Σταμάτης Μαλέλης

Σταμάτης Μαλέλης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Σταμάτης Μαλέλης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Σπούδασε στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και την Ανωτέρα Σχολή Στελεχών Επιχειρήσεων. Το 1991 μετεκπαιδεύτηκε στο CNN, στην Ατλάντα (Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής) με υποτροφία του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1. Επίσης, έχει σπουδάσει “Ελληνικό Πολιτισμό” στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.).
Μεταξύ 1977 και 1982 εργάστηκε ως κλητήρας και δημοσιογράφος στην εφημερίδα Καθημερινή. Μεταξύ 1982 και 1988 εργάστηκε ως Αρχισυντάκτης στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ). Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο ελεύθερο ρεπορτάζ στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Μεταξύ 1988 και 1991 ήταν Διευθυντής Σύνταξης στον ραδιοφωνικό και τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Μεταξύ 1991 και 1993 υπήρξε Διευθυντής Σύνταξης στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Μεταξύ 1993 και 2002 εργάστηκε ως Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων, Ενημέρωσης και Ενημερωτικών Εκπομπών στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΪ και ALPHA. Από το 2002 έως το καλοκαίρι του 2013 υπήρξε Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Από το 2013 έως το 2018 εργάστηκε ως Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ομίλου ΣΚΑΪ.
Το 2009 ίδρυσε τη New Media Studies, την πρώτη σχολή Δημοσιογραφίας για την Τηλεόραση και τα Digital Media. Επίσης είναι ο εμπνευστής της πρώτης ολοκληρωμένης πλατφόρμας επικοινωνίας για την κατάθλιψη (kontasou.com), καθώς και του “Ψυχολογικού Συμβουλευτικού Αθηνών”.
Άρθρα του συχνά δημοσιεύονται στο Πρώτο Θέμα και σε άλλες εφημερίδες και portals.
Αφηγήσεις-Μαρτυρίες
Στιγμές τηλεόρασης (2010), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Το τέρας κι εγώ (2012), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Στη σκιά του Μαύρου Ήλιου (2014), Μίνωας
Το τέρας κι εγώ (2015), Μίνωας
Το τέρας κι εγώ (2019), Μίνωας
Το τέρας κι εγώ (2021), Το Βήμα / Alter – Ego ΜΜΕ Α.Ε.

Το τέρας κι εγώ – Σταμάτης Μαλέλης

Το τέρας κι εγώΝίκησε την κατάθλιψη. Δεν είσαι μόνος σου


Αναπαραγωγή του βιβλίου: «Το τέρας κι εγώ», Εκδόσεις Μίνωας 2015. Διανεμήθηκε μαζί με την εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”

Αφηγήσεις, Κατάθλιψη, Το Βήμα/Alter – Ego ΜΜΕ Α.Ε., 2021, 256 σελ.

Το τέρας κι εγώ – Σταμάτης Μαλέλης

Το τέρας κι εγώ


Ήταν, νομίζω, άνοιξη του 2007, λίγο πριν τελειώσει η τηλεοπτική σεζόν, όταν μου ζητήθηκε μια συνέντευξη από έναν τηλεοπτικό σταθμό, για να κάνω τον γνωστό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Προς το τέλος της, η παρουσιάστρια άρχισε να πλέκει το εγκώμιό μου, καταλήγοντας: “Πρέπει να αισθάνεστε ευτυχισμένος”.

Η αυθόρμητη απάντησή μου μάλλον τη σόκαρε.

“Όχι, αγαπητή μου, δεν αισθάνομαι ευτυχισμένος. Ποτέ δεν ήμουν! Μια ζωή οι φίλοι μου με ρωτούσαν τι έχω, γιατί με έβλεπαν λυπημένο. Όταν όλοι οι άνθρωποι νόμιζαν ότι απολάμβανα τη μεγάλη μου επιτυχία, εγώ πάλευα από το πρωί μέχρι το βράδυ με το “τέρας” της κατάθλιψης”.

Το επιτυχημένο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Σταμάτη Μαλέλη, που αφηγείται την ιστορία της σχέσης του με την κατάθλιψη, επανακυκλοφορεί σε αναθεωρημένη και ανανεωμένη έκδοση. Πώς είναι να τα έχεις όλα και να μην έχεις τίποτα; Ένα βιβλίο που βοήθησε χιλιάδες ανθρώπους και άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη στην Ελλάδα.

