Σωτήρης Στεφανόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Σωτήρης Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Φιλολογία και Πολιτικές Επιστήµες στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Παρακολούθησε µαθήµατα Ραδιοφώνου στο Κολλέγιο Αθηνών και εργάστηκε στη Δευτεροβάθµια Εκπαίδευση. Τέλος, είναι συνεργάτης της Εφηµερίδας των Συντακτών.
Διηγήματα
Κρυμμένες ιστορίες (2012), Μετρονόμος
Μικρές σκέψεις για μικρά πράγματα (2020), Εκδόσεις Πηγή

Μικρές σκέψεις για μικρά πράγματα – Σωτήρης Στεφανόπουλος
Στη µικρή ζωή µας, για τα µικρά είµαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι – τα µεγάλα µάς ξεπερνούν.

Για κάποια “µικρά” θέλησα να γράψω κι εγώ. Τα βλέπουµε, τ’ αγγίζουµε, τα χρησιµοποιούµε καθηµερινά, αλλά δεν τα προσέχουµε. Μας καλύπτουν ανάγκες -κάποτε ζωτικές-, µας προσφέρουν διευκολύνσεις, µας κρατούν συντροφιά στις δύσκολες ώρες. Κι όλα αυτά χωρίς να µας ζητούν τίποτε. Κι εµείς τ’ αφήνουµε στο περιθώριο, άκαρδοι κι αγνώµονες.

Άλλοτε πάλι, τα κακοµεταχειριζόµαστε, τα κάνουµε όργανα του θυµού µας, της αδυναµίας µας, του κακού µας χαρακτήρα. Όπως και να ‘χει, όµως, αυτά υπάρχουν δίπλα µας σιωπηλά, αδιαµαρτύρητα.

Είναι καιρός να τα δούµε µε άλλο µάτι και κάποιες φορές να τ’ αφήσουµε να µιλήσουν τα ίδια. Άλλωστε, δικαίωµα λόγου έχουν όλοι.

Σας άνοιξα την πόρτα τους. Δείτε τα που σας καλούν, κάποια σας κλείνουν το µάτι.

Διηγήματα, Εκδόσεις Πηγή, 2020, 157 σελ.

Κρυμμένες ιστορίες – Σωτήρης Στεφανόπουλος
Κρυμμένες ιστορίες, πίσω απ’ τους στίχους τραγουδιών. Κάποιες πατούν πάνω στην πραγματικότητα, άλλες παίρνουν το δρόμο του παραμυθιού κι άλλες ακολουθούν άλλους δρόμους: της ποίησης, του πεζού λόγου, της αυτοβιογραφίας.

Όλες τους ξεμυτίζουν δειλά δειλά μέσ’ απ’ το τραγούδι για λίγο κι ύστερα χάνονται στον κόσμο της φαντασίας, σαν τα πεφταστέρια.

Ο συγγραφέας τράβηξε για λίγο το μαγνάδι τους για ν’ αποκαλυφθεί το πραγματικό τους πρόσωπο.
Συγκινητικές, τρυφερές, βαθυστόχαστες στέκονται δίπλα στον άνθρωπο με τα καθημερινά του προβλήματα, τις χαρές και τις λύπες, τα πάθη του, τα όνειρά του, τους έρωτές του, την ίδια του τη ζωή.

Διηγήματα, Μετρονόμος, 2012, 112 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή, Μετρονόμος