Σταύρος Κεβόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Σταύρος Κεβόπουλος γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.
Είναι ψυχολόγος, ψυχοδραματιστής και θεατρικός συγγραφέας. Μέλος του Ινστιτούτου Κλασικής Ψυχανάλυσης. Έχει εργαστεί αρκετά χρόνια στην απεξάρτηση ουσιών. Μελετά την ψυχανάλυση και εργάζεται ψυχοθεραπευτικά στο γραφείο του. Είναι επιστημονικά υπεύθυνος της εταιρείας ψυχολογικών υπηρεσιών Άερτον. Το πρώτο του θεατρικό έργο «Οι Αριστοφάνης» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διώνη το 2007.
Θεατρικά έργα
Οι Αριστοφάνης (2007), Διώνη
Αρχή δια του πατρός (2008), Διώνη
Το σύνδρομο της Στοκχόλμης (2012), Διώνη
Αρχή δια του πατρός (2018), Φιλύρα

Αρχή δια του πατρός – Σταύρος Κεβόπουλος
Οι Αριστοφάνης. Το σύνδρομο της Στοκχόλμης
Ωάριο-σπερματοζωάριο, γυναίκα-άντρας, μάνα-πατέρας, έρωτας-θάνατος, άτομο-κοινωνία, εξουσία-υποταγή, ειρήνη-πόλεμος, σε κάθε δίπολο η απάντηση είναι… Άνθρωπος.
Γεννιέται εξαρτημένος, διέρχεται μια οδυνηρή πορεία συγκρούσεων για να γίνει αυτόνομο άτομο, αλλά ποτέ πλήρως.
Πάντα χρειάζεται τον άλλο.
Ο χρόνος, η αλλαγή, ο άλλος… είναι βασικές διαστάσεις-εκφάνσεις της ανθρώπινης φύσης αλλά και της κοινωνίας.
Η γέννηση Η εξέλιξη Ο θάνατος
Η ΖΩΗ

Θεατρικά, Φιλύρα, 2018, 220 σελ.

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης – Σταύρος Κεβόπουλος
Ο Σ. Κεβόπουλος σ’ αυτό το θεατρικό έργο, μέσα από την ζωή τριών αδελφών της Ανατολής, της Ανδρομάχης και της Μαρίνας μας φέρνει αντιμέτωπους με συναισθήματα που όλοι έχουμε βιώσει από τα παιδικά μας χρόνια μέχρι και την ενηλικίωσή μας. Η απόρριψη του πατέρα μας ή της μάνας μας, η απουσία τους ή ο υπερβολικός τους έλεγχος, η επιρροή τους στην εικόνα που δημιουργούμε για τον εαυτό μας και πως αυτή καθορίζει όλες μας τις επιλογές, τις φιλικές, τις ερωτικές τις επαγγελματικές μας σχέσεις…

Θεατρικό, Διώνη, 2012, 63 σελ.

Αρχή δια του πατρός – Σταύρος Κεβόπουλος
Το 2025 λόγω της υπερβολικής αύξησης της θερμοκρασίας παρουσιάζεται ένα τεράστιο πρόβλημα που απειλεί να εξαφανίσει το ανθρώπινο είδος.
Το σπέρμα των ανδρών δεν είναι πια γόνιμο. Μετά από γενική επιστράτευση όλων των ανδρών του πλανήτη ανακαλύπτεται ένας μόνο άνδρας, Έλληνας, του οποίου το σπέρμα είναι γόνιμο.
Ένας τύπος λαϊκός, κακομοίρης και παθητικός καλείται να σώσει το έθνος και την ανθρωπότητα. Τον απομονώνουν και πέφτουν πάνω του όλες οι επιστημονικές ειδικότητες. Αναλαμβάνει να γονιμοποιεί γυναίκες μέσω μιας αυστηρής λίστας που….

Θεατρικό, Διώνη, 2008, 79 σελ.

Οι Αριστοφάνης – Σταύρος Κεβόπουλος

Θεατρικό έργο σε πέντε σκηνές


Στη δεκαετία του ’60, δύο αδέλφια ζουν μαζί στα Εξάρχεια. Ο Αρίστος και ο Φάνης. Έχουν όμως μια ιδιομορφία. Είναι σιαμαίοι. Είναι ενωμένοι από τον ώμο και έχουν το ένα χέρι τους κοινό. Γι’ αυτό και οι φίλοι τους, τους φωνάζουν “Αριστοφάνης”. Μαζί τους μένει μία οικονόμος, η Ρωξάνη, που τους φροντίζει. Στενός τους φίλος και ο Απόστολος, ράφτης το επάγγελμα. που τους “ράβει” ανάλογα. Την καθημερινή τους ηρεμία, θα ταράξει μια ελληνοαμερικάνα, η Ιωάννα, που γοητευμένη από τον Αρίστο, επιθυμεί να δεσμευτεί μαζί του… Κάθε έρωτας και η δυσκολία του…

Θεατρικό, Διώνη, 2007, 61 σελ.

Πηγές: Biblionet, Διώνη, Φιλύρα