Νικιέται, όμως, η κατάθλιψη; Ο Σταμάτης Μαλέλης μάς αποδεικνύει ότι το “τέρας” αντιμετωπίζεται. Διαβάστε στη Σκιά του Μαύρου Ήλιου, στο επόμενο βιβλίο του συγγραφέα, πώς η ζωή αλλάζει όταν βρίσκουμε τη ζωή που ψάχνουμε…

Ανανεωμένη και αναθεωρημένη έκδοση. Επανέκδοση: “Εκδοτικός Οίκος Α.Α. Λιβάνη”, 2012

Αφηγήσεις, Κατάθλιψη, Μίνωας, 2019, 256 σελ.

Το τέρας κι εγώ – Σταμάτης Μαλέλης

Το τέρας κι εγώ


Ήταν, νομίζω, άνοιξη του 2007, λίγο πριν τελειώσει η τηλεοπτική σεζόν, όταν μου ζητήθηκε μια συνέντευξη από έναν τηλεοπτικό σταθμό, για να κάνω τον γνωστό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Προς το τέλος της, η παρουσιάστρια άρχισε να πλέκει το εγκώμιό μου, καταλήγοντας: «Πρέπει να αισθάνεστε ευτυχισμένος».
Η αυθόρμητη απάντησή μου μάλλον τη σόκαρε.
«Όχι, αγαπητή μου, δεν αισθάνομαι ευτυχισμένος.
Ποτέ δεν ήμουν!
Μια ζωή οι φίλοι μου με ρωτούσαν τι έχω, γιατί με έβλεπαν λυπημένο.
Όταν όλοι οι άνθρωποι νόμιζαν ότι απολάμβανα τη μεγάλη μου επιτυχία, εγώ πάλευα από το πρωί μέχρι το βράδυ με το “τέρας” της κατάθλιψης».
Το επιτυχημένο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Σταμάτη Μαλέλη, που αφηγείται την ιστορία της σχέσης του με την κατάθλιψη, επανακυκλοφορεί σε αναθεωρημένη και ανανεωμένη έκδοση.
Πώς είναι να τα έχεις όλα και να μην έχεις τίποτα;
Ένα βιβλίο που βοήθησε χιλιάδες ανθρώπους και άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη στην Ελλάδα.
Νικιέται, όμως, η κατάθλιψη;
Ο Σταμάτης Μαλέλης μάς αποδεικνύει ότι το «τέρας» αντιμετωπίζεται.
Διαβάστε στη Σκιά του Μαύρου Ήλιου, στο επόμενο βιβλίο του συγγραφέα, πώς η ζωή αλλάζει όταν βρίσκουμε τη ζωή που ψάχνουμε…

Ανανεωμένη και αναθεωρημένη έκδοση. Επανέκδοση: “Εκδοτικός Οίκος Α.Α. Λιβάνη”, 2012

Αφηγήσεις, Κατάθλιψη, Μίνωας, 2015, 256 σελ.

Στη σκιά του Μαύρου Ήλιου – Σταμάτης Μαλέλης

Στη σκιά του Μαύρου


Το τέρας νικιέται;
Είναι η κατάθλιψη γένους θηλυκού;

Τη γνώρισα σε μια ημερίδα με θέμα την κατάθλιψη. Όταν τελειώσαμε, με πλησίασε για να μου μιλήσει.
“Ρίτα Αλεξίου” μου συστήθηκε, κι εγώ ένιωσα αμέσως το ανεξήγητο συναίσθημα που υμνούν οι ποιητές και καταριούνται οι ιεροεξεταστές. “Έχω συνεχώς κρίσεις πανικού” μου είπε και κοίταξε γύρω της.
Ήταν όμορφη ή, τουλάχιστον, έτσι μου φάνηκε.
“Αυτό νιώθατε κι εσείς;” με ρώτησε.
“Ναι” της απάντησα. “Πόσα χρόνια;”
“Από τότε που υπάρχω”.
“Θέλεις να βρεθούμε;”
“Ναι” μου έγνεψε.
Και μου άλλαξε τη ζωή.

