Στέλιος Ανδρεάδης

Στέλιος Ανδρεάδης

2022 Ελληνες λογοτέχνες
Ο Στέλιος Ανδρεάδης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1989 και ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και µεταπτυχιακές σπουδές του στην Πληροφορική του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης το 2014. Δεκαέξι ετών ξεκίνησε τη συγγραφή µικρών διηγηµάτων και διακρίθηκε σε πανελλήνιους µαθητικούς διαγωνισµούς. Στα φοιτητικά χρόνια στράφηκε στο µυθιστόρηµα και την αρθρογραφία. Το καλοκαίρι του 2014 δηµιούργησε την προσωπική του σειρά λογοτεχνικών βιβλίων «Γρανάζι» και εξέδωσε τα µυθιστορήµατα «Παιχνίδια Ενηλίκων» και «Schadenfreude». Στη συνέχεια, συµµετείχε σε λογοτεχνικές συλλογές µε τα διηγήµατα «Ο Χθόνιος Χορός» («Ιστορίες κάτω από το γκι»), «Το Σπίτι των Κακών Προθέσεων» («Το Άγνωστο») και «Ιεζεκιήλ 37 7-8» («Ζόµπι στην Ελλάδα», εκδόσεις iWrite). Το 2018 κυκλοφόρησε την αστυνοµική κωµωδία «Τσίλι» (Δυάς Εκδοτική), ενώ παράλληλα δηµοσίευσε στο λογοτεχνικό περιοδικό «Αντλία» τα διηγήµατα «Οµορφιά από Μάρµαρο», «Η Αρχαία Θεραπεία» και «Σπονδή στην Αφροδίτη». Σήµερα ζει στη Θεσσαλονίκη, εργάζεται στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, και ετοιµάζει το επόµενο µυθιστόρηµά του.
Μυθιστορήματα
Παιχνίδια ενηλίκων (2014), Ιδιωτική Έκδοση
Schadenfreude (2015), Ιδιωτική Έκδοση
Τσίλι (2018), Δυάς Εκδοτική

Διηγήματα
Ακανθολόγιο (2022), Εκδόσεις Πηγή

Συλλογικά έργα
Ιστορίες κάτω από το γκι (2014), Πολύτροπον
Το Άγνωστο: 1ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Διηγήματος του Φανταστικού (2016), Ανάτυπο
Zombie στην Ελλάδα (2017), Εκδόσεις iWrite.gr

Ακανθολόγιο – Στέλιος Ανδρεάδης

ΑκανθολόγιοΔώδεκα αιματοβαμμένες διακλαδώσεις
του ανθρώπινου φόβου


Μια κακοποιηµένη σύζυγος εκδικείται τον άντρα της, προκαλώντας του όσα της έχει κάνει εκείνος στο παρελθόν. Ο Βενιαµίν µιας αρχοντικής οικογένειας κυκλοφορεί νεκροζώντανος στους κήπους της έπαυλής τους, ενώ ένας καθηγητής Τέχνης ξυπνάει γυµνός σε µια πισίνα. Ένα ζευγάρι στα πρόθυρα χωρισµού κάνει ανακωχή, διότι το διαµέρισµά τους µοιάζει στοιχειωµένο, κι ένας άντρας µε παραµορφωµένο πρόσωπο βρίσκει µέσω του υπολογιστή του ποιος δολοφόνησε τον µοναδικό του φίλο. Μια κοπέλα βασανίζεται από την παράλογη σκέψη ότι µια γάτα είναι η µετενσάρκωση του νεκρού θείου της που απεχθανόταν.
Δώδεκα διηγήµατα τρόµου συνθέτουν το «Ακανθολόγιο», µια σκοτεινή παραλλαγή του σχολικού Ανθολογίου. Άλλες ιστορίες βρίσκονται στο φάσµα του πραγµατικού κι άλλες στο φάσµα του παραφυσικού, άλλες διαδραµατίζονται στη σύγχρονη εποχή κι άλλες στο παρελθόν. Το θύµα κι ο θύτης αλλάζουν συχνά ρόλο, ενώ η διάκριση µεταξύ του καλού και του κακού αποδεικνύεται δυσκολότερη µέσα στο σκοτάδι.

Συλλογή Διηγημάτων Τρόμου

Διηγήματα, Εκδόσεις Πηγή, 2022, 374 σελ.

