Σταματία Καραγεωργίου-Πάπιστα

Σταματία Καραγεωργίου-Πάπιστα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Σταματία Καραγεωργίου-Πάπιστα, γεννήθηκε στην Έδεσσα και μεγάλωσε στην ακριτική Φλώρινα.
Σπούδασε οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου ζει μόνιμα, παντρεμένη με τον γιατρό Παντελή Πάπιστα. Εργάστηκε σε Τράπεζα φθάνοντας μέχρι τη θέση της Διευθύντριας. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.) και μιλά πέντε γλώσσες. Είναι συγγραφέας μυθιστορημάτων με μια εμφανή αγάπη στις ιστορικές συνθήκες που πλαισιώνουν τους ήρωές της. Έχει δημοσιεύσει ως τώρα τα πιο κάτω έργα:
1. «Για τους καρπούς της ακακίας», μυθιστόρημα, εκδ. Χριστιανική Ελπίς, έχει κάνει 2 εκδόσεις ως τώρα
2. «Ο ξύλινος σταυρός», ιστορικό μυθιστόρημα, εκδ. Ορθόδοξος Κυψέλη με 3 μέχρι στιγμής εκδόσεις
3. «ΚΟΝΙΤΣΑ, στα αγιασμένα αχνάρια του Αγίου Παϊσίου», βιογραφία έκδοσης Δήμου Κόνιτσας, που έχει μεταφραστεί και στα ρωσικά.
4. Το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Dönüş» έχει ως θέμα την κρίση ταυτότητας στη σύγχρονη Τουρκία.
Επίσης, έχει συγγράψει το ιστορικό της -χιλίων χρόνων ζωής- Ιεράς Μονής Σταγιάδων και έχει επιμεληθεί τη λογοτεχνική απόδοση της μετάφρασης στα ελληνικά του μυθιστορήματος του Henri Guenot (Ανρί Γκενό) με τίτλο «FELYNIS» (Φελίνις).
Το διήγημά της με τίτλο «Με άσπρη κιμωλία», όπως και η μεταφορά του στο ομώνυμο θεατρικό, βραβεύθηκαν το 2017 από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ.) στα πλαίσια του 8ου Παγκόσμιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού. Ενώ πολλά άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά.
Πηγή: kefalosperiodiko.gr
Μυθιστορήματα
Για τους καρπούς της ακακίας (2015), Χριστιανική Ελπίς
Ο ξύλινος σταυρός (2015), Ορθόδοξος Κυψέλη
Dönüş (2021), Εκδόσεις Έαρ

Βιογραφίες
ΚΟΝΙΤΣΑ. Στα αγιασμένα αχνάρια του Αγ. Παισίου (2017), Δήμος Κόνιτσας

Dönüş – Σταματία Καραγεωργίου-Πάπιστα

DönüşΙστορικό μυθιστόρημα


«Dönüş» σημαίνει «επιστροφή». Επιστροφή στην αλήθεια· την ιστορική, την προσωπική, την πνευματική.
Με όχημα τα ντοκουμέντα της ίδιας της Τουρκίας και των συμμάχων της, η επιβεβλημένη ιστορική «πραγματικότητα» κατακρημνίζεται. Γενοκτονίες και διωγμοί την έχουν σημαδέψει βαθιά. Το «χτίσιμο» της νέας ταυτότητας αποδεικνύεται πολύ αιματηρό. Η ανατροπή της ιστορικής γνώσης δεν είναι η μόνη που καλούνται να βιώσουν οι ήρωες. Έχει επιπτώσεις και στη δική τους πορεία. Το δίλημμα γίνεται ζωτική αναμέτρηση. Αν θα επιλέξουν να βαδίσουν τον δρόμο της επιστροφής. Κάποιοι το τόλμησαν. Κάποιοι άλλοι, όχι…
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα για την κρίση ταυτότητας στη σύγχρονη Τουρκία, που έχει τις ρίζες της στο αιματηρό ιστορικό παρελθόν. Αυτό που τα τελευταία 100 χρόνια επιμελώς κρύβεται «κάτω από το χαλί».

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Έαρ, 2021, 680 σελ.

Ο ξύλινος σταυρός – Σταματία Καραγεωργίου-Πάπιστα

Ο ξύλινοςΙστορικό μυθιστόρημα


Μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων, με πρωταγωνιστή έναν ξύλινο σταυρό, αργά-αργά ξεδιπλώνεται ένα άγνωστο σχεδόν κομμάτι της Ιστορίας. Η τρισχιλιόχρονη διαδρομή της Βορείου Ηπείρου, που λιμνάζει μπερδεμένη στα γρανάζια των διπλωματικών σκοπιμοτήτων και της πολιτικής, παραμένοντας ατελείωτη. Ίσως γι’ αυτό και η διήγηση αυτού του βιβλίου μοιάζει να μην έχει τέλος, αφήνοντας στον αναγνώστη ένα ζωντανό δίλημμα και μαζί, την ευθύνη της προσωπικής του επιλογής. Αν οι ήρωες θα δικαιωθούν ή θα παραμείνουν θλιβερά ξεχασμένοι. Ο καθένας ας αποφασίσει για το τέλος που θα ‘θελε να δώσει, όχι τόσο στο βιβλίο, όσο στην ίδια την Ιστορία…

Μυθιστόρημα, Ορθόδοξος Κυψέλη, 2015, 744 σελ.

Για τους καρπούς της ακακίας – Σταματία Καραγεωργίου-Πάπιστα

Για τους


Η ιστορία της Ευγενίας δεν είναι ένα κουβάρι που ξετυλίγεται σιγά-σιγά. Είναι ένα παζλ, όπου τα κομμάτια συναρμολογούνται με σειρά μπορεί να φαίνεται τυχαία.

Με φόντο τα χρόνια της Κατοχής, του Εμφυλίου, καθώς και της μεταπολεμικής Ελλάδας, η ιστορία της φτάνει πιο κοντά μας, γίνεται πιό δική μας. Η ευωδία από τις ακακίες της αγγίζει τόσο τους απογόνους της, στα τέλη του 20ου αιώνα, όσο και την ψυχή του καθενός μας.

Μυθιστόρημα, Χριστιανική Ελπίς, 2015, 500 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Έαρ, Ορθόδοξος Κυψέλη

Please wait...