Στέφανος Τσιτσόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Στέφανος Τσιτσόπουλος γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1964.
Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη κι επικοινωνία στο Λονδίνο.
Είναι δημοσιογράφος, μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου.
Υπήρξε διευθυντής του πανελλήνιας κυκλοφορίας μηνιαίου περιοδικού “SOUL”, ανταποκριτής Θεσσαλονίκης στην εφημερίδα “Athens Voice”, το μεγαλύτερο ελληνικό free press και ραδιοφωνικός παραγωγός στον Imagine 89,7.
Επίσης υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας των περιοδικών “ΚΛΙΚ” και “MEN”, διευθυντής του περιοδικού “Επιλογές” της “Μακεδονίας της Κυριακής”, καθώς και του μηνιαίου πανελλαδικής κυκλοφορίας περιοδικού “COOL”.
Διηύθυνε τον ραδιοφωνικό σταθμό “Republic” 100,3, ενώ υπήρξε ραδιοφωνικός παραγωγός στον 88μισό, στον “ΑΝΤ1” 97,5 και στον “Παλμό” 96,5.
Ήταν μέλος της τηλεοπτικής ομάδας της εκπομπής “ΑΜΑΝ” (Mega) και συμπαρουσιαστής της εκπομπής “Κακές λέξεις από μι όπως Media” (ΕΤ3).
Σήμερα είναι ραδιοφωνικός παραγωγός (Athens Voice, Athens Voice Radio 102.5).

Flâneur – Στέφανος Τσιτσόπουλος

Το πρώτο βιβλίο του δημοσιογράφου Στέφανου Τσιτσόπουλου χρωστά τον τίτλο του στον “Flaneur” του Μπωντλέρ. Ο “περιπατητής”, κατά τον μεγάλο Γάλλο ποιητή και στοχαστή, διασχίζει την πόλη με απώτερο στόχο να τη βιώσει, να την καταλάβει, να τη διερευνήσει και να την εξηγήσει.

Τα 40 κείμενα αυτού του βιβλίου υπακούουν σε αυτόν τον ορισμό, όπως άλλωστε και οι εβδομαδιαίες ανταποκρίσεις του Στέφανου Τσιτσόπουλου από τη Θεσσαλονίκη για την Athens Voice. Όπως έγραψε στον πρόλογο και η Σώτη Τριανταφύλλου, “για τον Στέφανο Τσιτσόπουλο, η Θεσσαλονίκη είναι σαν την “ecstatic city” του Νigel Coates -“ένα μισο-πραγματικό, μισο-φανταστικό μόρφωμα… με ρευστή αρχιτεκτονική υβριδίων … ένα κοινό πεδίο ταυτότητας και επιθυμίας” στο οποίο φαίνεται να ενσωματώνεται λίγο από το Χονγκ-Κονγκ και λίγο από το Λος Άντζελες, λίγη από την Αθήνα και την Ισταμπούλ πάνω σ’ έναν φανταστικό χάρτη”.

Παράλληλα με τη Θεσσαλονίκη, στο “Flaneur” θα διαβάσετε και μια συλλογή άρθρων-εμπειριών από τα ταξίδια του στις μητροπόλεις του πλανήτη. Το μείγμα είναι εντυπωσιακό: η Θεσσαλονίκη και το Βερολίνο, η Εγνατία οδός και η ρωμαϊκή Via Condotti, οι ουρανοξύστες του Χονγκ Κονγκ και οι αιθαλομίχλες που σαν μολυσματικά ροδοπέταλα ραίνουν το Κορδελιό τις νύχτες. Το “Flaneur” είναι ένα βιβλίο-σύντμηση χιλιομέτρων, εικόνων, ήχων, ιδεών και ηρώων, που φιλοτεχνούν το κοσμοπολίτικο πορτρέτο μιας περιπλάνησης ενός αιώνιου ταξιδιώτη.

Το βιβλίο υποστηρίζεται από μια σειρά ασπρόμαυρων εξαιρετικών flaneur φωτογραφιών του Πέτρου Νικόλτσου, που αποτυπώνουν ιδανικά πυρετώδη και παροξυσμικά τον ίλιγγο της vita moderna.
Φωτογράφιση: Πέτρος Νικόλτσος

Ημερολόγιo-Περιηγήσεις, Ιανός, 2010, 179 σελ.

