Σωτήρης Βλάχος

Σωτήρης Βλάχος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Σωτήρης Βλάχος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1946 και έζησε όλη του τη ζωή σ’ αυτήν, με εξαίρεση τα χρόνια των σπουδών και της στρατιωτικής θητείας του. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΑΠΘ και μετά στο ΕΜΠ, από το οποίο αποφοίτησε, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Στράθκλαϊντ στη Γλασκόβη. Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας αλλά και ως δημόσιος υπάλληλος στη Νομαρχία και στην Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών.
Διετέλεσε μια τετραετία αιρετός Αντινομάρχης Κέρκυρας, δύο τετραετίες Δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου Παρελίων και δύο χρόνια πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας.
Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη θάλασσα και από έφηβος με την ιστιοπλοΐα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Παραρτήματος Κέρκυρας του ΠΟΙΑΘ, που μετεξελί­χθηκε στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Κέρκυρας, στα Δ.Σ. των οποίων μετείχε επί πολλά χρόνια.
Δίδαξε και συνεχίζει να διδάσκει ιστιοπλοΐα ανοιχτής θάλασσας στις σχολές των ομίλων από το 1976.
Διέκοψε τις σπουδές του στη Γλασκόβη για έξι μήνες και μπάρκαρε σε ένα φορτηγό πλοίο για ένα ταξίδι, το οποίο περιγράφεται στο βιβλίο “Ο γύρος της Αφρικής με το φορτηγό Athen Progress”.
Ταξιδιωτική λογοτεχνία
Ο γύρος της Αφρικής με το φορτηγό “Athen Progress” (2022), Φιλύρα

Ο γύρος της Αφρικής με το φορτηγό “Athen Progress” – Σωτήρης Βλάχος

Ο γύρος της Αφρικής


Τον Σεπτέμβριο του 1975 ο συγγραφέας μπαρκάρισε ως δόκιμος αξιωματικός σε ένα φορτηγό πλοίο με διάφορα φορτία, με προορισμό τη Χοντέιντα της Υεμένης και την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.
Το ταξίδι, που μαζί με την επιστροφή κράτησε έξι μήνες, πραγματοποιήθηκε περιπλέοντας όλη την Αφρική, μια και η Διώρυγα του Σουέζ ήταν κλειστή.
Βασισμένος στο ημερολόγιο που κράτησε, ο συγγραφέας περιγράφει το ταξίδι, τη ζωή και τη δουλειά στο πλοίο και στα λιμάνια που επισκέφτηκε: Ντακάρ, Μομπάσα, Χοντέιντα, Τζέντα και Λουρέντσο Μάρκες −σημερινό Μαπούτο− στη Μοζαμβίκη.
Η ιδιαιτερότητα του έργου έγκειται στην περιγραφή ενός είδους ναυτικής ζωής που σχεδόν έχει εξαφανιστεί στις μέρες μας, μια και με τα κοντέινερ οι ναυτικοί δεν προλαβαίνουν πια να βγουν και να ζήσουν τα λιμάνια.
Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η περιγραφή της ναυτιλίας με τον εξάντα και την πυξίδα πριν από τη διάδοση των σύγχρονων ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

Ταξιδιωτική λογοτεχνία, Φιλύρα, 2022, 152 σελ.

Πηγές: Biblionet, Φιλύρα