Σταυριανή Στεφάνου

Ελληνες λογοτέχνες


Ένα κομμάτι ουρανού
Δημουλίδου Χρύσα, Παπάκου Βάσω, Πιπεράκης Μανώλης, Ρεπαπή Τούλα, Φώτης Σιμάτος, Χρήστος Φακίνος, Νόμπελη-Φαραζή Έλσα, Σταυριανή Στεφάνου
«Κατά τη μυθολογία, ο Ίκαρος ένιωθε συναρπαστικά καθώς πετούσε. Κι αν δεν είχε κάνει το ατόπημα να ανέβει ψηλότερα, σίγουρα η πτήση του θα είχε μεγαλύτερη διάρκεια. Γεγονός πάντως είναι πως πρόλαβε να κληροδοτήσει την αγάπη του για την πτήση στην ανθρώπινη ψυχή.
»Για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι λίγες οι φορές που προσπάθησα να αναλύσω αυτό το συναρπαστικό αίσθημα που νιώθαμε όλοι μας ως εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπορία, κατά την εκτέλεση των πτήσεων, έστω και με τα δανεικά φτερά ενός υπερσύγχρονου jet. Όμως σχεδόν πάντα κατέληγα στο ίδιο συμπέρασμα. Στη μεγάλη αγάπη μας για το αεροπλάνο που μας ταξίδευε και στην αδελφική σχέση που είχαμε αναπτύξει μεταξύ μας, σαν μέλη της οικογένειας της Ολυμπιακής Αεροπορίας στην οποία ανήκαμε, κάτι για το οποίο νιώθαμε υπερήφανοι».
Από τον Πρόλογο της Σταυρούλας Στεφάνου

Η αλήθεια που δε γνώριζα
Σε μια ορειβατική αποστολή στα Ιμαλάια για την κατάκτηση του Έβερεστ συμμετέχει και ο Κώστας. Στην προσπάθειά του να περάσει από έναν παγωμένο καταρράκτη, τραυματίζεται και μεταφέρεται σε ένα κοντινό βουδιστικό μοναστήρι. Εκεί, στην απόκοσμη περιοχή των Ιμαλαΐων, θα συναπαντηθεί με το μεγαλύτερο έρωτα της ζωής του, την Τουόλμα, μια μυστηριώδη πανέμορφη Νεπαλέζα, της οποίας η απόκρυφη ζωή θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη διακοπή της σχέσης τους. Το μυστικό παραμένει καλά κρυμμένο, ώσπου στα χρόνια της ωριμότητας η επίσκεψη στην Ελλάδα της γοητευτικής Κινζόμ θα το φωτίσει με άπλετο φως. Η αλήθεια συγκλονίζει, αλλά και οδηγεί στη λύτρωση.

Όταν ο Θεός έπλασε την Εύα
Η τυχαιότητα μας προκαλεί κι εμείς ή ακολουθούμε την πρόκληση, παίρνοντας το ρίσκο, ή την προσπερνάμε, παραμένοντας αδρανείς στην ασφάλειά μας…
Το διαζύγιο της Άννας γίνεται η αφορμή για να συνειδητοποιήσει την αδυναμία της να αντλεί ερωτική απόλαυση στις σχέσεις της με το άλλο φύλο. Στην προσπάθειά της να βρει τι φταίει, θα έρθει αντιμέτωπη με όλες τις γυναικείες φιγούρες της οικογένειάς της – καθεμιά τους και μια όψη, ένα κύτταρο της Εύας, της πρώτης και αιώνιας γυναίκας.
Από την Πέργαμο και τη Σμύρνη ως τη Βηρυτό και την αμαρτωλή Τρούμπα του Πειραιά θα χρειαστεί να αναζητήσει τους κώδικες αυτών των χαρακτήρων και να τους ξεκλειδώσει, για να ελευθερωθεί από όλα εκείνα τα αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα που έχουν γραπωθεί μέσα της και της στερούν τη χαρά του σεξ.
Μοιάζει τόσο δύσκολο…
Άννα, τελικά πηγαίνεις εκεί όπου δεν θα ήθελες ποτέ να βρεθείς.
Σκέφτεσαι αυτό το οποίο δεν θα ήθελες ποτέ να περάσει από το μυαλό σου και οδηγείσαι στο τέλος σαν νερό ταχύρροο στο ρείθρο, όταν πάντα αποζητούσες να μείνει στάσιμη η αρχή. Υποτάσσεσαι –εξαναγκάζεσαι, ορθότερα… να δεχτείς τα αδιακρίβωτα δεδομένα της ζωής σου, όπως αυτά διαμορφώνονται από τις νέες εξελίξεις.
Ολόκληρη η ύπαρξή σου πάλλεται από την απέλπιδα προσπάθεια να διατηρήσεις τη συζυγική αγάπη. Όμως η πληγή διαπυήθηκε. Απελπισμένη τώρα επιταχύνεις το βήμα, με μοναδικό συνοδοιπόρο τον άφωνο πόνο σου.

Μυθιστορήματα
Το Χαμόγελο της ορχιδέας (2000)
Ο Ήλιος της σιωπής (2004)
Η Αλήθεια που δε γνώριζα (2010)
Όταν ο Θεός έπλασε την Εύα (2015)

Νουβέλες
Μηνύματα από το περιθώριο (1989)

Παιδική λογοτεχνία
Ο Λοράν στο Βασίλειο του Λευκού Μάγου (2013)

Συλλογικά έργα
Ένα Κομμάτι Ουρανού (2007)

Πηγές: BIBLIONET, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Εκδόσεις Διόπτρα

85 views.