Στάθης Β. Βλαχάκος

Ο Στάθης Βλαχάκος γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στην Ιατροχειρουργική Σχολή του Μιλάνου. Ειδικεύτηκε στην Ακτινοδιαγνωστική και σήμερα εργάζεται ως Διευθυντής του Ακτινοδιαγνωστικού τομέα του ΚΗΝ “Ν. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ” – Νοσοκομείου ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ.
Είναι εραστής οποιασδήποτε μορφής Τέχνης, με σπουδές στην ζωγραφική και αγιογραφία.
Έργα του έχουν εκτεθεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
Παράλληλα ασχολείται με τη μουσική σύνθεση τραγουδιών, μουσικών θεμάτων για ντοκιμαντέρ και κινηματογράφο.
Αρθρογραφεί σε διάφορα έντυπα -περιοδικό και ημερήσιο τύπο- ενώ υπήρξε επίσημος συνεργάτης-ανταποκριτής του μουσικού περιοδικού ΤΑR στην Ιταλία.
Συγγράφει βιβλία και θεατρικά.

Μικρές ιστορίες
Τα παιδιά διαβάζουν στους μεγάλους
14 παραμυθένιες μικρές ιστορίες, που βασικό σκοπό έχουν να κεντρίσουν την φαντασία του παιδιού, να συμμετάσχει στην δημιουργία νέας ιστορίας, με νέα πλοκή με παρεμβάσεις στο σενάριο, και γιατί όχι σε μια πιθανή αλλαγή των ρόλων των πρωταγωνιστών. Τα παιδιά επεξεργάζονται τις αφηγήσεις των μεγάλων, τις ιστορίες, τα παραμύθια με τρόπο ευφάνταστο και μέσα από την επεξεργασία στο μυαλό τους, τις επανασυνδέουν συχνά διαφορετικά με ερμηνείες που εκπλήσσουν. Μόνο από τον τίτλο, το παιδί ήδη δημιουργεί στην φαντασία του, τι πρόκειται να διαβάσει. Δεν το ενδιαφέρει αν τελικά η δική του ιστορία είναι συναφής με αυτήν που μόλις διάβασε.
– Ο βαλσαμωμένος βασιλιάς
– Το σακίδιο
– Ο χοντρός βάτραχος
– Όταν πέφταν τα αστέρια
– Το καλαθάκι και η αλεπού
– Το χάρτινο βαρκάκι
– Φανταχτερά κοστούμια
– Ο μικρός ζωγράφος Εdoardo
– Οι φωνές των ζώων
– Οι μεταξοσκώληκες
– Ο πιστός μου φίλος Μάριος
– 5, 4, 3, 2, 1, … Εκτόξευση
– Lucky Bloom και Hector
– Τα κάστρα
Μόνο από τους τίτλους, μπορεί το παιδί να ξεκινήσει την δική του ιστορία, δηλαδή αυτό μπορεί να είναι η αρχή για ένα πνευματικό δημιουργικό παιχνίδι.
94 σελ.

Ευτυχώς γύρισα και σήμερα
Ο χωρισμός ψυχής και σώματος -όπως και τα ταξίδια στον χωροχρόνο, όπως και η αθανασία- είναι ένα από τα Ιερά Δισκοπότηρα στα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας. Μια ψυχή απαλλαγμένη από τους περιορισμούς και την αναπόφευκτη φθορά του σώματος, ελεύθερη να ταξιδεύει όπου επιθυμεί και να επιστρέφει στο σώμα κατά το δοκούν, είναι και το όνειρο ζωής του κεντρικού ήρωα στην απολαυστική ιστορία του Στάθη Βλαχάκου. Σε ένα ντελίριο δημιουργικότητας, όπου ο οίστρος θα φλερτάρει συχνά με την παράνοια, το όνειρο ζωής θα γίνει πραγματικότητα, προτού επέμβει η άλλη πραγματικότητα -η καθημερινή, η κοντόθωρη, η δική μας- για να το συνθλίψει. Ο Βλαχάκος αφηγείται με γερές δόσεις χιούμορ, άλλοτε ανάλαφρου και άλλοτε κατάμαυρου, από το οποίο δεν απουσιάζει μια υποδόρια μελαγχολία γύρω από το αχαλίνωτο πνεύμα, μα και τους φραγμούς που ορθώνονται στο διάβα του. Μια πεσιμιστική παραβολή; Όχι. Το ευγενικό μειδίαμα του ανθρώπου που γνωρίζει ότι στο τέλος θα ηττηθεί, αλλά και ότι είναι καταδικασμένος να πολεμήσει.
Πέτρος Τατσόπουλος, Συγγραφέας

Μια τεχνολογική μηχανή γίνεται γέφυρα ανάμεσα στην δίψα για την ζωή και την ψυχική επιθυμία να αποδράσει κανείς στο Όνειρο. Η προσπάθεια για μικρές αναχωρήσεις της ψυχής από το σώμα, οδηγούν σε ονειρικά ταξίδια εναλλαγής ρόλων και συναισθημάτων, με απώτερο σκοπό την κατάκτηση των βαθύτερων εσωτερικών επιθυμιών.
Γιώτα Παππά, Εκπαιδευτικός – Δημοσιογράφος

Όταν μου ζητήθηκε να ζωγραφίσω το εξώφυλλο αυτού του βιβλίου, για να βοηθηθώ, άρχισα να το διαβάζω. Στην πραγματικότητα νόμιζα πως διάβαζα σενάριο ταινίας. Μιας έξυπνης, μαύρης κωμωδίας που κατέληξε σε ένα πολύ πρωτότυπο βιβλίο με απροσδόκητο τέλος. Δεν ήξερα τι θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον, εξώφυλλο βιβλίου ή αφίσα κινηματογραφικής ταινίας.
Mοmα Stojanovic, Ζωγράφος – Εικονογράφος
252 σελ.

Μυθιστορήματα
Ευτυχώς γύρισα και σήμερα (2018), Οσελότος

Παιδική λογοτεχνία
Μικρές ιστορίες (2017), Οσελότος

Πηγές: BiblioNet, Οσελότος

Επισκέψεις: 21