Μπορεί μια επιτυχημένη γυναίκα να έχει κατάθλιψη; Πώς τη βιώνει; Το καθημερινό ταγκό με τον θάνατο υποχωρεί; Ο Μαύρος Ήλιος χλωμιάζει μπροστά στην ελπίδα της ανατολής;

Μέσα από τη ζωή της Ρίτας, παρακολουθούμε βήμα βήμα μια γυναίκα να πορεύεται στη σκιά του Μαύρου Ήλιου αναζητώντας τη λύτρωση…

Αφηγήσεις, Κατάθλιψη, Μίνωας, 2014, 216 σελ.

Το τέρας κι εγώ – Σταμάτης Μαλέλης

Το τέρας κι εγώΚατάθλιψη: Το λυκόφως και το λυκαυγές


Ήταν, νομίζω, άνοιξη του 2007, λίγο πριν τελειώσει η τηλεοπτική σεζόν, όταν μου ζητήθηκε μια συνέντευξη από έναν τηλεοπτικό σταθμό για να κάνω το γνωστό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Η παρουσιάστρια, συμπαθέστατη, που δούλευε σε ανταγωνιστικό κανάλι, με πήγε πολύ μαλακά με τις γνωστές ερωτήσεις. Προς το τέλος της συνέντευξης, η παρουσιάστρια άρχισε να πλέκει το εγκώμιό μου.

“Δημιουργήσατε τα παράθυρα, διευθύνατε όλα τα μεγάλα κανάλια και τώρα κάνετε άλλη μια επιτυχία στο STAR. Δημιουργήσατε ένα νεανικό lifestyle πρόγραμμα, το οποίο θεωρείται επιτυχημένο. Άρα, πρέπει να αισθάνεστε ευτυχισμένος”. Η αυθόρμητη απάντησή μου πρέπει να τη σόκαρε.

“Όχι, αγαπητή μου, δεν αισθάνομαι ευτυχισμένος”.

Το κορίτσι σώπασε κι εγώ συνέχισα:

“Ποτέ δεν ήμουν ευτυχισμένος! Μια ζωή οι φίλοι μου με ρωτούσαν τι έχω. Κι εγώ ήμουν λυπημένος. Κι όταν εσύ μου λες για τη μεγάλη επιτυχία του ΣΚΑΪ και τα παράθυρα, θέλω να σου πω ότι τότε έπασχα από βαθιά κατάθλιψη. Όταν όλοι οι άνθρωποι νόμιζαν ότι απολάμβανα τη μεγάλη μου επιτυχία, εγώ ήμουν άτομο με ειδικές ανάγκες που δεν μπορούσα να βγω ούτε από το σπίτι μου. Και πάλευα από το πρωί μέχρι το βράδυ με το τέρας της κατάθλιψης”.

Αφηγήσεις, Κατάθλιψη, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2012, 235 σελ.

Στιγμές τηλεόρασης – Σταμάτης Μαλέλης

Στιγμές τηλεόρασης


Η υπόθεση Σορίν Ματέι, ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, η αμερικανική επίθεση στον Περσικό, ο Παπανδρέου στο Ωνάσειο, ο θάνατος της Αλίκης, η εξέγερση στις φυλακές του Κορυδαλλού και ο θάνατος του Μάικλ Τζάκσον αποτελούν ορισμένες από τις στιγμές της τηλεόρασης.

Ο Σταμάτης Μαλέλης εξηγεί πώς καλύφθηκαν μεγάλα γεγονότα που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Και ταυτόχρονα εξηγεί στο νέο δημοσιογράφο πώς να κάνει καλύτερα τη δουλειά του.

Ένα βιβλίο με συμβουλές και γεγονότα!

“Αποφάσισα να γράψω ένα εγχειρίδιο για τους νέους που θέλουν να γίνουν δηµοσιογράφοι στην τηλεόραση, παραθέτοντας και ορισµένες καινοτοµίες που επιχείρησα. Το έναυσµα µου το έδωσε και η δηµιουργία της σχολής µου, της πρώτης σχολής τηλεόρασης στην Ελλάδα, που ήταν για µένα ένα όνειρο ζωής. Ήθελα να µεταδώσω αυτά που έµαθα όλα αυτά τα χρόνια δουλεύοντας στα κοντρόλ των δελτίων και των εκποµπών, χάνοντας τα ηλιοβασιλέµατα”.

Δημοσιογραφία, Τηλεόραση, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2010, 157 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μίνωας, Το Βήμα/Alter-Ego ΜΜΕ Α.Ε., Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη