Σταμάτης Μ. Καμπάνης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Σταμάτης Μ. Καμπάνης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόγονος της ομώνυμης οικογένειας που πρωταγωνιστεί στο ιστορικό του μυθιστόρημα “Γυρισμός στην Άνδρο”.
Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έγινε διδάκτορας Φυσικοχημείας στον Καναδά, όπου έζησε εικοσιπέντε χρόνια ασκώντας το επάγγελμά του στη χημική βιομηχανία.
Στην Ελλάδα διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων.
Δημοσίευσε πληθώρα επιστημονικών εργασιών κι ευρεσιτεχνιών, αλλά τελικά το πάθος του για την ιστορία τον παρότρυνε στη συγγραφή αυτού του μυθιστορήματος.

Γυρισμός στην Άνδρο – Σταμάτης Μ. Καμπάνης

1674-1738: Ιστορικό μυθιστόρημα
Ένα μυθιστόρημα που εξελίσσεται μέσα σε ιστορικό περίβλημα. Οι ήρωες αφηγούνται και σχολιάζουν τα πραγματικά ιστορικά δρώμενα της εποχής τους, χτίζοντας έτσι μια ιστορική ανασκόπηση της περιόδου 1674-1738 στην περιοχή της Μεσογείου.
Πριν τριακόσια και πλέον χρόνια στο Αιγαίο, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, διαδραματίζονται συνταρακτικά γεγονότα, στα οποία εμπλέκονται κάποιοι πρόγονοί μου στην Άνδρο. Η εμπλοκή τους αυτή βασίζεται σε υποθέσεις και διηγήσεις μελών της οικογένειάς μου, που μπορεί να είναι αλήθεια, μπορεί και όχι… Δύο εντοιχισμένες πλάκες, ένας πύργος που δεν μας ανήκει πια, κάποιες προφορικές παραδόσεις, μερικές ιστορικές ενδείξεις -όχι αρκετές-, ένα όνομα που γίνεται η λυδία λίθος για τη διερεύνηση της προέλευσής μας, και μια σχεδόν μεταφυσική βεβαιότητα ότι δεν επινόησα αλλά οραματίστηκα πραγματικά γεγονότα του παρελθόντος, είναι τα στοιχεία πάνω στα οποία υφάνθηκε -με πλεονάζουσα φαντασία- το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα.

Ιστορικό μυθιστόρημα, Τυπωθήτω, 2006, 492 σελ.

Ο τροβαδούρος – Σταμάτης Μ. Καμπάνης

Κάποτε στον 12ο αιώνα και στις αρχές του 13ου αιώνα η Νότια Γαλλία, η Οκσιτάνια, ήταν αμέριμνη, χαρούμενη, ελεύθερη και ανεξίθρησκη και αντηχούσε με μουσική και ερωτικά τραγούδια των τροβαδούρων. Όμως αργότερα, τον 13ο αιώνα οι Σταυροφόροι από τον Βορρά κατέστρεψαν την όμορφη αυτή χώρα, την ελευθερία και τον τρόπο ζωής της.
Ο Πεϊρέ Καρντινάλ, ο τροβαδούρος, και η Εσκλαμόντ, η αιρετική Καθάρα στο μάτι του κυκλώνα του θρησκευτικού πολέμου.
Κατά διαστήματα ήταν μαζί σαν εραστές και άλλοτε χωρισμένοι από τα δεινά του πολέμου και των διωγμών να περιφέρονται μεταξύ Τουλούζης και Βερόνας.
Η Εσκλαμόντ ταλαντευόταν μεταξύ αισθησιασμού και πνευματικής αγνότητας μέχρι που τελικά αντιμετώπισε την πιο ακραία δοκιμασία.
Ο Πεϊρέ Καρντινάλ διανύοντας τη μακρά ζωή του έμαθε να κατανοεί τις αντιφάσεις του Καλού και του Κακού και τελικά μπόρεσε να βρει γαλήνη.

Μυθιστόρημα, Οδός Πανός, 2017, 372 σελ.

Μυθιστορήματα
Γυρισμός στην Άνδρο (2006), Τυπωθήτω
Ο τροβαδούρος (2017), Οδός Πανός

Συλλογικά έργα
Η Άνδρος μέσα στον χρόνο (2012), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

Πηγές: Biblionet, Οδός Πανός, Τυπωθήτω