Σταυριανή Στεφάνου

Σταυριανή Στεφάνου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Σταυριανή Στεφάνου γεννήθηκε στον Πειραιά και ζει στην Αθήνα.
Έχει δύο γιους, τον Γιάννη και τον Αλέξη. Εργάστηκε ως ιπτάµενη συνοδός στην Ολυµπιακή Αεροπορία, κατέχοντας και διοικητικές θέσεις ευθύνης.
Στη λογοτεχνία πρωτοεµφανίστηκε µε τη νουβέλα Μηνύµατα από το Περιθώριο (Εκδόσεις Λιβάνη, 1989). Ακολούθησαν τα µυθιστορήµατα Το Χαµόγελο της Ορχιδέας (Εκδόσεις Διόπτρα, 2000), Ο Ήλιος της Σιωπής (Εκδόσεις Διόπτρα, 2004), η συµµετοχή της στη συλλογή διηγηµάτων Ένα Κοµµάτι Ουρανού (Εκδόσεις Λιβάνη, 2007, προσφορά στον Σύλλογο «Φλόγα»), το µυθιστόρηµα Η Αλήθεια που δε Γνώριζα (Εκδόσεις Λιβάνη, 2010), το παραµύθι Ο Λοράν στο Βασίλειο του Λευκού Μάγου (2013, προσφορά στον Σύλλογο «Πίστη» και στα δηµοτικά σχολεία Δήµου Λυκόβρυσης – Πεύκης), το µυθιστόρηµα Όταν ο Θεός Έπλασε την Εύα (Εκδόσεις Λιβάνη, 2015). Επίσης, έχουν δηµοσιευτεί πολλά άρθρα της σε διάφορα περιοδικά. Το 2006 βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών στον Πανελλήνιο Διαγωνισµό Διηγήµατος για το διήγηµά της «Δεν Ήταν Γήλοφος, Ήταν Βουνό».
Με ενδιαφέρον για τα κοινά και τον πολιτισµό, έχει ασχοληθεί µε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Άθληµά της η ορειβασία και αγάπη της τα ταξίδια – θεωρεί ότι τα αµέτρητα που έχει κάνει σε όλο τον κόσµο είναι ένας πολύτιµος θησαυρός.
Σελίδα της στο Facebook Stavriani Stefanou (Σταυριανή Στεφάνου).
Μυθιστορήματα
Μηνύματα από το περιθώριο (1989), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Το Χαμόγελο της ορχιδέας (2000), Διόπτρα
Ο Ήλιος της σιωπής (2004), Διόπτρα
Η Αλήθεια που δε γνώριζα (2010), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Όταν ο Θεός έπλασε την Εύα (2015), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Το χρέος (2022), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Παιδική λογοτεχνία
Ο Λοράν στο Βασίλειο του Λευκού Μάγου (2013)

Συλλογικά έργα
Ένα κομμάτι ουρανού (2007), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Το χρέος – Σταυριανή Στεφάνου

Το χρέος


Η παρατεταµένη ανεργία του Κωνσταντίνου και της Σοφιάννας κλυδωνίζει και τελικά διαλύει τη σχέση τους. Εκείνη τον εγκαταλείπει αναζητώντας την τύχη της στην Ιορδανία. Εκείνος, πληγωµένος, θα ακολουθήσει τη µοναδική επαγγελµατική ευκαιρία που του παρουσιάζεται. Με εφόδιο την αγάπη του για το περιβάλλον, φτάνει στην Κάρπαθο, µα εκεί ούτε που φαντάζεται τι του έχει γράψει η µοίρα. Όταν ο καπετάν Ζαχαρίας θα του διηγηθεί την ιστορία ενός ακατοίκητου νησιού, της Σαρίας, θα ξεκινήσει για τον Κωνσταντίνο το ταξίδι της έµπνευσης και της συγγραφής µιας νουβέλας. Ιστορία και φαντασία θα τον οδηγήσουν χίλια χρόνια πριν, στον 10ο αιώνα…

Ανήµερα της τέλεσης ενός γάµου, αιµοδιψείς Σαρακηνοί πειρατές από τη Σαρία εισβάλλουν σε κάποιο χωριό της βόρειας Καρπάθου, αρπάζοντας τη νύφη κι άλλες είκοσι µία νεαρές Καρπάθιες. Το µέλλον των κοριτσιών είναι προδιαγεγραµµένο: σκλαβοπάζαρα και χαρέµια. Όταν ο πρωτοσύµβουλος του εµίρη σκίζει µε το γιαταγάνι το νυφικό της Σοφιάς, τα πάντα στην αιµοσταγή ψυχή του ανατρέπονται. Αλλόκοτα σχέδια και µηχανορραφίες θα στηθούν από µέρους του, µε σκοπό να τη γλιτώσει από τα σκλαβοπάζαρα της Μεσογείου. Στο σουρεαλιστικό αυτό σκηνικό όλα µοιάζουν πιθανά…

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2022, 544 σελ.

Όταν ο Θεός έπλασε την Εύα – Σταυριανή Στεφάνου

Όταν ο Θεός έπλασε


Η τυχαιότητα μας προκαλεί κι εμείς ή ακολουθούμε την πρόκληση, παίρνοντας το ρίσκο, ή την προσπερνάμε, παραμένοντας αδρανείς στην ασφάλειά μας…
Το διαζύγιο της Άννας γίνεται η αφορμή για να συνειδητοποιήσει την αδυναμία της να αντλεί ερωτική απόλαυση στις σχέσεις της με το άλλο φύλο. Στην προσπάθειά της να βρει τι φταίει, θα έρθει αντιμέτωπη με όλες τις γυναικείες φιγούρες της οικογένειάς της – καθεμιά τους και μια όψη, ένα κύτταρο της Εύας, της πρώτης και αιώνιας γυναίκας.
Από την Πέργαμο και τη Σμύρνη ως τη Βηρυτό και την αμαρτωλή Τρούμπα του Πειραιά θα χρειαστεί να αναζητήσει τους κώδικες αυτών των χαρακτήρων και να τους ξεκλειδώσει, για να ελευθερωθεί από όλα εκείνα τα αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα που έχουν γραπωθεί μέσα της και της στερούν τη χαρά του σεξ.
Μοιάζει τόσο δύσκολο…
Άννα, τελικά πηγαίνεις εκεί όπου δεν θα ήθελες ποτέ να βρεθείς.
Σκέφτεσαι αυτό το οποίο δεν θα ήθελες ποτέ να περάσει από το μυαλό σου και οδηγείσαι στο τέλος σαν νερό ταχύρροο στο ρείθρο, όταν πάντα αποζητούσες να μείνει στάσιμη η αρχή. Υποτάσσεσαι –εξαναγκάζεσαι, ορθότερα… να δεχτείς τα αδιακρίβωτα δεδομένα της ζωής σου, όπως αυτά διαμορφώνονται από τις νέες εξελίξεις.
Ολόκληρη η ύπαρξή σου πάλλεται από την απέλπιδα προσπάθεια να διατηρήσεις τη συζυγική αγάπη. Όμως η πληγή διαπυήθηκε. Απελπισμένη τώρα επιταχύνεις το βήμα, με μοναδικό συνοδοιπόρο τον άφωνο πόνο σου.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2015, 496 σελ.

Η αλήθεια που δε γνώριζα – Σταυριανή Στεφάνου

Η αλήθεια που δε


Σε μια ορειβατική αποστολή στα Ιμαλάια για την κατάκτηση του Έβερεστ συμμετέχει και ο Κώστας. Στην προσπάθειά του να περάσει από έναν παγωμένο καταρράκτη, τραυματίζεται και μεταφέρεται σε ένα κοντινό βουδιστικό μοναστήρι.
Εκεί, στην απόκοσμη περιοχή των Ιμαλαΐων, θα συναπαντηθεί με το μεγαλύτερο έρωτα της ζωής του, την Τουόλμα, μια μυστηριώδη πανέμορφη Νεπαλέζα, της οποίας η απόκρυφη ζωή θα παίξει
καταλυτικό ρόλο στη διακοπή της σχέσης τους.
Το μυστικό παραμένει καλά κρυμμένο, ώσπου στα χρόνια της ωριμότητας η επίσκεψη στην Ελλάδα της γοητευτικής Κινζόμ θα το φωτίσει με άπλετο φως.
Η αλήθεια συγκλονίζει, αλλά και οδηγεί στη λύτρωση.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2010, 286 σελ.

