Σπύρος Μπούσιας

Σπύρος Μπούσιας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Σπύρος Μπούσιας γεννήθηκε στη Γερμανία και κατάγεται από τη Χίο.
Ζει και εργάζεται στον Πειραιά. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές σπουδές του. Έχει γράψει μελέτες και επιστημονικά άρθρα, που δημοσιεύτηκαν σε ιατρικά περιοδικά της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Επίσης, έχει αρθρογραφήσει κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά του ελληνικού τύπου. Διακρίθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος «Ημερολόγια Καραντίνας» (Ιανός 2020) με το διήγημά του «Μια κάποια λύσις». Από τις εκδόσεις Τόπος κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του “Άρωμα από ρίγανη” (Τόπος 2022).
Μυθιστορήματα
Άρωμα από ρίγανη (2022), Τόπος

Άρωμα από ρίγανη – Σπύρος Μπούσιας

Άρωμα από


Ο Θεόφιλος Αλετράς έχει πάθος με τα γράμματα. Όμως ο πατέρας του και η θεοσεβούμενη μητέρα του έχουν άλλα σχέδια, κι έτσι αναγκάζεται να αναλάβει στα δεκαπέντε του τη Μαντζουράνα, το οικογενειακό μαγαζί με τα βότανα.

Μετά τον μυστηριώδη θάνατο του πατέρα του, στη ζωή του εισβάλλει η πληθωρική Πανωραία, την οποία και παντρεύεται. Η τελευταία επιβιώνει από την εχθρότητα της πεθεράς της, αλλά την αγάπη της στον Θεόφιλο σταδιακά υποκαθιστά μια μανιώδης στροφή στη θρησκεία. Υπό την επήρειά της η Πανωραία, και με τη σιωπηλή συναίνεση του άντρα της, αρχίζει να συμπεριφέρεται παράξενα. Παράλληλα ο Θεόφιλος αφοσιώνεται στον μεγάλο του γιο Αδάμ. Τον ωθεί να μορφωθεί, κατά το στερεότυπο των γονέων που θέλουν για τα παιδιά τους ό,τι στέρησε η ζωή από τους ίδιους. Ώσπου μια μέρα ο Αδάμ καλείται να μεταβεί στο εμπόλεμο Αφγανιστάν…

Το Άρωμα από ρίγανη είναι ένα μυθιστόρημα μαγικού ρεαλισμού αλλά και ανελέητης σάτιρας. Μια πυκνή ιστορία, στην οποία ανάμεσα σε αλλόκοτες εξαφανίσεις, πτώματα που φτύνουν κουμπιά, φλόγες που γλείφουν σακιά με βότανα και αθώες υπάρξεις που μεταμορφώνονται σε σαρκοβόρα κτήνη ένας πατέρας και ο γιος του αγωνίζονται να συλλάβουν το νόημα της ζωής σ’ έναν κόσμο όπου αυτό διαφεύγει διαρκώς και το μόνο που απομένει τελικά είναι ένα απαλό, σχεδόν ανεπαίσθητο άρωμα από ρίγανη και ξερά σύκα.

Μυθιστόρημα, Τόπος, 2022, 272 σελ.

Πηγές: Biblionet, Τόπος