Στέλιος Χαραλαμπίδης

Ελληνες λογοτέχνες


Ανώνυμο ανθολόγιο
Μια προσπάθεια αποτύπωσης των πραγμάτων, των δρώμενων και των συναφών. Η ανωνυμία στους στίχους μου προβάλλεται, όπως προβάλλεται και η φύση τους για όσους τελικά κατανοούν.
Αν σε πολλούς αυτά θα μοιάζουν ποίηση, σε μένα θα μοιάζουν με αλήθεια που την έζησα και την κατέγραψα για να τη θυμάμαι. Τώρα ίσως ήρθε η ώρα να την μοιραστώ. Άλλωστε η αλήθεια για όλους είναι μια και μοναδική, ενώ έχει διαφορετικά πρόσωπα και αιχμές.
Οι στίχοι οι ανώνυμοι, αν τελικά γίνουνε στίχοι μόλις τους διαβάσεις, σε μερικές καρδιές καθιερώνονται. Μέχρι να τους διαβάσεις και να κρίνεις την αλήθεια τους θα μοιάζουν άψυχες γραμμές, που μ’ ένα βλέμμα ζωντανεύουν, με μια σκέψη συμφωνούν μαζί σου, και μ’ ένα ρίγος μέσα σου στο τέλος ξεψυχούν.
Έτσι βλέπεις τελικά κάποια δρομάκια που οδηγούνε στην ψυχή. Όμως τον χάρτη ανεκπλήρωτα, ποτέ δεν θα τον μάθεις.

Διασπορά
Η διασπορά, ακόμη μια ακάλυπτη επιταγή της εποχής, έγινε για τα καλά ένα από τα δεδομένα της. Οι πατρίδες πια δεν ωφελούν και δεν προσφέρουν. Δεν είναι λίγοι και οι άνθρωποι που στην αρχή υποφέρουν. Στις μέρες μας, πιο βιαστικά και πιο ειδικά, τα νεαρά μεταναστευτικά πουλιά πετούν μακριά για να προλάβουνε την Άνοιξη. Κάθε καινούρια πόλη, σαν μια νέα Γη της Επαγγελίας, τείνει να προσφέρει ό,τι πεισματικά στερεί κάθε αλησμόνητη πατρίδα. Πολύ συχνά, κάθε ελπίδα αντί να ανταμειφθεί γκρεμίζεται. Τα ζεύγη που πετάξανε μαζί μακριά χωρίζουν, για να το πάρει το καθένα τον δικό του δρόμο. Με την ανάμνηση μιας μακρινής σκιάς στο πέταγμα, σε λάθος εποχή, λάθος στιγμή, το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να φτιάξουμε απ’ το λάθος ευκαιρία. Στο ταξίδι για την αποκατάσταση,γράφονται ποιήματα. Στα ποιήματα, αποτυπώνεται η καθημερινότητα της αποκατάστασης. Η αποκατάσταση, περιγράφει την διασπορά. Η διασπορά, είναι η αδιάκοπη αποστολή των Ελλήνων σε ολόκληρη την ιστορία τους. Και η συνέχεια εντός.

Ερωτική συλλογή
Το θέμα που απασχολεί τους ανθρώπους από την αρχή της ιστορίας τους. Που θα τους αναλώνει, θα τους αναζωπυρώνει, θα τους κατατροπώνει, θα τους οδηγεί, θα τους ταλαιπωρεί, μα και θα τους αναζωογονεί. Η εκάστοτε εκ των παραπάνω επιδράσεων, αποτελεί ζήτημα καθαρά προσωπικής επιλογής. Η ελεύθερη βούληση στις ερωτικές μας περιπτώσεις δεν λειτουργεί συνειδητά, οπότε και προκύπτουν πολλά από τα βασανιστικά μυστήρια του έρωτα. Η Ανθρώπινη αυτή Ευχαριστία με ιερείς εμάς και μύστες τα ερωτικά αντίδωρα, λαμβάνει χώρα κάθε ημέρα και όχι μόνον τις Κυριακές. Οι ναοί είναι συνήθως οικιακοί, υπαίθριοι ή αυτοσχέδιοι. Είναι γεμάτοι από σώματα, αλλά άδειοι από πνεύματα. Οι τελετές επαναλαμβάνονται, μέχρι να βρεθεί το πραγματικό δώρο έναντι των μέχρι τώρα αντιδώρων. Οι αμαρτίες συνεχίζονται όσο κανείς δεν απαιτεί την άφεση. Θα συνεχίζονται τόσο για αυτούς που ψάχνουν για απόλυτους ερωτικούς ναούς και σταθερή αφοσίωση, όσο και για αυτούς που απλά τις ζουν δίχως να ψάχνουν, έχοντας όμως στο μυαλό και την καρδιά το πολυπόθητο εκείνο μονοπάτι για την έξοδο, που κάποτε μπορεί και να προκύψει.

Ποίηση
Ανώνυμο ανθολόγιο (2014)
Διασπορά (2015)
Ερωτική συλλογή (2016)

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Οσελότος, typologos.com

67 views.