Θεσσαλονίκη, Ημερολόγιο 2012 – Στέφανος Τσιτσόπουλος

Στα χνάρια του “flaneur” και υπακούοντας στην εντολή του Μπωντλέρ, ας περπατήσουμε τη Θεσσαλονίκης, ας την ξαναερωτευτούμε, ας μοιραστούμε τις εμπειρίες που μας χαρίζει.
Eικονογράφηση: Αλέξανδρος Τσιρίδης

Ημερολόγιo-Περιηγήσεις, Ιανός, 2011, 160 σελ.

Ημερολόγιο 2013: Θεsoulονίκη – Στέφανος Τσιτσόπουλος

364 ημέρες και νύχτες στην πόλη! Με τους Αγίους που γιορτάζουν αλλά και τους δρόμους που το γλεντούν, τις γειτονιές, τη θάλασσα, τις μουσικές, τις γεύσεις, τους ήρωες είτε από τα βιβλία είτε τους αληθινούς. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι εκδόσεις “Ιανός” εκδίδουν ένα “καρντάσικο ημερολόγιο” με όλα όσα αφορούν τη φανερή αλλά και τη μυστική ζωή της Θεσσαλονίκης. Η ψυχή της πόλης, οι κυτταρικές της μνήμες, τα προπύργια της χαράς και της τέχνης, ένα ημερολόγιο που στριφογυρνάει όπως τα αλογάκια στο καρουζέλ της Κρήνης. Παρατηρώντας και καταγράφοντας τις μέρες και τις νύχτες στην πόλη είτε μέσα από τις ανταποκρίσεις του για την εφημερίδα Athens Voice είτε μέσα από τα editorial του στο περιοδικό “Soul”, ο Στέφανος Τσιτσόπουλος σε συνεργασία με τον φωτογράφο Δημήτρη Καραθάνο ετοίμασαν ένα ημερολόγιο για όλους όσους κρατάνε ακόμα το χούι και τη συνήθεια του ξεφυλλίσματος και της γραφής. Ένας καινούριος χρόνος και μια πόλη φτιαγμένα από μελάνι, αριθμούς, εικόνες, πεζοδρόμια, ανήλιαγα στενά στην Κασσάνδρου και ηλιόλουστα φωτισμένες μέρες στον περιφερειακό ή τις μεγάλες λεωφόρους.
Φωτογράφιση: Δημήτρης Καραθάνος

Ημερολόγιo-Περιηγήσεις, Ιανός, 2012, 159 σελ.

Ημερολόγιο 2014: Thessaloveniki – Στέφανος Τσιτσόπουλος

Πανό που ανεμίζουν στην Καμάρα το σλόγκαν “Love is the new like”, γάλλοι στρατιώτες που επιστρέφουν κάθε φορά που το βλέμμα ανταμώνει με το “Mediterranean Palace”, αναμνήσεις από την Προξένου Κορομηλά και σφοδρές συγκινήσεις στα λουτρά του Λαγκαδά. Λαϊκές τραγουδίστριες στα δυτικά, φραπεπρολετάριοι στη Λεωφόρο Νίκης, ο Κιθ Ρίτσαρντς στη βιτρίνα του “Ιανού” και ο Μεγάλος Γκάτσμπυ κάθε Ιούνιο στη Βουρβουρού να περιμένει να γίνει καλοκαίρι. Κάθε Πέμπτη στην Athens Voice και κάθε μήνα στο SOUL, ο βορράς προελαύνει με μια διάθεση ποπ σουρεάλ. Δρόμοι, γειτονιές, ήχοι, στέκια, λεωφορεία, μπαρ, ιδέες και άνθρωποι συνομολογούν το προφίλ μιας πόλης που μόνο οι επαγγελματίες ρομαντικοί μπορούν να σκανάρουν. Στο ημερολόγιο “Thessaloveniki 2014” ένας γάτος στην Άνω Πόλη επιβεβαιώνει τη συγγένειά του με τον Ρεμπό και το ΚΤΕΛ Ξάνθης στη Μοναστηρίου παραμένει αδιάψευστος μάρτυρας πως είτε φεύγεις από εδώ είτε έρχεσαι για εδώ οι επιθυμίες είναι η μόνη σου πατρίδα και η αληθινή σου ζωή.
Φωτογράφιση: Δημήτρης Καραθάνος

Ημερολόγιo-Περιηγήσεις, Ιανός, 2013, 160 σελ.

