παπάς έριξε πάνω στο λευκό σεντόνι που τύλιγε την νεκρή λάδι, νερό και χώμα κάνοντας το σημείο του σταυρού με αυτά. Το σανιδένιο καπάκι έκλεισε βαριά βάζοντας την δική του διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον θάνατο και στην ζωή. Σαν να ‘λεγε, ως εδώ τα ανθρώπινα. Την κατέβασαν στον πάτο του λάκκου τέσσερις άνδρες με σχοινιά και κόσμος άρχισε δειλά να ρίχνει από μια χούφτα χώμα. Πήρα κι εγώ μια χεριά χώμα, πλούσιο σε ανθρώπινα υπολείμματα, το έσφιξα δυνατά κι εκείνο μπήχθηκε βαθειά στα νύχια μου να μείνει εκεί σαν ενθύμιο…»
Ένα μυθιστόρημα όπου οι ήρωες δοκιμάζονται στις συνθήκες της κάθε εποχής. Αναζητούν τα όριά τους στον χώρο που τους περικλείει και στον χρόνο που δεν παύει στιγμή να στενεύει. Ψάχνουν τον ρόλο τους στην ζωή, τις περισσότερες φορές χωρίς στρατηγική ή σχέδιο, μονάχα σπρωγμένοι από ένστικτα σαν της επιβίωσης ή της επικράτησης. Αγωνίζονται να καλύψουν την δίψα της στέρησης, της ανασφάλειας και σπάνια τι βρίσκεται πέρα από αυτά. Μα το ουσιαστικό βάρος τους είναι η αναζήτηση και η ανακάλυψη του ίδιου τους του εαυτού και των αναγκών του. Το μαρτύριό τους αρχίζει από την στιγμή που πιστεύουν πως ξέρουν καλά τι ζητούν από την ζωή, είναι η στιγμή που η ζωή τους έχει ήδη ξεπεράσει.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Όστρια, 2022, 266 σελ.

Μαύρα ρούχα στο σύρμα – Σωτήρης Καλόγρηας

Μαύρα


Στην Ελλάδα του κοντινού παρελθόντος ένας νεαρός άνδρας αναζητά άτσαλα τη φιλία, την αγάπη, τον έρωτα, τη ζωή και τη θέση του στον κόσμο αυτό. Η πορεία του περιπλέκεται με τις ζωές και τα θέλω των ανθρώπων γύρω του στην προσπάθειά του να ταιριάξει αυτό που νιώθει με αυτό που βλέπει. Η ανήσυχη αναζήτησή του θα τον οδηγήσει σε μια αέναη περιπλάνηση στην επαρχία και την πρωτεύουσα αρχικά, και κατόπιν στη μακρινή Αυστραλία. Με πρόσχημα την επαγγελματική αποκατάσταση φτάνει στην πιο μακρινή γωνιά του κόσμου για να βρει νέες απαντήσεις στα απελπισμένα ερωτηματικά του.

Ένα μυθιστόρημα “δρόμου” που αντανακλά την εσωτερική αναζήτηση κάθε ανθρώπου για την ευτυχία. Η αναποτελεσματική προσπάθεια του ήρωα να βρει την αγάπη και τον έρωτα τον οδηγεί ολοένα και πιο κοντά στον υποσυνείδητο στόχο του: να βρει τον εαυτό του. Ένας στόχος που όσο τον πλησιάζει τόσο ξεμακραίνει.

Μυθιστόρημα, Andy’s Publishers, 2015, 215 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Όστρια, Andy’s Publishers