Τσίλι – Στέλιος Ανδρεάδης
Η Δέσποινα Τσιλιγιώργη, ή αλλιώς γνωστή και ως Πιπίνα, δεν είναι μια συνηθισμένη, φιλήσυχη ηλικιωμένη. Πρόκειται για τον εμπνευστή μιας τεράστιας, βρώμικης επιχείρησης! Εκμεταλλευόμενη τα κουτσομπολιά που μαθαίνει από τη γειτονιά, εκβιάζει τους εμπλεκόμενους και ζητάει χρήματα για να κρατήσει το στόμα της κλειστό. Ώσπου καταλήγει δολοφονημένη στο κρεβάτι της…
Κατά τη διάρκεια ενός ζεστού καλοκαιριού, τρεις εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες καλούνται να ανακαλύψουν τον ένοχο σε μια μακριά λίστα από ανθρώπους που θα ήθελαν νεκρή την Πιπίνα, όμως τελικά η έρευνα εξελίσσεται σε ένα πραγματικό μονοπάτι αυτογνωσίας.

Μυθιστόρημα, Δυάς Εκδοτική, 2018, 539 σελ.

Schadenfreude – Στέλιος Ανδρεάδης
Όταν ο ψυχολόγος μιας ιδιωτικής κλινικής βρεθεί κατηγορούμενος για την επίθεση εις βάρος μιας νεαρής γυναίκας, το δικαστήριο ζητάει γνωμάτευση για την ψυχολογική του κατάσταση τη στιγμή του εγκλήματος.
Στην προσπάθειά του να εξηγήσει τι συνέβη, ο ένοχος μιλάει για τέσσερις ανθρώπους και τους κατηγορεί με τη σειρά του ότι συντέλεσαν στον σταδιακό εξευτελισμό της προσωπικότητάς του, οδηγώντας τον τελικά στην τρέλα.
Τέσσερα πρόσωπα, τέσσερις διαφορετικοί κόσμοι στοιχειώνουν την ήσυχη, βαρετή ζωή του. Συναισθηματικές διακυμάνσεις, επικίνδυνα παιχνίδια αδρεναλίνης, καταπίεση και πνευματικές τεχνικές τρελαίνουν σιγά-σιγά το θύμα, ώσπου να καταλήξει θύτης.
Με το τέλος της εξιστόρησης των ακραίων περιστατικών όλα τα κομμάτια του παζλ συμπληρώνονται και τότε το αληθινό κακό αποκαλύπτεται.

Μυθιστόρημα, Ιδιωτική Έκδοση, 2015, 200 σελ.

Παιχνίδια ενηλίκων – Στέλιος Ανδρεάδης
Με αφορμή τον θάνατο ενός μονόχνοτου συγγραφέα, η οικογένειά του επισκέπτεται το απομακρυσμένο θέρετρο, στο οποίο διέμενε τα τελευταία χρόνια με μόνη συντροφιά την οικονόμο του σπιτιού. Εκεί ένα δωδεκάχρονο κορίτσι γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο ενός νεαρού καλεσμένου, που κρατάει κρυφό τον λόγο της επίσκεψής του.
Χρόνια μετά την πρώτη γνωριμία τους, η Κρυσταλία και ο Κωνσταντίνος συναντιούνται πάλι τυχαία και συνεργάζονται για τη μετάφραση ενός μυθιστορήματος. Τα παλιά συναισθήματα ξαναφουντώνουν και η Κρυσταλία αποφασίζει να τον κατακτήσει με κάθε μέσο. Όταν, όμως, βρεθεί πληγωμένη, η αγάπη γίνεται μίσος και αποφασίζει να του καταστρέψει τη ζωή.
Παρελθόν, παρόν και μέλλον συνθέτουν το χρονικό ενός σκοτεινού έρωτα, όπου τα ρομαντικά, αγνά συναισθήματα μεταλλάσσονται σε ένα σκληρό παιχνίδι εκδίκησης με αβάσταχτες απώλειες. Λάθος αποφάσεις, που ελέγχονται από τη λαγνεία, και μια σαδίστρια τύχη οδηγούν τους χαρακτήρες σε μία ζωή, όπου τα ζωώδη ένστικτα υπερτερούν του πολιτισμού και η εικόνα του σύγχρονου ανθρώπου καταρρέει.

Μυθιστόρημα, Ιδιωτική Έκδοση, 2014, 220 σελ.

Πηγές: Biblionet, Δυάς Εκδοτική, Εκδόσεις Πηγή