Ο ήλιος της σιωπής – Σταυρούλα Στεφάνου

Ο ήλιος της σιωπής


Ένα ταξίδι από κάπου μας απομακρύνει και κάπου μας οδηγεί, ενώ συχνά ό,τι μας βαραίνει, μένει πίσω για να ελαφρύνει. Ένα ταξίδι συχνά έχει κάτι να μας πει…
Αν ο έρωτας δεν στέκεται στο χρώμα της φυλής κι αν η θύελλα των αισθήσεων μάς παρασύρει από την καταπράσινη εσχατιά της Αμαζονίας ως τα υψίπεδα των Άνδεων, τότε μέσα από τα συγκλονιστικά χρώματα του Περού θα προβάλλουν οι θρυλικοί Ίνκας, η κρυφή πόλη του Μάτσου Πίτσου, τα γεωγλυφικά της Νάσκα, η λίμνη Τιτικάκα. Οι εικόνες, όσο κι αν είναι σιωπηλές, αποκαλύπτουν την άφατη μαγεία μιας χώρας πλούσιας σε μυστικιστική παράδοση.
Δυο γυναίκες, η Αγγελική και η Ιφιγένεια, αφήνουν πίσω τους ατελεύτητες σχέσεις και δύσκολους έρωτες και ξεκινούν για ένα μακρινό ταξίδι. Στο Περού, τα αρώματα και τα χρώματα αυτού του μοναδικού τόπου τις μαγεύουν και η μουσική των Άνδεων συνοδεύει τα βήματά τους. Ένας απρόσμενος έρωτας για την Αγγελική θα την φέρει στην καρδιά αυτού του συναρπαστικού λαού και θα την οδηγήσει στο μεγαλύτερο ταξίδι της ζωής της.

Μυθιστόρημα, Διόπτρα, 2004, 239 σελ.

Το χαμόγελο της ορχιδέας – Σταυρούλα Στεφάνου

Το χαμόγελο


Με λένε Ελένη. Έχω το όνομα της ωραίας Ελληνίδας, που το ακαταλάγιαστο πάθος του Πάρη οδήγησε στο παλάτι του Πριάμου. Δέκα χρόνια πόλεμος για χάρη της. Όμως δεν της μοιάζω σε τίποτα. Πώς τολμώ; Θράσος μου η αναφορά.
Η μαγεία της Ανατολής και μια σειρά (τυχαίων;) συναντήσεων θα γίνουν οι καταλύτες που θ αλλάξουν για πάντα τις ζωές της Ελένης, μιας πρόωρα γερασμένης από τη ζωή του περιθωρίου κοπέλας, και της Λένγκως, ώριμης δημοσιογράφου που φοβάται ν ανοίξει ξανά την καρδιά της και ν αφεθεί στις αισθήσεις της. Δύο διαφορετικές γυναίκες, δύο διαφορετικοί κόσμοι που συναντιούνται και αφήνονται να παρασυρθούν, όπως και ο αναγνώστης, σ έναν ποταμό πρωτόγνωρων και συναρπαστικών αισθήσεων.

«Το Χαμόγελο της Ορχιδέας βρέθηκε στα χέρια μου με την μορφή τυπογραφικού δοκιμίου και με συνάρπασε από τις πρώτες του φράσεις. Αν και με πίεζαν χίλιοι δυο λόγοι να αναβάλω την ανάγνωσή του, δεν μπόρεσε. Ένιωσα παρασυρμένος τόσο από την γραφή όσο και από το περιεχόμενο».
Όμηρος Αβραμίδης συγγραφέας

Μυθιστόρημα, Διόπτρα, 2000, 262 σελ.

Μηνύματα από το περιθώριο – Σταυρούλα Στεφάνου

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 1989, 140 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Διόπτρα