Στέφανος Ξένος

Στέφανος Ξένος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Στέφανος Ξένος γεννήθηκε το 1979 και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Από το 2007 γράφει κριτικές βιβλίων στο λογοτεχνικό site Diavasame.gr, ενώ από το 2010 ασχολείται με την εκπροσώπηση συγγραφέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό με το πρακτορείο Book Agency. Παραμένει στην Αθήνα.
Νουβέλες
Η Τελευταία Εβδομάδα (2012), Μπατσιούλας Ν. & Σ.

Διηγήματα
Μεταξύ ανθρώπων (2014), Πάπυρος Εκδοτικός Οργανισμός

Ποίηση
Axis Mundi (2013), Momentum

Μεταξύ ανθρώπων – Στέφανος Ξένος

Μεταξύ


“… Με κρατάει όρθιο η ελπίδα. Το αποτρόπαιο σκηνικό γίνεται ολοένα και πιο πνιγηρό. Τώρα κατανοώ τους ανθρώπους εκείνους που δεν θέλουν να σκέφτονται, δεν θέλουν να ξέρουν, μόνο να περνάνε καλά. Τι ευτυχία να μην ξέρεις! Τι ευτυχία να νεκρωθείς τις σκέψεις σου, να αποδιώχνεις τη γνώση, να λυτρώνεις έτσι την ψυχή σου!
Νιώθω νεκροζώντανος.
Πως μπορείς να ζήσεις στην πλευρά που ζούσες τόσα χρόνια, όταν έχεις δει και την απέναντι όχθη; Πως ακυρώνεις τη γνώση και επαφίεσαι στον κόσμο που σε περιβάλλει; Απλά δεν μπορείς; Η γνώση γίνεται κατάρα. Αν γνωρίζεις τον κόσμο στις δύο όχθες, τότε πάντα θα ζεις στη μέση, στο ποτάμι, ορμώμενος από τη βούληση του νερού, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πνιγείς. Φοβάμαι…”

Το παρελθόν του μύθου, της ιστορίας, των ιδεών είναι το υπόστρωμα πάνω στο οποίο σφυρηλατείται το παρόν. Κάτω από τα πόδια μας υπάρχουν κοιτάσματα μνήμης και ιδεών, που μας ζωογονούν και μας τρέφουν στην πορεία μας προς το μέλλον. Τους αιώνες, τις εποχές, τις ιδέες, τα διατρέχει ένα κοινό νήμα, η κοινή μνήμη· από αυτό το νήμα ο συγγραφέας πλέκει δεκατέσσερις αφηγήσεις στις οποίες σημαδιακές μορφές του μύθου, της ιστορίας αλλά και της λογοτεχνίας ζωντανεύουν, μιλούν σε πρώτο πρόσωπο και μας μεταφέρουν αποστάγματα βιωμάτων και σοφίας.

Διηγήματα, Πάπυρος Εκδοτικός Οργανισμός, 2014, 104 σελ.

Axis Mundi – Στέφανος Ξένος

Axis Mundi


Ένα βήμα μπροστά
το ένα πόδι στο κενό
το άλλο στη γη
μετέωρος…
έτσι μονάχα μπορείς να πεις πως
έζησες…

Ποίηση, Momentum, 2013, 56 σελ.

Η Τελευταία Εβδομάδα – Στέφανος Ξένος

Η Τελευταία


Ένας άνθρωπος.
Μια ζωή.
Σε μια εβδομάδα…

Μια ασυνήθιστη εβδομάδα στη ζωή ενός συνηθισμένου ανθρώπου. Μια εβδομάδα – η τελευταία ίσως; – της ζωής του, ξεχωριστή και γεμάτη γεγονότα: ο έρωτας, τα πάθη και τα λάθη, τα όνειρα και οι εφιάλτες, οι ελπίδες για το αύριο και οι αλυσίδες της καθημερινότητας. Αλλά πόσο ισχυρές είναι αυτές οι αλυσίδες;

Μια ζωή που θα μπορούσε να είναι η δική σου…

Νουβέλα, Μπατσιούλας Ν. & Σ., 2012, 95 σελ.

Πηγές: Biblionet, Πάπυρος Εκδοτικός Οργανισμός, Momentum, Μπατσιούλας Ν. & Σ.