Σπύρος A. Βρεττός

Ελληνες λογοτέχνες
O Σπύρος A. Βρεττός σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ.
Εργάσθηκε για δεκαπέντε χρόνια ως αρχιτέκτονας και µετά στράφηκε στον κινηµατογράφο. Στο University of Minnesota έλαβε ένα Master’s degree µε θέµα τη σχέση της Αρχιτεκτονικής µε τον κινηµατογράφο. Κατόπιν σπούδασε αποκλειστικά κινηµατογράφο και έλαβε ένα δεύτερο Master’s degree από το ΝΥU. Γύρισε πολλές ταινίες µικρού µήκους και τρεις µεγάλου µήκους. Δίδαξε κινηµατογράφο σε πανεπιστήµιο στη Νέα Υόρκη και σε σχολές τριτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης στην Αθήνα. Οι περισσότερες από τις ταινίες του συµµετείχαν επίσηµα σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ κινηµατογράφου, όπου και έλαβε αρκετές διακρίσεις και βραβεία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο NYU, µεταξύ των ταινιών µικρού µήκους γύρισε και την ταινία µε τίτλο “Long distance”. Ήταν µια ροµαντική ιστορία ενός αγοριού 12 ετών, που λατρεύει τα διαστηµικά ταξίδια. Η ταινία αυτή έλαβε το χρυσό βραβείο της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ του Χιούστον, στο Τέξας.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ταξίδι στο άλλο διάστημα (2020), Εκδόσεις Πηγή

Ταξίδι στο άλλο διάστημα – Σπύρος Βρεττός
Εκεί, στο Πέραµα, κοντά στα πλοία που περιµένουν να ξεκινήσουν τα νέα τους ταξίδια, µεγαλώνει ο Αλέκος, ένα εντεκάχρονο παιδί µε ζωηρή φαντασία. Μέσα στην ψυχη του, καλλιεργεί τα πιο φιλόδοξα όνειρα. Η µατιά του δεν περιορίζεται στα στενά όρια της αγαπηµένης του γειτονιάς. Ταξιδεύει πάνω στα πλοία που βλέπει καθηµερινά αγκυροβοληµένα κοντά του. Καθώς εµπνέεται από την ταξιδιάρικη φύση τους, εκτοξεύεται ψηλά στον ουρανό και αιωρείται στο αχανές διάστηµα. Έτσι ταξιδεύει συχνά στ’ αστέρια και στους γαλαξίες, που είναι το µεγάλο του πάθος…

Κανείς σχεδόν δεν τον παίρνει στα σοβαρά, ο ίδιος όµως είναι αποφασισµένος να ταξιδέψει και µε πλοία και µε διαστηµόπλοια – όχι µόνο για τη χαρά του ταξιδιού ή για την περιπέτεια ή για την εξερεύνηση, αλλά για ένα σηµαντικότερο σκοπό. Νιώθει την έντονη ανάγκη να στείλει ένα µήνυµα σε περισσότερο προηγµένους και σοφούς εξωγήινους πολιτισµούς, που να τους ζητάει να τον βοηθήσουν να αντιµετωπίσει όλες τις αδικίες που αφθονούν απ’ άκρη σ’ άκρη στον πλανήτη µας. Πιστεύει κι ελπίζει ότι µε τον τρόπο αυτό θα βρει όλες τις απαντήσεις για τις κατάλληλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να αρχίσουµε να ζούµε σ’ έναν καλύτερο κόσµο εδώ στη Γη.

Θα καταφέρει να πραγµατοποιήσει τον φιλόδοξο στόχο του; Θα φτάσει στο πολυπόθητο “άλλο διάστηµα”; Αυτό είναι κάτι που θα διαπιστώσετε στις σελίδες του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας, κρατώντας αµείωτο το ενδιαφέρον σας ως την τελευταία γραµµή.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πηγή, 2020, 248 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή