Στεφανία Καρκαμάνη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Στεφανία Καρκαμάνη γεννήθηκε και ζει στην Θεσσαλονίκη, όπου και αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. με κατεύθυνση την Σχολική-Εξελικτική Ψυχολογία.
Έκανε την πρακτική της στο Κέντρο Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη και την πτυχιακή της εργασία με θέμα “Η psychedelic trance ως έκφραση της ψυχεδελικής εμπειρίας και η αλλοίωση της συνείδησης”. Η αρχική της μετεκπαίδευση επικεντρώθηκε στις μαθησιακές δυσκολίες και στις διαταραχές συμπεριφοράς παιδιών και εφήβων. Έπειτα, έγινε δεκτή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Μάθηση και Συναίσθημα σε Νέους και Ηλικιωμένους” του Α.Π.Θ. (πρώην “Γνωστικής Ψυχολογίας”) και η διπλωματική της εργασία είχε θέμα την “Επιρροή της μουσικής στην λήψη αποφάσεων ηθικής συνείδησης”. Εργάστηκε ως ψυχολόγος σε κέντρα εκπαίδευσης και δομές φιλοξενίας ατόμων με ειδικές ανάγκες και τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια. Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο “Λάχεσις” κυκλοφόρησε το 2011, το δεύτερο με τίτλο “Νέμεσις, η τιμωρία της Κλωθούς” το 2014 και το “Άτροπος” αποτελεί το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας.
Έχει τα blog:
Καρκαμάνη Στεφανία, Ψυχολόγος
Στεφανία Καρκαμάνη
Μυθιστορήματα
Λάχεσις (2011), Γαβριηλίδης
Νέμεσις (2014), Λογότεχνον
Άτροπος (2018), Καρκαμάνη Στεφανία

Άτροπος – Στεφανία Καρκαμάνη
“Σε όλο τον πλανήτη, τα παλιά καταφύγια των Σατύρων μετατράπηκαν σε αρένες που φιλοξενούσαν τουρνουά του παιχνιδιού και τα στοιχήματα δεν άργησαν να φτάσουν σε υπέρογκα ποσά. Για να είσαι καλός παίκτης, δεν αρκούσε να είσαι καλός μαχητής. Το παιχνίδι έγινε τόσο μεγάλο γιατί ήταν απρόβλεπτο. Ποτέ καμία πίστα δεν ήταν ίδια με την άλλη. Το Άτροπος σε μετέφερε σε μια εικονική πραγματικότητα η οποία τρεφόταν από τους φόβους σου και τους έστρεφε εναντίον σου. Ολογραμματικές οθόνες μοιράζονταν την εμπειρία των παικτών με το κοινό που μαζευόταν στα καταφύγια και τα στοιχήματα έπεφταν βροχή. Σύντομα, δεν τους χωρούσαν πια τα καταφύγια κι άρχισαν να φτιάχνονται καινούργια. Δημιουργήθηκαν κλίκες, bookers στοιχημάτων και εκπαιδευτές μαχητών, οι περισσότεροι Σάτυροι, που συνεχώς διψούσαν για νέο αίμα…”
Μια παρέα εφήβων αποφασίζει να ακολουθήσει το νήμα της ιστορίας η οποία θα τους οδηγήσει σε διαφορετικούς κόσμους. Ένας επίγειος παράδεισος φιλοξενεί ψυχές που έχουν ξεχάσει την αληθινή τους ζωή κι ένας μεγάλος δάσκαλος παραμένει παγιδευμένος σε μια παράλληλη πραγματικότητα. Μέσα από την αντιμετώπιση των πιο ενδόμυχων φόβων, την υπέρβαση κάθε περιορισμού, την επιμονή για αποκάλυψη της αλήθειας, ο Ορέστης και οι φίλοι του διδάσκονται πως το νόημα της ύπαρξης αναδύεται από τα βαθύτερα σκοτάδια.