ThessArtLoniki, Ημερολόγιο 2015 – Στέφανος Τσιτσόπουλος

Εβδομαδιαίες ανταποκρίσεις για την Athens Voice και εντιτόριαλ του περιοδικού SOUL. Εξομολογήσεις για τη ζωή στη Θεσσαλονίκη αλλά και τις πέριξ εξοχές. Μια μίξη ρεπορτάζ και φαντασιακής προσέγγισης στην πολυπλοκότητα των πόλεων, των ανθρώπων και της ζωής. Σε μορφή ημερολογίου προορισμένου να τσαλακωθεί, να βραχεί, να μουτζουρωθεί, να διαβαστεί και να μαρκαριστεί υπό το πρίσμα μίας και μόνον υπενθύμισης: όσο υπάρχουν βενζίνες, φιλιά, καφέδες, μουσική, βιβλία, γκαλερί, ταινίες, δρόμοι, προορισμοί και φίλοι εξαίσιοι, κανένας και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την περιπλάνηση! Επιβάλλεται, δεν αναβάλλεται. Δίπλα στις λέξεις του Στέφανου Τσιτσόπουλου, η ζωγραφική του Γιώργου Τζινούδη: άγρια, ρομαντική, εξόχως ποιητική, αχαρτογράφητη. Διάστικτη από δρόμους, ανθρώπους και φαντασιακά νοήματα όπου τα σύμβολα εμπεριέχουν κάτι περισσότερο από αυτό που συλλαμβάνουν οι αισθήσεις. Και για τους δυο τους, τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και την επιθυμία είναι ρευστά. Προσφέρεται, άλλωστε, η Θεσσαλονίκη για τέτοιου είδους παραισθήσεις.
Eικονογράφηση: Γιώργος Τζινούδης

Ημερολόγιo-Περιηγήσεις, Ιανός, 2014, 144 σελ.

Ροκ σταρ – Στέφανος Τσιτσόπουλος

Μια μητροπολιτική ιστορία με ήρωες που οδηγούν γρήγορα αμάξια, ακούνε δυνατές γκαζάτες μουσικές, κυνηγάνε τις συναυλίες, ερωτεύονται κορίτσια στα εξώφυλλα των δίσκων, απεγνωσμένα ψάχνουν τη μία και μοναδική αγάπη. Χαλιούνται από καψούρες που τους ρίχνουν στα πατώματα, μελαγχολούν πού και πού, αλλά δεν τους παίρνει κάτω και ξαναβουτάνε στο πάρτι και τη χαρά. Ένα ημερολόγιο από μίλια τρελών νυχτερινών πτήσεων που ξεκινούν από τη Θράκη, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, καταλήγοντας στη Νέα Υόρκη του συγγραφέα-μυστήριο Τζέι Ντι Σάλιντζερ. Μια ζετέμ ιστορία όπου ζόρικα αγόρια και μοιραία κορίτσια διαβάζουν ζόρικα βιβλία. Κινούμενα σπαραχτικά, αστεία και τρυφερά, παλεύουν να κατακτήσουν τα πιο τρελά τους όνειρα, γράφοντας το δικό τους μυθιστόρημα, όπως ο Μεγάλος Τζέι Ντι. Για το δικαίωμα στην ευτυχία, την απόδραση στον μεγάλο κόσμο, τον έρωτα και τη μουσική. Μια autofiction μαρτυρία, ένα βιβλίο που διαβάζεται δυνατά, μια ιστορία που διαβάζεται και ακούγεται, αφού αυτό ήταν, είναι και θα είναι το ροκενρόλ, είτε σε μορφή λογοτεχνίας είτε σε φορμάτ τραγουδιού: η αφήγηση της δικής μας ιστορίας μεγαλόκαρδα και μεγαλόψυχα, κόντρα στη μοναξιά και τη μιζέρια ή τη μισαλλοδοξία των καιρών.

Μυθιστόρημα, Μεταίχμιο, 2019, 352 σελ.

Μυθιστορήματα
Ροκ σταρ (2019), Μεταίχμιο

Ημερολόγια-Περιηγήσεις
Flâneur (2010), Ιανός
Θεσσαλονίκη (2011), Ημερολόγιο 2012, Ιανός
Ημερολόγιο 2013: Θεsoulονίκη (2012), Ιανός
Ημερολόγιο 2014: Thessaloveniki (2013), Ιανός
ThessArtLoniki, Ημερολόγιο 2015 (2014), Ιανός

Συλλογικά έργα
Μια πόλη που ξεχνάει το όνομά της (2011), Ιανός

Πηγές: Biblionet, Ιανός, Μεταίχμιο