Μυθιστόρημα, Καρκαμάνη Στεφανία, 2018, 251 σελ.

Νέμεσις, η τιμωρία της Κλωθούς – Στεφανία Καρκαμάνη
Εχεις ευχηθεί ποτέ να μπορούσες να ξεχάσεις μια ανάμνηση;
Ολος ο πόνος, η θλίψη, οι εικόνες και οι ήχοι, θα διαγράφονταν. Μέσα σου, οι θύελλες θα έπαυαν. Κι ο κόσμος θα γέμιζε με ανθρώπους ευτυχισμένους, με ψυχές χωρίς ρωγμές. Αλλά και χωρίς δύναμη.
Η ιστορία του «Λάχεσις» ξεκίνησε στους σκοτεινούς, βίαιους δρόμους της Θεσσαλονίκης του μέλλοντος, την εποχή που ο καθηγητής Αριστοτέλης εφηύρε ένα χάπι που προκαλεί επιλεκτική διαγραφή αναμνήσεων. Ο πλανήτης άλλαξε με τον ερχομό του. Οι άνθρωποι δε χρειαζόταν πια να αντιμετωπίσουν κανένα αρνητικό συναίσθημα. Κάποιοι, μάλιστα, κατάφεραν να ξεχάσουν το φόβο. Κάποιοι, έγιναν κάτι παραπάνω από άνθρωποι. Και ο Ερμής, παγιδευμένος σε μια πραγματικότητα επικίνδυνη, έπρεπε να θυμηθεί ξανά.
Τώρα, στις σελίδες του «Νέμεσις, η τιμωρία της Κλωθούς», η δύναμη της λήθης παίρνει τρομακτικές διαστάσεις. Ο Ερμής βρίσκεται στο κέντρο μιας δίνης γεγονότων, φτιαγμένης από βία, φόβο, υπερηχητικά όπλα, μυστικούς κώδικες, αυτοσχέδια ελικόπτερα, χρυσές φυλακές και υπερδιαστατικές ανταλλαγές… Και δυο μεγάλοι δάσκαλοι βρίσκονται αντιμέτωποι σε μια εξωκοσμική μάχη, πέρα από τα όρια της λογικής και της φαντασίας… -Από τις εκδόσεις Λογότεχνον

Μυθιστόρημα, Λογότεχνον, 2014, 208 σελ.

Λάχεσις – Στεφανία Καρκαμάνη
Θεσσαλονίκη 2150. Σ’ ένα χημικό εργαστήριο, κάποιος αμφισβητούμενης ηθικής συνείδησης ψυχίατρος εφευρίσκει ένα μικρό πορτοκαλί χαπάκι, με το όνομα “λάχεσις”. Ένα χαπάκι που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο. Το λάχεσις προκαλεί επιλεκτική διαγραφή αναμνήσεων, χαρίζοντας έτσι στον άνθρωπο τη δύναμη να ξεχνά ό,τι δεν του αρέσει, χωρίς να χρειάζεται να το αντιμετωπίσει, χωρίς να χρειάζεται να στενοχωριέται καν, έτσι απλά, σαν να πατάει delete στον υπολογιστή του. Η δύναμη της λήθης σε μέγεθος ασπιρίνης. Μια διεστραμμένη ιδιοφυΐα, ένα ανήθικο στοίχημα, μια αιμοδιψής μυστική αδερφότητα, μαριονέτα στα χέρια ενός τρομακτικού υποκινητή, και μια πολιτική πλεκτάνη στους βίαιους δρόμους της θεσσαλονίκης του μέλλοντος. Και ανάμεσα σε όλα αυτά, ο Ερμής, ένας συνηθισμένος, δειλός νέος, που καλείται να ξετυλίξει το νήμα αυτής της ιστορίας…

Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2011, 142 σελ.

Πηγές: Biblionet, Λογότεχνον, Εκδόσεις Γαβριηλίδης